Kuningatar Elisabetin kuolinsyy julki

Kuningatar Elisabetin kuolintodistuksen on allekirjoittanut hänen tyttärensä prinsessa Anne.

Kuningatar Elisabet nähtiin viimeisen kerran julkisuudessa ja työn touhussa 6. syyskuuta, kun hän tapasi pääministeri Liz Trussin Balmoralin linnassa.

29.9. 16:37

96-vuotiaana menehtyneen kuningatar Elisabetin kuolintodistus julkaistiin torstaina, kertoo BBC. Todistuksessa lukee, että kuningatar menehtyi 8. syyskuuta klo 15.10 Britannian aikaa Balmoralin linnassa, Skotlannissa.

Todistuksen on allekirjoittanut äitinsä kuolinvuoteella ollut prinsessa Anne.

Elisabetin kuolinsyyksi on kirjattu vanhuus.

Skotlannin viranomaisten julkaisemassa kuolintodistuksessa kuningattaren nimeksi on kirjattu Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Hänen ammatikseen on kirjattu ”hänen majesteettinsa kuningatar” ja siviilisäädyksi leski.

Kuningattaren kuolintodistus on nähtävillä täällä.

Kuningatar Elisabet vietti viimeiset päivänsä rakkaassa "kesämökissään" Balmoralin linnassa, jonne kuninkaallinen perhe vetäytyy joka vuosi viettämään kesälomaa. Kuolemaansa edeltävänä viikonloppuna Elisabet nautti lounasta pastori Iain Greenshieldsin ja lastensa prinsessa Annen ja kuningas Charlesin kanssa.

Pastori on sanonut Elisabetin kertoneen, kuinka tärkeä Balmoral hänelle on. Hän kuvaili kuningattaren jutelleen omasta lapsuudestaan ja siitä, kuinka ihania kesät Balmoralin linnassa aina olivat.

– Kuningatar muisteli henkilökohtaisesti minulle, miten nautti ajastaan Balmoralissa lapsena. Hän muisti hevosensa menneisyydestä, jopa niiden nimet 40 vuoden takaa, sekä ihmisten nimet ja paikat. Hän oli todella ainutlaatuinen pastori Greenshields kertoi The Times -lehdelle.

Pastorin mukaan kuningatar keskusteli myös Ukrainan tilanteesta ja kertoi kuinka surullinen oli siellä tapahtuvista asioista.

– Hän sai ihmiset ympärilleen, keskustellen laajalti eri aiheista. Hänen kyvykkyytensä teki minuun suuren vaikutuksen, kuvaili pastori.

– Siksi minulle tuli suurena järkytyksenä kuulla hänen vointinsa niin suuresti heikentyneen etenkin, kun hän oli hienossa kunnossa vielä viikonloppuna, totesi Greenshields.

Kuningatar Elisabet siunattiin haudan lepoon 19. syyskuuta.

Elisabet edusti viimeistä kertaa vain kaksi päivää ennen kuolemaansa, kun hän tapasi tiistaina 6. syyskuuta Britannian uuden pääministeri Liz Trussin ja pyysi tätä muodostamaan uuden hallituksen. Kuningatar otti Trussin vastaan Balmoralin linnassa Buckinghamin palatsin sijaan.

Kuvat kuningatar Elisabetin ja Britannian uuden pääministerin Liz Trussin tapaamisesta taltioi valokuvaaja Jane Barlow. Valokuvaaja kertoi brittilehtien haastatteluissa kuningatar Elisabetin olleen viimeisiä kuvia ottaessa hyvin hauras, mutta äärimmäisen hymyileväinen ja hyväntuulinen.

– Hän vaikutti hyvin onnelliselta, Barlow sanoi Daily Mailille.

Barlow kertoi viettäneensä kuningattaren kanssa muutaman minuutin verran aikaa huoneessa ennen pääministeri Trussin saapumista paikalle.

Tuona aikana Elisabet ehti ottaa puheeksi sään, joka oli kuvauspäivänä synkkä ja sateinen. Hän kommentoi, kuinka pimeää ulkona oli.

– Se oli ihana hetki, kun odotimme niiden muutaman minuutin ajan, Barlow kuvaili.

Balmoralin linnassa otetut kuvat kuningatar Elisabetista ja pääministeri Liz Trussista jäivät viimeisiksi kuviksi kuningattaresta. Valokuvaaja Jane Barlow’n mukaan kuningatar oli erittäin hymyileväinen ja hyväntuulinen.

Hovi tiedotti kuningattaren kunnon romahtamisesta torstaina 8. syyskuuta, ja kuolinilmoitus annettiin lopulta illalla puoli yhdeksältä Suomen aikaa. Tiedotteessa kerrottiin kuningattaren menehtyneen iltapäivällä.

Pääministeri Liz Truss sai tiedon kuningattaren kuolemasta puoli seitsemältä Suomen aikaa, eli kaksi tuntia ennen kuin hovi julkaisi virallisen tiedotteen hallitsijan kuolemasta.

Brittilehtien tietojen mukaan kuningattaren lähipiiristä vain hänen kaksi vanhinta lastaan, Charles ja Anne, ehtivät äitinsä kuolinvuoteelle. Prinsessa Annen ja kuningas Charlesin lisäksi kuningattarella oli lähdön hetkellä vierellään hänen rakkaat corgi-rotuiset koiransa, Muick ja Sandy. Karvakuonojen kerrotaan pysytelleen omistajansa rinnalla viimeiseen asti.

Lue lisää: Rakkaat lemmikkikoirat olivat kuningatar Elisabetin vierellä viimeiseen hengenvetoon saakka

Kuningattaren muut lapset, prinssi Andrew ja prinssi Edward, sekä Edwardin puoliso kreivitär Sophie ja kuningattaren lapsenlapsi prinssi William eivät ehtineet Balmoraliin ajoissa, vaikka he kiirehtivätkin Skotlantiin heti kun Elisabetin voinnin kerrotaan heikentyneen.

Britanniassa vierailulla ollut prinssi Harry ei hänkään ehtinyt hyvästelemään isoäitiään. Prinssi Harryn kone laskeutui Skotlantiin 15 minuuttia kuningattaren kuoleman virallisen tiedotteen jälkeen. Hän ehti isoäitinsä luo vasta puolitoista tuntia kuningattaren kuolinilmoituksen jälkeen.

Hänen uskotaan olleen kuninkaallisesta perheestä viimeisenä paikalla ja lähteneen Balmoralista ensimmäisenä. Harry nähtiin lentokentällä poistumassa Skotlannista vain noin 12 tunnin kuluttua saapumisestaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?