Tällainen on Balmoralin linna, jossa kuningatar Elisabet kuoli

Linna oli yksi kuudesta kuningattaren kodista.

Kunigatar Elisabet on tällä hetkellä Balmoralin linnassa Skotlannin Aberdeenshiressä.

8.9.2022 18:31 | Päivitetty 8.9.2022 21:39

Kuningatar Elisabet II on kuollut torstaina 8. syyskuuta. Hovin tiedotteen mukaan hän nukkui pois Balmoralin linnassa.

  • Tämä Balmoralia esittelevä juttu on julkaistu alun perin 19.6.2022.

Palatseja, historiallisia linnoja ja piilopirttejä. Kuningatar Elisabetin, 96, kodit ovat eräitä Britannian suosituimpia nähtävyyksiä, tarjoavathan ne pienen kurkistuksen siihen, miten kuninkaalliset elävät.

Kuningattarella oli kuusi kotia, joissa hän viettää vaihtelevasti aikaa. Monarkin virallinen koti on Buckinghamin palatsi, mutta koronapandemian alettua Elisabet eristäytyi Windsorin linnaan, joka sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päästä Lontoosta.

Kuningattarelle rakkain kodeista on Skotlannin Aberdeenshiressä sijaitseva Balmoralin linna, jossa hän on lomaillut joka kesä lapsesta lähtien.

– Siellä hän tuntee olevansa täydellisen vapaa, kuningattaren entinen lastenhoitaja Marion Crawford on sanonut.

Kuningatar Elisabet on perinteisesti matkustanut Balmoraliin heinäkuun lopulla ja lomaillut siellä lokakuuhun saakka. Viime kesänä Elisabet oli ensimmäistä kertaa Balmoralissa ilman puolisoaan prinssi Philipiä, joka menehtyi huhtikuussa 2021.

Kesäpaikkaa verhoaa salaperäisyys, sillä linna on kuninkaallisen perheen yksityisomistuksessa ja suurimmaksi osaksi suljettuna yleisöltä. Lähes kaikki linnan huoneet ovat pysyneet visusti salassa uteliailta katseilta, eikä niistä ole julkaistu valokuvia.

Lue lisää: Kuningatar Elisabet ”kuoli rauhallisesti tänään ilta­päivällä”, uusi kuningas tunnetaan nimellä Charles III – suora lähetys Balmoralista

Skotlannin ylämailla sijaitseva Balmoralin linna on kuningatar Elisabetin rakas piilopaikka, jossa kuninkaallinen perhe on nauttinut kesästä jo vuosikymmenten ajan.

Linnalla on pitkä historia. Jo Skotlannin kuninkaalla Robert II:lla oli metsästysmaja alueella. Tiettävästi ensimmäinen asuintalo rakennettiin tilalle 1300-luvun lopussa. Britannian kuninkaallisille rakennus ja linnan 26 000 hehtaarin tilukset päätyivät 1800-luvulla.

Kuningatar Viktorian puoliso prinssi Albert osti kiinteistön vuonna 1852 lahjaksi vaimolleen, joka rakasti Skotlannin maaseutua. Taloa pidettiin kuitenkin liian pienenä, joten hallitsijapari rakensi linnan kasvavalle perheelleen. Kun linna valmistui, vanhat rakennukset purettiin.

Myös kuningatar Elisabet perheineen on remontoinut linnaa. Prinssi Philip viihtyi puutarhatöissä, ja hän rakennutti linnaan oman kasvihuoneen, puutarhan ja ulkokeittiön.

– Se on maailman rauhallisin paikka. Uskon, että isoäiti on kaikista onnellisin siellä. Luulen että hän todella, todella rakastaa Skotlannin ylämaita, kuningattaren lapsenlapsi prinsessa Eugenie kuvaili vuonna 2016.

Balmoral edustaa Skotlannin baronial-arkkitehtuuria, ja linna on suunniteltu muistuttamaan tavallista viktoriaanista maalaistaloa. Kuningattaren ”kesämökki” onkin sisustukseltaan kotoisampi kuin hänen muut viralliset residenssinsä.

Sisustuksessa on suosittu puuta, kukkakuvioita, vihreän sävyjä ja skottiruutua.

Balmoralin sisustus ei ole muuttunut juuri ollenkaan vuosikymmenten aikana. Muutamia moderneja mukavuuksia huoneisiin on tuotu, kuten patteri ja taulutelevisio. Kuvassa Elisabet Kanadan entisen kenraalikuvernöörin Julie Payetten kanssa.

