Prinssi Harryn muuttunut käytös kummastuttaa – asiantuntijoilta terävä huomio tilanteesta

Prinssi Harry avautui traumoistaan uudessa haastattelussa, mutta piti suunsa visusti supussa tietyistä aiheista.

Prinssi Harry ei maininnut haastattelussa sanallakaan perheenjäseniään, vaikka latoikin kirjassaan suorat sanat muun muassa isoveljestään prinssi Williamista.

5.3. 18:39

Hovista lähtöpassit ottanut prinssi Harry avautui elämästään ja äitinsä kuoleman aiheuttamista traumoista traumaekspertiksi kutsutun kirjailija Gabor Matén haastattelussa. 90-minuuttia kestäneessä keskustelutuokiossa Sussexin herttua puhui Varamies-elämäkerrastaan ja monista siinä käsitellyistä aiheista.

Harry kertoili avoimesti niin päihteidenkäytöstään kuin kokemuksistaan Afganistanin sodassa. Harry painotti keskustelussa, ettei hän koe olevansa ”uhri”, mutta vasta Meghanin tapaaminen auttoi häntä irrottautumaan hovista.

– Vaimoni pelasti minut. Olin loukussa maailmassani kunnes hän tuli ja auttoi minua pääsemään pois sieltä, prinssi sanoi haastattelussa.

Lue lisää: Prinssi Harry pelkäsi terapian muuttavan äitiinsä liittyviä muistoja – kertoo olleensa loukussa ennen Meghania

Prinssin haastattelu on noussut otsikoihin etenkin Britanniassa, jossa Harryn tekemisiä on seurattu elämäkerran julkistuksen jälkeen erittäin tarkasti.

Harry avautui keskustelutuokiossa lapsuutensa olleen äärimmäisen tuskallinen, eikä hän äitinsä kuoleman jälkeen saanut tarvitsemaansa tukea tai hellyyttä. Harryn mukaan hän kasvoi ympäristössä, jossa hellyyttä ei osoitettu.

– Olisin halunnut halata isoäitiäni, mutta niin ei vain tehty, Harry kuvaili ja viittasi edesmenneeseen kuningatar Elisabetiin.

Brittilehdet ovat panneet merkille, että Harry vältteli haastattelussa aiheita, joista hän muutoin avautui Varamies-kirjassaan hyvinkin suorapuheisesti.

Prinssi ei maininnut sanallakaan isäänsä kuningas Charlesia, isoveljeään Walesin prinssi Williamia, isänsä puolisoa kuningatar Camillaa tai veljensä vaimoa prinsessa Catherinea.

Kuninkaallisasiantuntijat arvioivat brittilehdille Harryn varoneen selvästi sanojaan.

Kirjailija Richard Fitzwilliams kuvailee Daily Mailille, että kuninkaalliset varmasti huokaisivat helpotuksesta, kun Harry ei lähtenyt ruotimaan perheen asioita julkisesti.

– Uskon, että he ovat helpottuneita ja kiitollisia, hän kuvailee hovin reaktiota.

Prinssi Harry oli asiantuntijoiden mielestä yllättävän varovainen puheissaan tuoreessa haastattelussa.

Kirjailija sanoo, ettei Harry suoraan hyökännyt monarkiaa tai ketään perheenjäsentään vastaan, mutta puhui silti yleisellä tasolla karuista kokemuksistaan hovissa.

– Asiat ovat huonolla tolalla, välirikko on vakava. Ainakaan tämä haastattelu ei pahentanut asiaa, Fitzwilliams arvioi lehdelle.

Fitzwilliams kuvailee haastattelun olleen melko ristiriitainen, sillä Harry korosti, ettei hän näe itseään uhrina. Prinssin sanat ovat kuitenkin kirjailijan mielestä ristiriidassa sen kanssa, että hän on jatkuvalla syötöllä hyökännyt perhettään vastaan niin tv-haastatteluissa kuin elämäkerrassaan.

Kirjailijan mielestä Harrylle esitetyt kysymykset jäivät myös melko pintapuolisiksi.

– Ongelma on, ettei häneltä koskaan kysytä näissä haastatteluissa vaikeita kysymyksiä. Häneltä kysyttiin, Afganistanista, mutta häneltä ei kysytty sitä, miksi hän kertoi kirjassaan, kuinka monta talibania hän on tappanut, Fitzwilliams kuvailee.

Apache-taisteluhelikopterin lentäjänä Afganistanissa toiminut Harry kertoi kirjassaan tappaneensa 25 ihmistä sodassa. Hän myös kuvaili pitäneensä tappamiaan sotilaita pelinappuloina.

Fitzwilliams sanoo Daily Mailille uskovansa, että Harryn aiempaa maltillisempi kielenkäyttö johtuu siitä, että hänen ja Meghanin suosio on laskenut entisestään elämäkerran julkaisun jälkeen.

– Jos julistat sodan, niin haluat kotijoukkueen tukevan sinua, kirjailija sanoo mielipidemittausten tuloksiin viitaten.

Prinssi Harry ja prinssi William kuvattuna kuningatar Elisabetin hautajaisissa syyskuussa 2022.

Kuninkaalliskirjailija Robert Johnson puolestaan sanoo The Sunille, että prinssi William tuskin ilahtuu siitä, että Harry vertasi haastattelussa itseään jälleen prinsessa Dianaan ja kuvaili olleensa hovin ulkopuolinen äitinsä tapaan.

Kirjailija Ingrid Seward sanoo The Sunille, että haastattelun perusteella Harry on uponnut entistä syvempään suohon yrittäessään käsitellä traumojaan.

– Hän vaikuttaa hämmentyneeltä kaiken tämän jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?