Näin Norjan kuninkaalliset viettävät joulua – murheelliset käänteet varjostavat perinteikkäitä juhla­menoja

Norjan kuningas Harald joutui jouluviikolla sairaalaan. Lisäksi kuninkaallisen perheen juhlaa varjostaa kolmen vuoden takainen tragedia.

Kuningas Harald ja kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit, prinssi Sverre-Magnus ja prinsessa Ingrid-Alexandra poseerasivat iloisissa tunnelmissa jouluna 2020.

24.12.2022 15:30

Norjan hovista kuultiin aivan joulun kynnyksellä ikäviä uutisia, kun kuningas Harald joutui maanantaina sairaalahoitoon infektion takia. Norjalaislehti VG:n mukaan kuningas pääsi kuitenkin pois sairaalasta keskiviikkona.

Torstaina hovi ilmoitti, että kuningas Harald ja kuningatar Sonja viettävät jouluaattoa Kongsseternissä Holmenkollenilla. Sinne kokoontuvat myös kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit lapsineen.

Kongsseteren on kuninkaallinen huvila, joka sijaitsee Oslon kaupungin liepeillä kaupungin tunnetuimpien hiihtolatujen välittömässä läheisyydessä. Kuninkaallinen perhe oleilee kaupungin yläpuolella lähinnä talvisaikaan. Perheellä on joulujen lisäksi tapana oleilla huvilalla jouluisin sekä Holmenkollenin perinteisten hiihtokilpailujen aikaan, joiden katsomossa kuninkaalliset ovat tuttu näky vuodesta toiseen.

Tältä näytti kuningasperheen joulutervehdys vuonna 2019. Tänä vuonna perinteistä joulukuvaa ei tulla näkemään.

Joulupäivän aamuna perheen on määrä osallistua jumalanpalvelukseen Holmenkollenin kappelilla.

Hovi on perinteisesti julkaissut joulutervehdyksenään tuoreen kuvan kuninkaallisesta perheestä, mutta Dagbladetin mukaan valokuvaus on tämän vuoden osalta peruttu. Syytä ei ole vahvistettu, mutta perumisen uskotaan johtuvan kuninkaan terveydentilasta.

VG:n mukaan epäselvää on toistaiseksi myös se, aikooko kuningas Harald pitää perinteisen uudenvuodenpuheensa.

Jo aiemmin joulukuussa hovin virallisella Instagram-tilillä julkaistiin kuitenkin videotervehdykset, joilla päästiin näkemään Oslon keskustassa sijaitsevan kuninkaanlinnan sekä kruununprinssi Haakonin perheen Skaugumin-kodin kauniit joulukoristukset.

Norjan kuningasperhe ovat läheistä sukua sekä Ruotsin, Britannian että Tanskan hallitsijasuvuille. Edesmennyt kuningatar Elisabet II oli kuningas Haraldin pikkuserkku, samoin Tanskan kuningatar Margareeta II. Haraldin äiti prinsessa Märtha puolestaan oli Ruotsin prinsessa.

Lue lisää: Katso, miten sukupuu haarautuu! Näin Tanskan, Ruotsin ja Norjan kuningashuoneet ovat sukua keskenään

Sukulaisuussuhteet muihin hoveihin näkyvät myös kuningasperheen joulupöydässä, sillä tarjolla ei ole VG:n tietojen mukaan pelkästään norjalaisia perinneherkkuja.

Brittiläiset perinteet ovat juhlapöydässä edustettuina jouluvanukkaan ja jauhelihapiirakan muodossa. Tanskan herkuista joulupöydässä on jouluankka, ja onpa ruokalistalla myös ruotsalaista joulukinkkuakin.

Hovin viralliset edustustehtävät jättäneen prinsessa Märtha Louisen ja tämän perheen joulusuunnitelmista ei VG:n mukaan ole tietoa. Viime vuonna Märtha Louise ja hänen kolme tytärtään viettivät joulua Yhdysvalloissa, prinsessan nykyisen kihlatun shamaani Durek Verrettin kotimaassa.

Prinsessa Märtha Louiselle joulun aika on raskasta aikaa. Hänen ex-puolisonsa Ari Behn teki itsemurhan joulupäivänä 2019.

Edellisen kerran koko kuninkaallinen perhe oli jouluna koolla vuonna 2020. Tuolloin he viettivät joulun kruununprinssi Haakonin kotona Skaugumissa. Sitä edeltävä, vuoden 2019 joulu sai murheellisen käänteen, kun Märtha Louisen ex-puoliso ja lasten isä kirjailija Ari Behn teki itsemurhan joulupäivänä.

Lue lisää: Prinsessa Märtha Louise avautuu Ari Behnin kuolemasta – lataa kovia syytöksiä norjalaislehteä kohtaan

Märtha Louise julkaisi tällä viikolla Instagram-tilillään pitkän tekstin, jossa kän kertoi joulun ajan olevan perheelleen raskas, kun kipeät muistot nousevat pintaan. Prinsessa kirjoittaa, että myös mediamyrsky hänen ja shamaanirakkaansa ympärillä on koetellut henkisesti.

– Sanottakoon, että mielenterveyteni ei ole ollut huipussaan. Tiedän, mihin jatkuva median painostus vuosien varrella voi johtaa. Lisäksi pelkään historian toistavan itseään, hän kirjoitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?