Prinsessa Catherinelta harvinainen ulostulo: jyrähtää lehdessä tärkeästä aiheesta

Ihmisen ensimmäisen viiden elinvuoden merkitys on tunnustettava laajemmin, Walesin prinsessa kirjoittaa The Telegraphissa.

Walesin prinsessa on huolissaan tulevasta sukupolvesta.

26.11.2022 20:52

Brittiläiseen varhaiskasvatukseen on satsattava enemmän, kirjoittaa Walesin prinsessa Catherine.

Hän on ottanut asiaan kantaa mielipidekirjoituksessaan The Telegraph-lehteen.

– Olen viimeisten kymmenen vuoden aikana keskustellut mielenterveyden ja fyysisen terveyden yhteiskunnallisista vaikutuksista monenlaisten asiantuntijoiden kanssa. Sen myötä olen varmistunut yhdestä asiasta: jos aiomme luoda terveemmän ja onnellisemman yhteiskunnan tuleville sukupolville, on meidän tunnustettava viiden ensimmäisen elinvuoden ainutlaatuinen merkitys, prinsessa kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että ensimmäisen viiden elinvuoden aikana ihmisen aivot kehittyvät kaikkein nopeimmin. Monet varhaislapsuuden kokemukset määrittelevät, miten ihminen tulee myöhemmin pärjäämään esimerkiksi ihmissuhteissa ja työelämässä.

– Viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana tehdyt tutkimukset puoltavat tätä.

Tämän tosiasian yhteiskunnallisia seurauksia ei prinsessan mukaan tunnusteta tarpeeksi.

– Kodittomuus, väkivalta ja riippuvuudet ovat usein seurausta köyhyydestä ja mielenterveysongelmista. Jos haluamme hillitä näitä ongelmia, on meidän huolehdittava lasten ja heidän vanhempiensa hyvinvoinnista entistä paremmin.

Työkaluja moiseen prinsessan mukaan löytyy.

– Tieteilijöiden, tutkijoiden ja ammattilaisten osaamista, hän luettelee.

Lopuksi prinsessa julistaa, että aikoo jatkossakin nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun juuri varhaiskasvatusta koskevia kysymyksiä.

– Yhteiskuntamme nuorimmat jäsenet ovat tulevaisuutemme.

Catherine vieraili hiljattain Englannin ukrainalaisyhteisön keskuksessa askartelemassa ja piirtämässä lasten kanssa.

Catherine on käsitellyt varhaislapsuuden kysymyksiä julkisuudessa aiemminkin, muistuttaa Telegraphin kuninkaallisasioihin erikoistunut toimittaja Hannah Furness prinsessan mielipidekirjoitusta taustoittavassa artikkelissaan.

Prinsessa perusti vuonna 2011 Centre for Early Childhood -nimisen keskuksen juuri varhaislapsuuden merkitystä korostaakseen. Sitä rahoittaa Walesin prinsessan ja prinssin kuninkaallinen säätiö.

Puutteellisen varhaiskasvatuksen korjaaminen on kallista, Furness kirjoittaa.

– Erään London School of Economicsin tutkimuksen mukaan maksaa 16 miljardia puntaa korjata sellaiset pitkäaikaiset mielen- ja fyysisen terveyden ongelmat, jotka olisi voitu välttää puuttumalla asiaan lapsuudessa.

Kuninkaallisen säätiön toimitusjohtaja Amanda Berry toteaa Telegraphille, että Walesin prinsessa aikoo jatkaa pitkäjänteistä työtään.

– Varhaiskasvatussektorilla tehdään jo nyt niin paljon hyvää työtä, hän kehuu.

– Me voimme edistää asiaa, kiinnittämällä siihen julkista huomiota ja näin muuttaa asenteita siihen suuntaan, jossa vauvojen ja hyvin pienten lasten hyvinvointia korostetaan.

Prinsessa on puhumassa asiasta ensi viikolla Bostonissa Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi Catherine on aloittelemassa uutta valistuskampanjaa vuoden 2023 puolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?