Gangsteripomo kaupitteli kuvaa Kaarle Kustaasta strippi­klubilla – tällainen on uskomaton tapahtuma­sarja, joka aiheutti perustus­laillisen kriisin

Paljastuskirja ja strippiklubikohu ryvettivät kuningas Kaarle Kustaan imagon ja ajoivat hänen suosionsa pohjamutiin.

Kaarle Kustaa sotkettiin outoon kuvakohuun vuonna 2011. Näin Ilta-Sanomat uutisoi aiheesta joulukuussa 2011.

16.2. 6:15

Ruotsalaisen Kuninkaan kahdet kasvot -dokumenttisarjan tuoreessa jaksossa muistellaan kuningas Kaarle Kustaan strippiklubikohua ja hänen ystäviensä sähläilyjä Tukholman alamaailman kanssa.

Vuonna 2010 sai alkunsa Ruotsin hovin kauhujen vuosi. Kuninkaasta julkaistu paljastuskirja Den motvillige monarken (suom. ”Vastentahtoinen monarkki”) maalasi Kaarle Kustaasta kuvan hamesankarina, joka pettää vaimoaan ja hilluu strippiklubeilla.

Kirjassa väitettiin, että kuninkaalla oli salasuhde Army of Lovers -yhtyeen laulajaan Camilla Henemarkiin.

Lue lisää: Kaarle Kustaan väitetty rakastajatar avaa suunsa – näin ”lyhyt ja intensiivinen” suhde alkoi ja loppui

Sitten seksikohu sai uusia kierroksia, kun gangsteripomo ja strippiklubin omistaja Mille Markovic iski lusikkansa soppaan. Markovic julisti, että hänellä on hallussaan skandaalinkäryistä kuvamateriaalia.

Markovic tykitti, että strippiklubilla otetussa kuvassa kuvassa kuningas on samassa seurueessa alastomien naisten kanssa. Lisäksi kuvassa yksi naisista tarjoaa kokaiinia kuninkaan ystävälle, Markovic maalaili.

– Minulla on todisteita, jotka koko maailma tulee pian näkemään, Markovic uhosi Aftonbladetille.

Ex-nyrkkeilijä Mille Markovic uhkasi julkistaa arkaluontoisia kuvia kuningas Kaarle Kustaasta.

Kuninkaan tiedettiin bilettäneen ystäviensä kanssa 1990-luvulla eräällä Markovicin omistamalla klubilla.

– He söivät hyvin ja juhlivat. Mitä tulee Mille Markoviciin, hän liittyi aina kaikkeen, mitä tapahtui Tukholmassa, kuninkaan rakastajattareksi väitetty Camilla Henemark sanoo dokumentissa.

Markovic päätti lyödä rahoiksi kohulla ja kauppasi epäilyttävää kuvaa ruotsalaislehdille useiden kymmenien miljoonien kruunujen hintaan.

– Valokuvan väitetään esittävän hänet melkoisen huonossa valossa, Expressen-lehden entinen päätoimittaja Thomas Mattson muistelee Kuninkaan kahdet kasvot -dokumentissa.

Kuningas Kaarle Kustaasta tehdyssä Kuninkaan kahdet kasvot -dokumenttisarjassa paneudutaan hallitsijan värikkääseen elämään.

Strippiklubikuvasta sai alkunsa tapahtumaketju, joka hakee vertaistaan. Kaarle Kustaan läheiset ystävät laativat suunnitelman, jonka oli tarkoitus auttaa skandaalin keskelle joutunutta hallitsijaa.

He ottivat yhteyttä Tukholman alamaailmaan tarkoituksenaan ostaa kuva pois ja maksaa Mille Markovic hiljaiseksi.

Niinpä Kaarle Kustaan ystävät järjestivät tapaamisen alamaailman kanssa. Tapaamisessa olivat kuninkaan ystävä Anders Lettström ja edustajia järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Sveriges Radio sai vihiä tapaamisesta ja kertoi kuninkaan ystävien yrittävän ostaa kuvan.

– Uutinen oli kuin pommin olisi pudottanut, Expressen-lehden entinen päätoimittaja Thomas Mattson kuvailee.

Ilta-Sanomat uutisoi joulukuussa 2011 kohukuvasta, jossa Kaarle Kustaan väitettiin seuranneen naisten seksileikkiä.

Dokumentissa kuvaillaan, että ruotsalaiset ja Ruotsin media vaativat tietää, mitä ihmettä kuninkaan ystävät puuhastelivat rikollisten kanssa.

