Vapaavuori ja Sinnemäki yllättivät muut housut kintuissa - Kuntavaalit 2017 - Ilta-Sanomat

Vapaavuori ja Sinnemäki yllättivät muut housut kintuissa

Julkaistu: 1.4.2017 10:00

Helsingissä näyttää kuin olisi siirrytty kaksipuoluejärjestelmään. Kokoomus ja vihreät jyräävät muut, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Tietokilpakysymys. Mitä yhteistä heillä on: Jouni Ovaska, Riikka Slunga-Poutsalo, Antton Rönnholm, Joonas Leppänen, Fredrik Guseff, Asmo Maanselkä?

Vastaus. He ovat puoluesihteerejä, Ovaska keskustan, Slunga-Poutsalo perussuomalaisten, Rönnholm sdp:n, Leppänen vasemmistoliiton, Guseff rkp:n ja Maanselkä kristillisdemokraattien.

Jatkokysymys. Ketkä kaksi ovat joukosta pois?

Vastaus. Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ja vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Mistä joukosta pois? Keskustan, perussuomalaisten, sdp:n, vasemmistoliiton, rkp:n ja kristillisdemokraattien puoluesihteerit yrittivät muistuttaa viikolla Helsingin Sanomain mielipidesivulla, että kuntavaalit eivät ole pormestarivaalit. Heistä linja pitäisi kääntää asiakysymyksiin.

”Esimerkiksi Helsingissä äänestäjille välitetään ajatusta vaalista, jossa voi suoraan valita Helsingin pormestarin”, kirjoittaa joukko huolestuneita puoluesihteereitä.

Kysymys ja vastaus. Miksi kokoomus ja vihreät eivät ole mukana? Koska muiden puolueiden etu ei ole niiden etu.

Draivi yllätti kilpailijat

Helsingin rautatieasemalta laskeudutaan metroon pitkiä liukuportaita. Digikaupungissa vanhat maalaustaulut on korvattu videotauluilla. Päiväkausia niissä vaihtuivat vain kokoomuslaisten ja vihreiden kasvot. Anni Sinnemäki ja Jan Vapaavuori tulivat söpösti peräkkäin. Johonkin metrovaunun perälle voi sentään olla eksynyt pari ujoa demariplakaattia, vanhanaikaista pahvia.

Kuntavaalihan ei ole pormestarivaali, pormestarista ei äänestetä. On vain herrasmiessopimus, että eniten valtuustopaikkoja saava puolue saa pormestarinpaikan. Ajateltiin, että näin tulee pikku piristystä kuntavaaleihin, jotka muuten tuppaavat vähän nuukahtamaan tunnelmaltaan.

Sitten kokoomuksen ja vihreiden draivi Helsingissä yllätti muut puolueet. Ihan housut kintuissa.

Äänestäjät kahmitaan

Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista.

– Pormestarin roolia on paisuteltu, kun on sanottu, että pormestarin tehtävässä yhdistyy kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät, vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki sanoi alkuviikosta (IL 27.3.).

– Sanoisin, että se on jotakin niiden välillä. Se on enemmän kuin nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, mutta merkittävä osa kaupunginjohtajan tehtävistä on kansliapäälliköillä, hän jatkoi.

Arhinmäki sattuu itse olemaan vasemmistoliiton pormestariehdokas. Vasemmistoliitolla on suurin pelko siitä, että muuten sitä harkitsevat haluavat kuitenkin varmistaa Sinnemäen voiton vihreitä äänestämällä. Hän voi viedä ääniä myös demareilta.

Vanhemmat kumijalka-demarit saattavat tuntea vetoa Vapaavuoreen, joka muuten kerää ääniä kaikkien yleensä porvareita äänestävien joukosta.

Mutka vihreiden matkassa

Kuin kissa pistoksissaan. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ei ollut pysyä tuolillaan vaalitentissä (Yle 28.3.).

– Jos vihreät nousevat nyt suurimmaksi puolueeksi Helsingissä ja jopa myös Turussa ja Tampereella, niin voidaan näyttää suurissa kaupungeissa, että inhimillisempi kestävään kehitykseen panostava kasvu on mahdollista, Niinistö utopioi.

Niinistö jättää puheenjohtajuuden kesällä. Seuraajan pitää sitten vaan todistaa, että ”Sipilän hallitus tekee kovaa ja väärää politiikkaa” ja voittaa eduskuntavaaleissa. Siinäpä hieno perintö pedattuna.

Vaan aina tulee mutkia matkaan. Vihreiden kannalta Helsingissä ongelmaksi voi tulla, että henkilövaalit ovat sitten henkilövaalit. Ylen muutama viikko sitten julkaisemassa kannatusmittauksessa Sinnemäen henkilökohtainen kannatus oli viisi prosenttiyksikköä pienempi kuin vihreiden puoluekannatus Helsingissä. Vapaavuoren henkilökohtainen kannatus oli 12 prosenttia suurempi kuin kokoomuksen puoluekannatus Helsingissä.

Helsingin Sanomain viikon alussa julkaisemassa kannatusmittauksessa kokoomus oli jonkin verran vihreiden edellä Helsingissä. Vapaavuoren ympärille keskittyvä taktiikka voi purra. Ylen perjantaina julkaistussa mittauksessa kokoomus oli koko maassa kiilannut ykköseksi hitusen Sdp:n ohi. Selitykseksi arvellaan mm. Helsingin kisan näkyvyyttä. Kokoomus on häviämässä valtaa kunnista edellisistä kuntavaaleissa, mutta ykkössija koko maan äänissä toisi sille lisää virtaa eduskuntavaaleihin.

Moni tulee pettymään

Helsingin metron mainoksia katsoessa tulee tosiaan mieleen, että pääkaupungissa olisi siirrytty kaksipuoluejärjestelmään. Voittaja sitten pistää kaiken mielensä mukaiseksi. Tällä ajatuksella kokoomusta tai vihreitä äänestävät tulevat pettymään.

Kuntavaaleissa voittaja ei pääse muodostamaan mieleistään hallitusta, vaan se muodostetaan valtuuston voimasuhteiden perusteella. Kunnat eivät varsinaisesti toimi niin, että olisi hallitus ja oppositio. Näin siksi, että kunnassa päättää monesta käytännönläheisestä asiasta, joista ei ole ideologioitten kanssa mitään tekemistä. Jos kokoomuksen ja vihreiden valta kaupungissa kasvaa, ne todennäköisesti joutuvat päättämään asioista enemmän keskenään.

Sekin äänestäjän olisi ihan kiva hoksata.