Pitääkö koko Suomi pitää asuttuna, vaikka se kävisi kalliiksi veronmaksajille? Näin kuntavaaliehdokkaat vastasivat IS:n vaalikoneessa - Kuntavaalit 2017 - Ilta-Sanomat

Pitääkö koko Suomi pitää asuttuna, vaikka se kävisi kalliiksi veronmaksajille? Näin kuntavaaliehdokkaat vastasivat IS:n vaalikoneessa

Ilta-Sanomien kuntavaalikone aukesi perjantaina.

10.3.2017 20:22

Tänään aukesi IS:n vaalikone, jonka tekemällä voi verrata yli 10 000 kuntavaaliehdokasta ympäri Suomea.

Vaalikoneessa ehdokkaat vastasivat alueelliseen kysymykseen, jossa annettiin oletus myös rahankäytöstä. Kysymys kuului kokonaisuudessaan: ”Koko Suomi tulisi pitää asuttuna, vaikka se kävisikin kalliiksi veronmaksajille.”

Valtaosa vastaajista valitsi vaihtoehdon, jossa rahaa käyttämällä Suomi pysyisi kokonaan asuttuna. Noin 60 % vastaajista on väitteen kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Täysin eri mieltä on alle 10 % ehdokkaista. Kantaansa ei osannut sanoa 6 % vastanneista 10 731 ehdokkaasta.

Puolueissa on odotetusti eroja. Keskustalaiset kannattavat ajatusta eniten, kokoomuslaiset vähiten. Vihreissä mielipiteet jakaantuvat selkeimmin: 46 % kannattaa ajatusta, 47 % vastustaa.

Alla taulukko puoluekohtaisista vastauksista.

Alueellisesti erot ovat puoluejakoja selkeämmät. Verorahojen merkittävää käyttöä koko Suomen asutettuna pitämiseksi vastustavat eniten vain Etelä-Suomen suurimpien kaupunkien ehdokkaat. Pääkaupunkiseudun kunnissa tilanne on selkeä, mutta heti pendelöintialueen ulkopuolella kuntavaaliehdokkaat ovat laajan asutuksen kannalla.

Alla kartta kaikista vaalikunnista. Karttaa klikkaamalla näet kunnan ehdokkaiden vastausmäärät. Jos kartta ei näy, saat sen auki tästä.

<br>

Pääset katsomaan kaikki kysymykset ja tekemään vaalikoneen itse tästä linkistä.

Oletko ehdolla vaaleissa, mutta et ole vielä vastannut IS:n ja HS:n vaalikoneisiin? Ota yhteyttä osoitteeseen dev(at)hs.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?