Kuningatar Camilla teki poikkeuksellisen valinnan kruununsa suhteen – näin käy kirotuksi huhutulle kiistanalaiselle timantille

Kuningatar Camilla kruunataan kuningas Charlesin rinnalla toukokuussa.

16.2. 9:32

Kuningas Charlesin kruunajaisia vietetään toukokuussa Lontoossa. Kuningas ja kuningatar Camilla kruunataan lauantaiaamuna 6. toukokuuta Westminster Abbeyssa.

Buckinghamin palatsi tiedottaa, että kuningatar saa päähänsä kuningatar Maryn käyttämän kruunun. Kuningas Yrjö V:n puoliso Mary kruunattiin vuonna 1911.

Camilla itse halusi käytetyn kruunun kestävyyssyistä. Hänen valintansa on poikkeuksellinen, sillä viimeksi kuningatar valitsi jo olemassa olevan kruunun uuden sijaan 1700-luvulla.

Kuningas Yrjö V ja kuningatar Mary 22. kesäkuuta 1911.

Kruunuun tehdään kuitenkin merkittäviä muutoksia.

Guardianin mukaan kiistanalainen Koh-i-Noor -timantti poistetaan. Maailmankuulun 105:n karaatin ja arviolta 140 miljoonan euron arvoisen Koh-i-Noor -timanttin alkuperä on Intiassa, ja siitä tuli osa Yhdistyneen Kuningaskunnan kruununjalokiviä, kun kuningatar Viktoriasta tuli Intian hallitsija 1877.

Intia on vaatinut timantin palauttamista juurilleen. Intian pääministerin Narendra Modin puolueen tiedottaja sanoi Guardianin mukaan, että timantti "palauttaa mieleen tuskallisia muistoja siirtomaamenneisyydestä".

Kuuluisaa timanttia ympäröi myös salamyhkäisyyden verho, sillä legendan mukaan se tuottaa kuolettavaa epäonnea sen omistaville miehille. Sen sijaan naisille sen sanotaan tuovan hyvää onnea.

Lue lisää: Nyt testataan, tunnetko timantit ja jalo­kivet! Jos saat kaikki 12 oikein, olet varmasti säihkyvä persoona

Kruunussa on korkeimmalla kristallista tehty kopio Cullinan III -timantista sekä alimpana Cullinan IV, molemmat on lohkottu aikoinaan legendaarisesta Afrikan tähdestä. Koh-i-Noorin kopio näkyy kuvassa kruunun keskellä ristikoristeen sisälle upotettuna.

Kruunulla kunnioitetaan myös edesmenneen kuningatar Elisabet II:n muistoa. Kruunuun lisätään timantteja, jotka kuuluivat Elisabet II:n kokoelmaan ja joita hän käytti usein rintakoruina.

Lisäksi kruunun alkuperäisiä jalokiviä asetellaan uusiksi.

Juttua täydennetty 16.2.2023 klo 11:48: Alimman kuvan kuvatekstiin lisätty tietoa kruunun jalokivistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?