Balmoralin kuvatuin huone on salonki, jossa kuningatar ottaa vastaan vieraita. Huone on kuin aikamatka menneille vuosikymmenille. Kotoisaa oleskelutilaa koristavat maalaukset, kuningatar Viktorialle kuuluneet koriste-esineet ja kuningattaren henkilökohtaiset tavarat.

ITV-kanava julkaisi vuonna 2016 The Queen at 90 -dokumentin, jossa nähtiin videomateriaalia kuningattaren ja ex-pääministeri David Cameronin tapaamisesta Balmoralissa.

Tuolloin huomio keskittyi salongin sympaattisiin yksityiskohtiin, kuten pieneen corgi-pehmoleluun ja somassa rivissä olleisiin koiranpeteihin.

Suojainen linna mahdollistaa yksityisen lomailun. Kuningatar nauttii ulkoilusta linnan mailla ja hän viettää piilopirtissä aikaa lastenlastensa ja lastenlastenlastensa kanssa.

Hovin entinen turvallisuuspäällikkö Richard Griffin on muistellut kuningattaren ja matkailijoiden hilpeää kohtaamista vuosien takaa. Turistit eivät olleet tunnistaneet kävelyllä ollutta Elisabetia ja he olivat tiedustelleet, asuuko hän linnan lähellä.

Prinssi Philipin kosi Elisabetia Balmoralissa vuonna 1946. Pari vietti myös osan häälomastaan Balmoralin linnan mailla sijaitsevassa Birkhallissa.

Matkailijat olivat halunneet myös tietää, onko huiviin ja tweed-takkiin pukeutunut rouva kenties koskaan tavannut kuningatarta.

– En ole tavannut, mutta tämä poliisi tässä on, kuningatar oli vastannut ja osoittanut mukanaan ollutta turvamiestä.

Kuninkaalliset viettävät linnassa tavallista arkea – niin tavallista kuin se ylipäätänsä kuninkaallisina on mahdollista.

Balmoralin henkilökunta ei tarjoile perheelle vaan nämä haluavat hoitaa kattauksen itse. Epämuodollisuus jatkuu ruoanlaitossa, sillä Philipin tiedetään olleen innokas grillaaja. Astioiden tiskaaminen oli Elisabetin vastuulla.

– Kuningatar kysyy, oletko lopettanut, ja pinoaa sitten lautaset ja menee tiskaamaan, ex-pääministeri Tony Blair on kertonut.

Linnan entinen kokki Darren McGrady on huomauttanut, että kuninkaallisten yllätysvierailut keittiössä ja heidän osallistumisensa ruoanlaittoon ajoivat henkilökunnan usein hermoromahduksen partaalle.

Kuninkaallinen perhe kuvattuna Balmoralin linnan pihalla vuonna 1972: prinssi Philip (vas.), kuningatar Elisabet, prinssi Andrew ja prinssi Edward, prinsessa Anne ja prinssi Charles.

McGradyn mukaan kuninkaalliset päättivät päivän aterioista aina viime tingassa, joten keittiön työntekijät olivat jatkuvasti varpaisillaan. Prinssi Philip saattoi yhtäkkiä ilmoittaa poikansa prinssi Edwardin haluavan valmistaa tuulihattuja, prinsessa Anne puolestaan saattoi keksiä tahtovansa juustokakkua illalliseksi.

– Kymmenen viikkoa Balmoralissa oli stressaavampaa kuin juhlaillallisen valmistaminen valtiovierailulla, McGrady on parahtanut.

Prinssi Philipin grillimestarin elkeet tallentuivat vuonna 1969 esitettyyn BBC:n kohudokumenttiin. Kansalaiset häkeltyivät, kun perheen elämästä näytettiin dokumentti, jossa Balmoralissa lomailevat kruunupäät kärvensivät makkaraa kuin tuiki tavallinen brittiperhe.

Ohjelman arvioitiin antavan Elisabetista liian tavanomaisen kuvan ja vahingoittavan näin monarkiaa. Kuningatar pyysi BBC:ltä, ettei dokumenttia enää koskaan esitettäisi.

Elisabet kuvattuna 2017 sir Peter Cosgroven ja lady Cosgroven kanssa Balmoralin salongissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?