Kuka voi äänestää ja missä? Tärkeimmät tiedot kuntavaaleista

Kuntavaalit.fi-sivusto on listannut yleisimpiä kysymyksiä vaaleihin liittyen.

20.9.2012 14:20

IS esittelee yleisimmistä kysymyksistä tärkeimmät.

Kuka voi äänestää kuntavaaleissa?

Äänioikeus kunnallisvaaleissa on Suomen sekä muun Euroopan unionin jäsenvaltion, Islannin ja Norjan kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä eli 28.10.2012 täyttää 18 vuotta. Myös muun maan kansalainen on äänioikeutettu jos hänellä on ollut kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan ja hän täyttää viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta.

Missä kunnassa äänestän, jos olen juuri muuttanut?

Äänioikeus on siinä kunnassa, joka on äänestäjän kotikunta väestötietojärjestelmässä olevien tietojen mukaan 51. päivänä ennen vaalipäivää päivän päättyessä, toisin sanoen siinä kunnassa, joka on kotikunta 7.9.2012.

Missä voi äänestää?

Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi äänestyspaikka, joka on vaalipäivänä auki klo 9-20.

Äänestyspäivänä: Äänestyspäivänä äänestetään aina siinä paikassa, joka on ilmoitettu postitse saadussa, äänioikeudesta kertovassa ilmoituskortissa.

Ennakkoäänestysaikana: Kunta päättää ennakkoäänestyspaikoista, tavallisimpia ovat postikonttorit ja virastot. Ennakkoäänestysaikana voit äänestää missä ennakkoäänestyspaikassa tahansa riippumatta siitä, missä kunnassa asut. Kunnan omista ennakkoäänestyspaikoista tiedotetaan ilmoituskortissa.

Missä voi äänestää ulkomailla?

Ennakkoäänestys ulkomailla on 17-20.10.2012 ja äänestyspaikkoina ovat valtioneuvoston päättämät Suomen edustustot.www.vaalit.fi

Milloin voi äänestää?

Vaaleissa voi äänestää joko itse varsinaisena äänestyspäivänä 28.10.2012 tai ennakkoäänestysaikana joko Suomessa tai ulkomailla.

Ennakkoäänestys kotimaassa on 17-23.10.2012. Ennakkoäänestyspaikat kotimaassa (vaalit.fi -sivustolla) Ennakkoäänestys ulkomailla on 17-20.10.2012. Ennakkoäänestyspaikat ulkomailla (vaalit.fi -sivustolla)

Ennakkoäänestysaikana voi äänestää myös laitoksissa ja kotiäänestyksessä tietyin edellytyksin.

Mitä pitää ottaa mukaan äänestäessä?

Äänestämistä varten tarvitaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Postitse saatu ilmoituskortti äänioikeudesta on myös hyvä ottaa mukaan, se helpottaa äänestystä. 

Lue lisää kuntavaaleista oikeusministeriön sivuilta vaalit.fi ja Suomen kuntaliiton kuntavaalit.fi-sivustolta.

Luitko jo nämä?