Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liike ajautui ilmiriitaan kristillisdemokraattien kanssa

Kristillisdemokraattien vaaliliittokumppani Terve Helsinki kiehuu, koska Paavo Väyrysen ja Harri Lindellin naamat ovat uusissa julisteissa aiempaa pienemmällä.

Vanhoissa vaalijulisteissa Paavo Väyrysen (oikealla) ja Harri Lindellin kuvat oli painettu selvästi muita suuremmiksi. Riidan taustalla on kuvien kutistaminen uusissa vaalijulisteissa samankokoisiksi muiden ehdokkaiden kanssa.

29.3.2017 19:24

Kiista yhteisistä kuntavaalijulisteista on ajanut kristillisdemokraattien ja Terve Helsinki -liikkeen yhteistyön kuilun partaalle.

Paavo Väyrysen johtaman liikkeen pormestariehdokkaan Harri Lindellin mielestä koko vaaliliittosopimus ”tulisi ottaa uudelleen tarkasteluun”, koska kristillisdemokraatit painatti Helsinkiin uudet ehdokasjulisteet hänen vimmaisesta vastustuksestaan huolimatta.

Uudet julisteet eroavat alkuperäisistä ennen kaikkea siten, että Väyrysen ja Lindellin kuvat ovat siinä samankokoisia kuin kd-ehdokkaiden – alkuperäisissä kuvissa Terve Helsinki -liikkeen kärkikaksikko oli painettu selvästi muita suuremmaksi.

Uudet julisteet (yllä) eroavat alkuperäisistä ennen kaikkea siten, että Väyrysen ja Lindellin kuvat ovat siinä samankokoisia kuin kd-ehdokkaiden.

– Me olimme sopineet, että saamme täyttää oman tilamme julisteesta itse. Käytimme graafikkoa, ja osuutemme oli tosi hyvä, Lindell sanoo.

Hänen mukaansa kristillisdemokraattien yksipuolinen päätös uusia julisteet ”oman itsekkään tahtonsa mukaisesti” asettaa vaakalaudalle suulliset sopimukset siitä, miten kristillisten ja Terve Helsinki -liikkeen yhteistyö valtuustossa toimisi.

Varsinaista vaaliliittoa ei pysty purkamaan, eli Terve Helsinki -ehdokkaat eivät enää voi kristillisdemokraattien listalta lähteä.

Harri Lindell on Terve Helsinki -liikkeen pormestariehdokas.

Kd:n puoluesihteeri: Julisteet menivät ”tuhannen sykkyrälle”

Kristillisdemokraattien puoluesihteerin Asmo Maanselän mukaan puolue teetätti uudet julisteet, koska alkuperäiset oli painettu väärälle paperille.

– Ne olivat menneet ihan tuhannen sykkyrälle liimauksessa, ja painofirma lupasi kustannuksitta painaa uudet julisteet, hän sanoo.

Samassa yhteydessä julisteiden ulkoasua muutettiin, koska osa kristillisdemokraattien ehdokkaista oli pitänyt epäoikeudenmukaisena sitä, että Väyrysen ja Lindellin kuvat olivat muita isommat.

Asko Maanselkä (kd) on itsekin ehdolla kuntavaaleissa Helsingissä.

Sitä ei Maanselän mukaan ollut hyväksytty piirihallituksessa, mikä sitten päätti, että kuvien pitäisi hyvän tavan mukaan olla samankokoiset.

– Kuvan koollahan ei ole mitään merkitystä ehdokkaan läpimenon kannalta. Halusimme kuitenkin motivoida kaikkia ehdokkaitamme vaalityöhön. On reilua, ettei ketään korosteta.

Harri Lindell pitää Maanselän selitystä väärästä painopaperista ”naurettavana tekosyynä”:

– Meidän miehemme kävivät katsomassa julisteita, ja ne olivat hyvässä kunnossa. Oikeasti he pelkäävät, että minä ja Paavo pääsisimme läpi heidän ääniensä avulla ja he saisivat itselleen vain yhden paikan.

Väyrynen: ”Aika lapsellista”

Maanselkä sanoo puolueen olevan pahoillaan siitä, että alkuperäisiä julisteita ei tarkistettu ennen niiden painamista.

Hänen mukaansa Paavo Väyrynen suhtautui asiaan hyvin.

– Paavo on herrasmies, ja hän otti asian huumorilla. Toivottavasti onnistumme Lindellinkin lepyttämään.

IS:n tavoittaman Väyrysen mielestä kristillisdemokraattien toiminta julisteiden kanssa on ollut ”aika lapsellista”, mutta hän ei usko yhteistyön kariutuvan.

– En näe, että se voi tähän kaatua. Olisihan sen käynnistäminen silti helpompaa, jos olisi toimittu, kuten sovittiin, Väyrynen sanoo.

Kiista julisteista alkoi jo aikaisemmin, sillä myöskään alkuperäiset ehdokasjulisteet eivät Terve Helsinki -liikettä miellyttäneet.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että kristillisdemokraatit oli jättänyt niistä pois neljä Terve Helsinki -ehdokasta. Kaikki heistä olivat osallistuneet maahanmuuttovastaisen Suomi ensin -järjestön tilaisuuksiin.

Nämä neljä ehdokasta eivät ole mukana myöskään uusissa julisteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?