Hovin tiedotetta pidetään täysin poikkeuksellisena – kuninkaallis­asiantuntija hätkähti

Hovi tiedotti lääkärien tarkkailevan parhaillaan kuningattaren terveydentilaa.

8.9.2022 17:07 | Päivitetty 8.9.2022 19:15

Hovi julkaisi torstaina tiedotteen, jossa kerrottiin lääkärien tarkkailevan kuningatar Elisabetin vointia.

– Tämän aamuisen lisäarvioinnin jälkeen kuningattaren lääkärit ovat huolestuneita hänen majesteettinsa terveydestä ja ovat suositelleet, että hän pysyy tarkkailun alla, Buckinghamin palatsi tiedotti torstaina.

Kuninkaallinen perhe on matkalla Balmoralin linnaan Skotlantiin, jossa hallitsija on viettänyt kesälomaa.

Keskiviikkona 96-vuotias kuningatar perui keskiviikkoillalle suunnitellun Privy Councilin kokouksen lääkärien määräyksestä. Hänen oli määrä osallistua tilaisuuteen etänä Balmoralin linnasta.

Iäkkään kuningattaren terveydentila on herättänyt syvää huolta Britanniassa jo pidemmän ajan. Hovin torstaina julkaisema tiedote on lisännyt kansalaisten huolta entuudestaan.

BBC:n entinen kirjeenvaihtaja Richard Sumner kertoo BBC:lle torstaina julkaistun tiedotteen olevan täysin poikkeuksellinen, sillä hovi on aiemmin kommentoinut kuningatar Elisabetin terveyshuolia varsin vähäsanaisesti.

– Tiedote viittaa siihen, että tilanne on vakava, Sumner sanoo.

Kuningatar juhli kesäkuussa 70-vuotista hallitsijakauttaan, jolloin hän joutui vetäytymään osasta tapahtumista terveyssyistä. Hovi kertoi tuolloin, että kuningattarella on ollut ajoittaisia liikkuvuusongelmia, joiden takia hän joutuu lepäämään.

– Olen epäillyt, että kuningattarella on muitakin terveyshuolia kuin liikkuvuusongelmat, Sumner sanoo.

– Toivottavasti tämä on vain ohimenevä myrsky, mutta tiedotteen tarkasti harkitut sanavalinnat antavat ymmärtää, että jotain vakavaa on meneillään.

Samaa mieltä on myös BBC:n lääketieteeseen erikoistunut toimittaja Fergus Walsh.

– Avainsanat ovat ”lääkärit ovat huolestuneita”. Buckinghamin palatsi antoi normaalia tarkemman lausunnon, Walsh sanoo ja toteaa, ettei kuninkaallista perhettä olisi kutsuttu Balmoraliin, jollei tilanne olisi vakava.

Kuningatar Elisabet kuvattuna Balmoralin linnassa tiistaina 6. syyskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?