Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa 1.5.2019. Julkaisemme sen uudelleen kuningatar Elisabetin muistoksi.
Toukokuussa 1976 tapahtunut Elisabet II:n ensimmäinen Suomen-vierailu jäi ihmisten mieliin kuvista, joissa hieman hölmistyneen näköinen hienostonainen tarpoo suomalaisessa metsässä korkokengissään.
Sisältyi presidentti Urho Kekkosen isännöimään vierailuun toki tavallisempiakin kohteita. Helsingissä kierrettiin Finlandia-talo, Temppeliaukion kirkko, Sibelius-monumentti, kauppatori ja käytiin pikku purjehduksellakin kaupungin edustalla.
Mutta Suomi vei Britanniaan puuta ja sen jalosteita. Joten oli päätetty, että käydään myös hakkuutyömaalla.
Sellainen löytyi Kymi Oy:n toimesta Jyväskylän läheltä. Ulkoministeriö nimenomaan vaati, että paikan pitäisi olla aito, ilman mitään polkuja.
Kymi Oy:n (nykyisin UPM) Toivakan alueen metsätyönjohtaja Tapio Salmi sai Tehdaspuun Kouvolan toimistosta homman: etsiä metsäpalsta, joka hakattaisiin Elisabetin silmien alla.
– Ajattelin, että huh huh, jopa tuli tehtävä. Ei ollut sellaisesta kokemusta, Salmi muisteli Ilta-Sanomille keväällä 2016.
Salmi lähti aluejohtaja Kai Halbergin kanssa hiihtämään metsiä. Kuninkaallinen seurue vierailisi Jyväskylän seudulla, ja Suomen osaamista esittelevän hakkuutyömaan piti olla läheltä kaupunkia. Elisabet piti viedä veneellä Jyväskylään, joten rannan oli oltava lähellä.
Elisabet oli Suomessa Urho Kekkosen vieraana.
Ulkoministeriöstä korostettiin luonnon koskemattomuutta. Polkuja ei saisi risteillä.
Pari viikkoa ennen vierailua UM:n protokollapäällikkö kävi tarkistamassa alueen.
– Ruokapöytä piti sijoittaa niin, että aurinko ei paista kuningattaren silmiin.
VIERAILUPÄIVÄN aamuna 28. toukokuuta Keuruulta tulleet pioneerit tarkistivat alueen miinaharavalla.
Tarkoitus oli esitellä suomalainen päätehakkuu. Paikalle tuotiin aikansa uusinta puunkorjuutekniikkaa, Sakari Pinomäen kehittämä Pika 75 -harvesteri– maailman ensimmäinen tukki- ja pinotavaraa tekevä harvesteri, joka kaatoi ensin puun ja sen jälkeen karsi, katkoi ja lajitteli sen ilmassa. Paikalla oli myös Valmetin prosessori.
– Turvallisuussyistä metsurit kaatoivat puut valmiiksi ennen seurueen tuloa, Salmi muisteli.
Kello 11 kuningattaren seurue saapui. Kintereillä seurasivat mediaväen bussit.
– Toimittajia oli tukevassa humalassa, niitä hoiperteli ja kaatuili metsässä. Tehdaspuun toimitusjohtaja Topi Heikkerö joutui estämään humalaista lehtiväkeä menemästä aivan lähelle seuruetta, Salmi kertoi IS:lle 2016.
Kuningattaren sukat repeytyivät metsässä, eikä kypärä mahtunut hänen hattunsa päälle.
Kiitokseksi Suomen Lehtikuvaajat muisti Heikkeröä ”Vuoden sitruuna” -palkinnolla.
Elisabet kiersi seurueineen hakkuutyömaata pikkukengissä. Ei ollut edes pitkospuita, sillä alue piti pitää luonnontilassa. Kuningattarelle annettiin kypärä, mutta sitä ei voinut hatun kanssa käyttää. Hieman hämmentyneenä Elisabet kantoi kypärää kädessään.
Kuningattaren sukat kuulemma repeytyivät metsässä rämpiessä. Hapan ilme tallentui lehtikuviin.
– Kekkonen kulki omia reittejään ja kyseli, että olisiko hänelle antaa palstaa. Vastasin, että taitaa olla presidentillä tärkeämpiäkin tehtäviä, Salmi muisteli IS:lle.
Lounas oli katettu tukeista rakennetulle pöydälle. Istuimina toimivat hirsipenkit. Kypärä jäi penkille. Työmaalla pitäisi olla kypärä, mutta kukaan ei tohtinut huomauttaa kuningatarta asiasta.
Kului kolme tuntia ennen kuin kuningatar saatiin metsästä ulos.
TOISEN kerran Elisabet kävi Suomessa vuonna 1994. Silloin kuninkaallisella Britannia-laivalla liikkuneen kuningattaren ja prinssi Philipin otti vastaan presidentti Martti Ahtisaari Mäntyniemessä. Kyseessä oli vain piipahdus. Kuningatar oli palaamassa Venäjältä ensimmäisenä Ison-Britannian hallitsijana sen jälkeen, kun bolsevikit teloittivat tsaariperheen.
Elisabet vieraili myös Temppeliaukion kirkossa.
Suomalaiset tervehtivät kuningatarta ja prinssi Philipiä Britannian lippujen kanssa.
Ahtisaaret ottivat Mäntyniemessä vastaan arvovaltaiset vieraat vuonna 1994.