Prinsessa Anne oli ainoa nainen suru­saattueessa – kuningattaren tytär ja tuki­pilari ottaa nyt näkyvää asemaa

Kuningatar Elisabetin toiseksi vanhin lapsi on kuninkaallisen perheen tukipilari, joka on saattanut äitinsä arkkua pitkin Britanniaa.

Prinsessa Anne kuningatar Elisabetin hautajaisissa.

20.9. 7:05

Viimeinen viikko on ollut kuninkaalliselle perheelle vaikea. Koko maailman hyvästellessä 8. syyskuuta kuollutta kuningatar Elisabetia, hyvästelivät kuningattaren läheiset myös perheenjäsenen.

Elisabetin kuoleman jälkeen erityisesti kuningattaren toiseksi vanhin lapsi prinsessa Anne on noussut useaan otteeseen parrasvaloihin, kun hän on tunnollisesti saattanut äitinsä arkkua tämän viimeiselle matkalle.

Suuresta surustaan huolimatta Anne on pysynyt pystyssä ja vahvana. Elisabetin ainoa tyttölapsi on matkannut pitkän matkan kuningattaren arkun perässä läpi Britannian.

Elisabetin hautajaisia vietettiin maanantaina Lontoossa isoin menoin. Paikalla oli tuhansittain ihmisiä kunnioittamassa Balmoralin linnassa kuolleen kuningattaren muistoa.

Kuningattaren arkku siirrettiin aamulla Westminster Hallista Westminster Abbeyyn siunaustilaisuuteen. Edesmenneen kuningattaren läheiset kulkivat tämän arkun perässä surusaattueessa.

Prinsessa Anne marssi surusaattueen ainoana naisena.

Elisabetin lapset kuningas Charles III, prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward marssivat etummaisina arkun perässä.

Kuningas Charles, prinssi Anne, prinssi Andrew, prinssi Edward, prinssi William ja prinssi Harry marssivat rinnakkain kuningattaren arkun perässä.

Anne oli surusaattueen ainoa nainen, kertoo Daily Mail. Sotilasunivormuun pukeutunut Anne marssi tarmokkaasti ja arvokkaasti kuninkaan rinnalla.

Charles vaikutti Annea tunteikkaammalta Elisabetin hautajaisissa.

Annen vieressä siviiliasuun pukeutunut prinssi Andrew pidätteli surusaattueen aikana kyyneleitä, kertoo Mirror.

Kuningattaren arkku saatettiin Westminster Abbeyn jälkeen Wellington Arch -riemukaarelle.

Westminster Abbeyn jälkeen kuningattaren arkku siirrettiin surusaattueen voimin Wellington Arch -riemukaarelle. Silloinkin Anne kulki veljiensä rinnalla arkun perässä.

Kuningattaren arkun hautajaissaattue.

Sieltä arkku lähti viimeiselle matkalleen ruumisautolla kohti Windsorin linnaa.

Charles ja Anne katsoivat, kun kuningattaren arkku lähti ruumisautolla kohti Windsorin linnaa.

Anne on hautajaispäivän lisäksi kulkenut näkyvästi äitinsä arkun rinnalla pitkän matkan Britannian halki.

Kuninkaallisen perheen ahkerimmaksi työntekijäksi kuvailtu Anne onkin tehnyt työtään tunnollisesti äitinsä kuoleman jälkeen ja saattanut äitiään viimeiselle matkalle.

Kuningattaren kaikki neljä lasta, kuningas Charles, prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward.

Anne oli kuningattaren neljästä lapsesta ainut, joka matkasi Elisabetin kuoleman jälkeisenä sunnuntaina hautajaissaattueessa koko kuuden tunnin matkan Balmoralin linnasta Edinburghiin.

Valokuvissa Anne istui arkkua saattaneessa autossa ilmeen värähtämättä. Perillä Edinburghissa prinsessa Anne niiasi äitinsä arkulle.

Anne matkusti monta tuntia äitinsä arkun perässä.

Edinburghissa kuningattaren arkku siirrettiin Holyroodin palatsista St. Gilesin katedraaliin. Silloin kaikki kuningattaren neljä lasta kulkivat hautajaissaattueen kärjessä.

Sen jälkeen jälleen Anne saattoi kuningattaren arkun Kuninkaallisten ilmavoimien kyydissä Skotlannista Buckinghamin palatsiin. Palatsilta arkku saatettiin saattueen voimin Westminster Halliin.

Kunnianosoitus Westminster Hallissa.

Prinsessa Anne veljiensä kanssa saattamassa kuningattaren arkkua Buckinghamin palatsista Westminster Halliin keskiviikkona 14. syyskuuta.

Hautajaissaattueiden yhteydessä prinsessa Anne on kuvattu vakavailmeisenä. Express-lehden haastattelussa kehonkielen asiantuntija Judi James analysoi, että hillitysti esiintynyt Anne on joutunut pitämään kasvojaan peruslukemilla erityisen paljon.

Kuningas on antanut liikuttuneisuutensa näkyä, mutta prinsessa on pysynyt korostetun hillittynä.

– Anne näyttää kuitenkin seuranneen äitinsä esimerkkiä ja omaksuneen roolin, jonka ytimessä ovat hiljainen vahvuus ja vakaus, James kommentoi lehdelle.

Kuningattaren kuoleman jälkeen prinsessa Anne on noussut jälleen huomionarvoiseen asemaan. Vain hän ja Charles ehtivät äitinsä kuolinvuoteelle ennen tämän kuolemaa.

Sisaruskatraan kahden vanhimman välien on kuvailtu olevan lämpimät ja läheiset. Julkisuudessa onkin arveltu, että Annesta tulee kuningas Charlesin oikea käsi.

Hovin ahkera jäsen otti äidiltään edustusvastuita jo tämän eläessä. Prinsessa Anne muun muassa suoritti vuonna 2021 useita ritariksi lyömisiä ja sotilaallisia arvonimityksiä.

Prinsessa suojelee myös yli 300:aa järjestöä, ja hänen on kerrottu tekevän useita satoja edustustehtäviä vuodessa. Viime vuonna edustustehtäviä oli 387, eli yli yksi päivässä.

Aikoinaan Anne oli enemmän esillä julkisuudessa. Hänet tunnettiin paitsi innokkaana hevosharrastajana, mutta myös miessuhteistaan. Prinsessa erosi aviomiehestään Mark Phillipsistä vuonna 1992. Heille ehti sitä ennen syntyä kaksi lasta, Peter Phillips ja Zara Phillips.

Myöhemmin samana vuonna Anne meni naimisiin nykyisen aviomiehensä Timothy Laurencen kanssa.

Aiemmin prinsessalla oli maine brittihovin äkäpussina, mutta vuosien saatossa maine on muuttunut ahkeraksi kuninkaallisperheen tukipilariksi.

Sellainen prinsessa Anne selkeästi on ollut myös kuningattaren kuoleman jälkeen: vankka tukipilari äitinsä arkun vierellä.

Prinsessa julkaisi äitinsä kuoleman jälkeen Instagramissa herkän päivityksen, jossa hän kertoi viettäneensä kuningattaren kanssa tämän viimeiseksi jääneen vuorokauden.

– On ollut kunnia ja etuoikeus saattaa häntä hänen viimeisillä matkoillaan. Näillä matkoilla niin monen osoittaman rakkauden ja kunnioituksen todistaminen on sekä vetänyt nöyräksi että ollut mieltä ylentävää, Anne kirjoitti.

Kaunis päivitys päättyi sanoihin, jotka Anne osoitti äidilleen.

– Äidilleni, kuningattarelle, kiitos.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?