Kuninkaallis­asiantuntija täräyttää suorat sanat tukalasta tilanteesta, johon Kaarle Kustaa on joutunut – "Lisää on tulossa...”

Kirjailija ja historioitsija Herman Lindqvist kertoo IS:lle oman arvionsa Kaarle Kustaan tilanteesta.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa joutuu tulevalla viikolla sydänoperaatioon.

15.2. 20:22

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa on tänä vuonna ollut vallassa 50 vuoden ajan. Juhlavuosi on alkanut tukalasti paljastuksia sisältävän dokumenttisarjan ja terveysongelmien takia.

Ruotsin hovi tiedotti alkuviikosta kuninkaan joutuvan sydänoperaatioon ensi viikon maanantaina, mutta muuten tilanteesta on tiedotettu vain vähän. Kirjailija, historioitsija ja Ruotsin hovin asiantuntija Herman Lindqvistin mielestä on syytä olla huolissaan.

– Tällainen operaatio ei ole sama kuin jos varaisit ajan parturista. Sydämen läheltä operoidaan vain, jos on täysin pakko. Luultavasti tarkoitus on välttää ongelmia tulevaisuudessa, Lindqvist arvelee IS:lle.

Prinsessa Victoria on vakuutellut isänsä voivan hyvin tulevasta sydänoperaatiosta huolimatta. Lindqvist toteaa, ettei kukaan terve joudu vastaavanlaiseen operaatioon. Hän myös pohtii kuninkaan aiemmin vaikuttaneen aina voineen hyvin ja urheilleen paljon.

– Asiasta ei kerrottu mitään aiemmin, joten kyllä joku ongelma on. Kuningas ei ole kuolemassa, mutta jokin sydämessä on vikana.

Lindqvistin mukaan etenkin kuninkaallisen perheen miespuoliset jäsenet ovat olleet yleisesti hyvin terveitä. Kaarle Kustaan isoisoisä Oscar II kärsi kuitenkin hoviasiantuntijan mukaan sydänongelmista ja oli kuollessaan samanikäinen kuin Kaarle Kustaa nyt.

Helmikuussa julkaistiin Discoveryn uuden Kuninkaan kahdet kasvot -dokumenttisarjan ensimmäiset osat. Ruotsalaisessa sarjassa käydään läpi maan pitkäaikaisimman hallitsijan elämää ja skandaaleja.

Ensimmäisessä jaksossa käsiteltiin kuninkaan lapsuutta, kun taas toisessa aiheena oli Kaarle Kustaan seksiskandaali. Jaksossa käsitellään vuonna 2010 ilmi tulleita väittämiä kuninkaan rakastajattarista ja käynneistä strippiklubeilla.

Lindqvistin mukaan dokumenttisarjasta syntynyt kohu oli odotettavissa, eikä hän usko sen vaikuttavan negatiivisesti kuninkaan julkisuuskuvaan.

– Kuningas ei koskaan ole ollut erityisen suosittu, eikä nyt näy viitteitä siitä, että hänen suosionsa olisi laskussa.

Kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa maaliskuussa 2022.

Hoviasiantuntija painottaa myös sitä, ettei alkuvuoden paljastuksissa ole ollut vielä paljon sellaista, mitä ei olisi jo joskus julkaistu.

– Mutta lisää on tulossa...

Kuningas on Lindqvistin mukaan myös tottunut saamaan lokaa niskaansa mediassa.

Tällä kertaa erilaista kuitenkin on se, etteivät paljastukset ja kohut liity pelkästään kuninkaaseen itseensä ja tämän tekemiin virheisiin, vaan myös tämän perheeseen. Lindqvistin mukaan kuningatar Silvia ja tämän perhe ovat saaneet osansa alkuvuoden paljastuksista.

– Sekä useat kuninkaan isovanhemmista. Se on liikaa kerralla, mutta ei ole merkkejä siitä, että kuningas olisi ottanut tämän aiempaa raskaammin. Mutta se on ollut raskasta, eikä se ole ohi vielä, Lindqvist toteaa.

Hoviasiantuntijan mukaan Ruotsin kuninkaallinen perhe pitää tiukasti yhtä kohuista ja paljastuksista huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?