Kuningas Kaarle Kustaan sydänoperaatio onnistui

Hovin mukaan operaatio sujui suunnitellusti.

Kuningas Kaarle Kustaalle suoritettiin maanantaina sydänoperaatio, joka onnistui hovin mukaan.

20.2. 15:27

Ruotsin hovin mukaan kuningas Kaarle Kustaan, 76, sydänoperaatio on onnistunut. Hovi kertoo asiasta tiedotteessaan.

Kuninkaalle suoritettiin maanantaina etukäteen suunniteltu sydänoperaatio. Hovin mukaan operaatio suoritettiin katetritekniikalla sydämen alueella.

– Operaatio sujui suunnitellusti ja kuningas voi hyvin. Kuningas kiittää kaikesta tuesta ja lämmöstä, jota häntä kohtaan on osoitettu ja on kiitollinen Ruotsin terveydenhuollosta.

Kuningas on Aftonbladetin mukaan parhaillaan sairaalassa toipumassa leikkauksesta. Hovin tiedottajan Margareta Thorgrenin mukaan kuningatar Silvia kävi tapaamassa puolisoaan operaation jälkeen.

Hovi tiedotti viime viikolla, että kuninkaalle tehdään operaatio hänen lääkärinsä suosituksella. Syytä operaatiolle ei paljastettu.

– Kuningas voi hyvin, tässä on kyse suunnitellusta operaatiosta, hovi tiedotti.

Operaatio suoritettiin Tukholmassa sijaitsevassa sairaalassa. Aftonbladetin mukaan kuninkaan sairausloma kestää ainakin 3. maaliskuuta asti.

– Hänelle on suositeltua lepoa. Toivottavasti hän toipuu pian, hovin lääkäri Viveka Frykman Kull sanoo.

Hovin lääkärin mukaan kuningas jonotti leikkausjonossa kansalaisten joukossa kiireellisyyden mukaan.

– Sillä ei ollut merkitystä, onko hän kuningas, sillä lääketieteelliset tarpeet määrittivät, kuinka kauan joutuu odottamaan, Frykman Kull kommentoi Aftonbladetille.

Operaatiosta tai sairaalasta, jossa se tehtiin, ei kerrota enempää julkisuuteen kuninkaan yksityisyyteen vedoten.

Kaarle Kustaa on joutunut harvoin sairauslomalle.

Kaarle Kustaan helmikuun lopun ja maaliskuun alun suunniteltuja kuninkaallisia tehtäviä on siirretty myöhemmälle keväälle.

Kuningas juhlii tänä vuonna valtakautensa 50. vuosipäivää, joten hänen on määrä vierailla kaikissa Ruotsin maakunnista. Näistä visiiteistä lykkääntyvät ainakin vierailut Gävleborgiin ja Västerbotteniin.

Kuningas on aiemminkin kärsinyt terveysongelmista. Vuonna 2016 hänellä todettiin selässä välilevyn pullistuma, jonka takia hänet hänet määrättiin lepoon.

Kuninkaan sairauslomat ovat kuitenkin olleet harvinaisia. Vuonna 2016 hän kertoi uutistoimisto TT:n haastattelussa, ettei hänellä ole aikomustakaan luopua kruunustaan. Hän sanoi tekevänsä töitä niin pitkään kuin terveys kestää.

Tammikuussa 2022 kuningas Kaarle Kustaalla ja kuningatar Silvialla todettiin koronavirustartunta. Hovin mukaan rokotetulla kuningaspari selvisi lievillä oireilla.

Kuninkaalla on edessään hektinen juhlavuosi. Hänen 50-vuotista taivaltaan Ruotsin hallitsijana juhlistetaan monin tavoin.

Juhlavuosi huipentuu syyskuussa. Suuri kansanjuhla järjestetään 15.–16.9, jolloin Tukholmassa on luvassa muun muassa kiitosjumalanpalvelus, juhlasaattue sekä juhlaillallinen.

Kaarle Kustaa on maansa historian pisimpään hallinnut monarkki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?