– Kuninkaan ystävä Anders Lettström väitti ensin, että kuningas tiesi neuvotteluista, joissa Mille Markovic yritettiin ostaa hiljaiseksi. Tilanne kuitenkin pahentui. Kansainvälinen media tykitti otsikoita kuukausitolkulla ja lopulta Anders Lettsröm pyysi anteeksi, dokumentin tekijä Åsa Linderborg kuvailee ohjelmassa.

Lopulta Lettström otti syyt niskoilleen ja pyysi anteeksi kuninkaalta. Myös Kaarle Kustaa halusi kommentoida asiaa. Hän pyysi uutistoimisto TT:tä haastattelemaan häntä kuvakohusta.

– Oletteko käyneet klubilla? TT:n toimittaja kysyi kuninkaalta.

– Minkälaisella klubilla? kuningas vastasi.

– Strippi- tai seksiklubilla, toimittaja tarkensi kysymystä.

– En… En. En todellakaan usko. En, Kaarle Kustaa takelteli.

Kuningas Kaarle Kustaa viihtyi ystäviensä kanssa Tukholman yöelämässä 1990-luvulla. Tässä paikalla sijaitsi Markovicin omistama strippiklubi, jossa kuninkaan väitetään bilettäneen.

Haastattelu ei mennyt aivan nappiin, dokumentissa kuvaillaan. Kuningas joutui valtavan ryöpytyksen keskelle, ja monarkiaa kritisoivat jylisivät, että Kaarle Kustaan pitäisi luopua kruunusta. Väitetty kuva kuninkaasta strippiklubilla aiheutti perustuslaillisen kriisin, ja kuninkaan suosio rypi pohjamudissa.

Sitten strippiklubikohu sai uuden käänteen joulukuussa 2011, kun ruotsalaislehti Expressen julkaisi paljon puhutun kuvan.

Mustavalkoisessa kolme vähäpukeista naista kujeilee sohvalla kameralle. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaaksi väitetty mies seuraa eroottista leikkiä heidän takanaan.

Expressen oli pyytänyt asiantuntijoita tutkimaan kuvan aitoutta. Asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että kuvaa oli käsitelty jollakin tavalla.

Ruotsalaislehden saamien tietojen mukaan kuva seksileikeistä oli otettu mahdollisesti huvijahdilla, mutta kuningas ei ollut koskaan paikalla.

Gangsteripomo Markovic tulistui ja vakuutti Expressenille, että kuva on aito.

– Taustaa on muutettu tyttöjä suojellakseni. Siinä ei ole mitään vilunkipeliä.

Hän myös ilmoitti, että kuvia on olemassa vielä lisää ja hän aikoo julkaista ne, kun aika on oikea.

Kuva ja sen aitous herätti runsaasti keskustelua. Jos kerran kuvien olemassaolo kiistettiin alusta asti, miksi kuninkaan ystävät yrittivät maksaa Markovicin hiljaiseksi?

– Vuoden 2010 skandaali vaikutti kuninkaaseen rankasti. Hänen täytyi katkaista välit ystäviensä kanssa julkisesti. He olivat ottaneet vapautuksia voidakseen auttaa kuningasta, Svensk Damtidningin päätoimittaja ja kuninkaallisasiantuntija Johan T. Lindwall sanoo dokumentissa.

– Tämä asia, jopa tänä päivänä, lienee edelleenkin kipeä paikka Kaarle Kustaalle, hän toteaa.

– Kuningas haluaisi median kirjoittavan kuninkaallisten työstä, syntymäpäivistä ja häistä. Mitään kritiikkiä ei saisi esittää, dokumentin tekijä Åsa Linderborg kuvailee kuninkaan suhdetta mediaan.

Arkaluontoisia valokuvia Ruotsin kuninkaasta kaupitellut Mille Markovic pakeni kuvakohua Belgradiin. Hän kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa 2011 pelkäävänsä henkensä puolesta.

– En haluaisi puhua näistä asioista puhelimessa, koska pelkään poliisia ja mafiaa, Merkovic sanoi IS:lle.

Markovic kertoi, ettei kukaan ole vielä uhannut häntä, mutta että tällaista yrittävälle ei seuraa hyvää.

– Kuninkaan ystävät ja mafia halusivat ostaa kuvat ja tappaa minut. Mutta kukaan tällä planeetalla ei voi sitä tehdä, hän väitti.

Markovic löydettiin kuolleena autostaan tammikuussa 2014. Häntä oli ammuttu päähän useita kertoja. Teloitustyyliin tehdystä murhasta pidätettiin kolme miestä, mutta heidät päästettiin myöhemmin vapaaksi.

Kuninkaan kahdet kasvot Discovery+-palvelussa ja keskiviikkoisin TV5 klo 22.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?