Kuningatar Elisabetilla terveys­murheiden täyttämä vuosi – piinana korona ja liikkumis­vaikeudet

Kuningatar Elisabet on jättänyt kesän aikana väliin useita virallisia tilaisuuksia. Viime talvena hän sairasti koronan.

8.9.2022 17:35

Torstaina Buckinghamin palatsi tiedotti kuningatar Elisabet II olevan lääkärien tarkkailussa Balmoralin linnassa. Palatsin mukaan lääkärit ovat huolissaan 96-vuotiaan kuningattaren terveydentilasta aamulla tehdyn arvion jälkeen.

Kuningattaren terveydentila on herättänyt huolta jo jonkin aikaa. Tämän vuoden aikana häneltä on jäänyt väliin useita merkittäviä tilaisuuksia.

Viime viikon viikonloppuna kuningatar jätti välistä suosikkitapahtumiinsa lukeutuvat Skotlannin Braemarissa järjestettävät Ylämaan kisat (Highland Games). Kyseessä oli ensimmäinen kerta kuningattaren 70-vuotta kestäneellä hallitsijakaudella, kun hän ei osallistunut tapahtumaan.

Lue lisää: Lääkärit määräsivät kuningatar Elisabetin, 96, lepoon – perui tärkeän tapaamisen

Elokuussa hovi peruutti Balmoralin linnassa järjestettävän perinteikkään yleisötapahtuman vain päiviä ennen h-hetkeä. Tapahtumassa kuningattaren on tapana tervehtiä kansalaisia linnan porteilla.

Tapahtuma peruttiin ensi kertaa vuosikymmeniin, jos koronaviruspandemian aiheuttamia peruutuksia ei lasketa. Brittilehtien mukaan kuningatar olisi kuitenkin emännöinyt pienempää yksityistapahtumaa tuona ajankohtana.

Kesän kenties huomattavin peruutus tapahtui kuitenkin kesäkuussa, kun kuningatar ei voinut terveyshuoliin vedoten osallistua suurimpaan osaan hallitsijakautensa 70-vuotisjuhlallisuuksista.

Hänet nähtiin juhlaviikonlopun avaustilaisuudessa, mutta tämän jälkeen kuningatar joutui jättämään väliin muun muassa kiitosjumalanpalveluksen, joka BBC:n mukaan olisi ollut viikonlopun tapahtumista kuningattarelle yksi tärkeimmistä.

Lue lisää: Hovin tiedotetta pidetään täysin poikkeuksellisena – kuninkaallis­asiantuntija hätkähti

Toukokuussa kuningatar Elisabet joutui jättämään väliin Britannian parlamentin avajaiset. Parlamentin avajaisten ja kiitosjumalanpalveluksen perumisten taustalla tiedotettiin olevan kuningattaren liikkumisvaikeudet.

Huhtikuussa kuningatar ei osallistunut pääsiäissunnuntain jumalanpalvelukseen ensimmäistä kertaa 52 vuoteen. Virallista syytä ei kerrottu, mutta epäilykset suuntautuivat jälleen liikkumisvaikeuksiin.

Helmikuussa Elisabet sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Monarkin oli tarkoitus palata työtehtäviin vain muutama päivä tartunnasta, mutta tartunnan jälkeen kaavaillut etätapahtumat päädyttiin lopulta perumaan.

Kuningattaren terveydentila oli herättänyt huolta vain muutama päivä ennen koronatartuntaa, sillä kuningatar oli ilmaissut puolustuspalvelusihteeri ja kontra-amiraali James Macleodin sekä kenraalimajuri Eldon Millarin vierailun aikana, että ”hän ei pystynyt liikkumaan”. Tapaamisesta kuvatulla videolla näkyy, että kuningatar seisoi koko vierailun ajan paikallaan ja nojasi kävelykeppiinsä.

Lue lisää: Näin valta vaihtuisi Britanniassa kuningatar Elisabetin kuollessa

Torstaina liikkumisvaikeuksia ei mainittu, kun kuningattaren terveydentilan huonontumisesta tiedotettiin. Tiistaina monarkin kädessä kuvattiin suuri mustelma, kun hän tapasi Britannian uuden pääministerin Liz Trussin.

Edellisen kerran lääkäreillä heräsi huoli kuningattaren voinnista viime vuoden syksyllä, kun Elisabet määrättiin kahden viikon sairauslomalle. Tällöin kuningatar vietti myös yhden yön sairaalassa. Kuningattaren tiedotettiin hakeutuneen sairaalaan tutkimuksia varten ja viettäneen yön sairaalassa käytännön syistä.

Peruttujen esiintymisten ja niistä seuranneen huhumyllyn jälkeen kuningatar on kuitenkin useaan otteeseen esiintynyt julkisuudessa. Kuningattarella on julkisuuteen astuessaan ollut usein kävelykeppi apunaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?