MTV3: Terveydenhuollon yksityistäminen tentin kuuma peruna

Julkaistu: , Päivitetty:

KUNTAVAALIT
Puoluejohtajat ovat jakaantuneet yksityistämisen puolustajiin ja vastustajiin. Timo Soini (ps) pysyttelee asetelman ulkopuolella.
Sote-uudistuksen tarkka sisältö ei ole vielä selvillä. Kysymys on ratkaiseva koko kuntauudistuksen kannalta. Sote-uudistuksen valmistelu on tökännyt Sdp:n tahtoon siitä, ettei uudistus johda yksityistämiseen.

Sdp:n Jutta Urpilainen ja vasemmiston Paavo Arhinmäki ovat käyttäneet MTV3:n vaalitentissä voimakkaimmat puheenvuorot sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämisen vastustamiseen.

Urpilaisen mukaan Sdp on käyttänyt ääntään kunnissa tätä kehitystä vastaan.

- Jotta me emme olemme näiden monikansallisten yhtiöiden varassa, jotka vielä pahimmassa tapauksessa vievät veroeurot veroparatiiseihin, Urpilainen sanoi.

Arhinmäki käytti monikansallisista yhtiöistä jopa termiä veroparasiitti.

Urpilaisen mukaan lääkäripulaan julkisella sektorilla on puututtava pidentämällä lääkäreiden velvollisuutta palvella julkisella puolella. Lisäksi julkisen sektorin johtamista ja joustavuutta pitäisi parantaa.

Päivi Räsänen (kd) käytti puheenvuoron ja muistutti siitä, että alle viisi prosenttia kuntien terveyspalveluista ostetaan yksityisiltä.

Jyrki Katainen (kok) käänsi kysymyksen toiseen suuntaan:

- Mitä pahaa siinä on, että kunta kannustaa yksityisiä tahoja parantamaan palveluja? hän kysyi.

Kataisen mielestä hyviä esimerkkejä tällaisesta toiminnasta ovat muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliiton iltapäiväkerhotoiminta ja koulukyytejä tarjoavat taksiyrittäjät.

Arhinmäki huomautti Kataista, että sote-kysymyksessä on kyse isommasta asiasta.

Vihreiden Ville Niinistö oli huolissaan siitä, että julkinen terveydenhuolto päästetään rapautumaan. Tärkeintä Niinistön mukaan on, että julkinen valta hallitsee terveydenhuoltoa.

Perussuomalaisten Timo Soini oli pitkään kuuntelijan roolissa. Hän ei selvästi ottanut kantaa yksityistämisen puolesta tai vastaan.

- Kun kilpailutetaan, täytyy osata kilpailuttaa oikein. Hankintalaissa on sellainen kohta kuin kokonaistaloudellisesti edullisin. Jos siellä seassa on sellainen yritys, joka maksaa veronsa siihen kuntaan, se on kokonaistaloudellisesti edullisin, Soini huomautti.

Räsänen oli käynyt julkisella

MTV3:n katsojat halusivat sosiaalisen median kautta tietää, ketkä puheenjohtajista käyttävät julkisen puolen terveyspalveluita ja ketkä käyvät yksityisellä.

Kun puheenjohtajilta kysyttiin, kummalta puolelta he ovat viimeksi hoitoa hakeneet, vain Päivi Räsänen (kd) ilmoitti käyttäneensä julkisen puolen terveydenhuoltoa.

Kun muilta vastausta ei kuulunut, asiaa kysyttiin Carl Haglundilta (r). Hän vastasi viimeksi käyneensä työterveyshuollossa.

Haglund muisteli kuitenkin viime vuonna käyneensä julkisella puolella Espoossa hammaslääkärissä.

- Toimii ihan hyvin, Haglund kiirehti kehumaan.

Ota kantaa

Seuraatko vaaliväittelyitä televisiosta?

Kyllä 26% En 74%
Ääniä yhteensä 12155

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt