Nähdäänkö Meghania enää koskaan Britanniassa? Tulenaralla tilanteella voi olla karut seuraukset, joista kärsii kuningatar Elisabet

Kuningatar Elisabetin ilmoitus prinssi Philipin muistotilaisuudesta herätti odotukset Sussexin herttuaparin mahdollisesta Britannian-vierailusta. Prinssi Harryn tuorein lausunto teki tulevaisuudesta kuitenkin varsin epävarman eikä perhettä nähdä ehkä enää koskaan kotimaan kamaralla.

24.1. 7:00

Prinssi Harryn, 37, ja herttuatar Meghanin, 40, kohuerosta brittihovista tulee tänä keväänä kuluneeksi kaksi vuotta. Harry ja Meghan irtisanoutuivat kuninkaallisista tehtävistään ja muuttivat tuolloin alle yksivuotiaan Archie-poikansa kanssa ensin Kanadaan ja sitten Kaliforniaan Yhdysvaltoihin. Harry on sen jälkeen vieraillut Britanniassa kahdesti – muu perhe ei kertaakaan.

Joulukuussa kuningatar Elisabet ilmoitti, että tänä keväänä järjestetään muistotilaisuus viime maaliskuussa kuolleelle prinssi Philipille. Ilmoituksen myötä heräsivät odotukset siitä, että Harry ja Meghan saapuisivat viimein koko perheensä voimin Britanniaan ja toisivat viime kesänä syntyneen Lilibet-tyttärensä ensimmäistä kertaa kuninkaallisen perheen nähtäväksi.

Kuninkaallislähteet kertoivat kuitenkin Page Six -sivustolle, ettei Harrya tai hänen perhettään nähdä muistotilaisuudessa, ellei heidän vaatimustensa täyttävää suojelua pystytä järjestämään.

– Jos Harry menee (Britanniaan), hän vaatii turvallisuuspalvelua itselleen ja perheelleen. Jos tai kun hän päättää palata, hän tarvitsee suojelua, lähde sanoo Page Sixille.

Prinssi Harrya, herttuatar Meghania ja heidän lapsiaan Archiea, 2, ja Lilibetiä ei välttämättä koskaan enää nähdä Britanniassa.

Tällä viikolla uutisoitiin prinssi Harryn aikeista haastaa Britannian sisäministeriö oikeuteen, jollei Harrylle ja hänen perheelleen järjestetä poliisisuojelusta Britannian-vierailuilla. Harry on halunnut maksaa suojelun omasta pussistaan, mutta toistuvaan pyyntöön on silti vastattu kerta toisensa jälkeen kieltävästi.

Lue lisää: Prinssi Harry suunnittelee oikeustoimia Britannian hallitusta vastaan – vaatii perheelleen poliisin suojelua

Harry kommentoi asiaa juristiensa välityksellä. Tiedotteessa annettiin ymmärtää, ettei Harrya tai hänen perhettään enää koskaan nähdä Britannian maaperällä, ellei heille voida järjestää poliisisuojelua.

– Sellaisen suojelun puuttuessa prinssi Harry perheineen ei voi palata kotiinsa (Britanniaan), tiedotteessa sanottiin.

Parin lähipiiristä kerrotaan, että Harry olisi kuitenkin kovasti halukas tulemaan perheineen entiseen kotimaahansa. Yhdysvalloissa heillä on käytössään yksityinen turvallisuuspalvelu, mutta sillä ei ole toimivaltaa vieraassa valtiossa.

Meghan ei ole käynyt Britanniassa perheen muutettua sieltä pois vuonna 2020. Harry sen sijaan on vieraillut perheensä luona kahdesti, molemmilla kerroilla yksin. Huhtikuussa 2021 hän kävi isoisänsä prinssi Philipin hautajaisissa ja heinäkuussa 2021 edesmenneen äitinsä prinsessa Dianan patsaanjulkistustilaisuudessa. Viimeksi mainitusta tapahtumasta poistuessaan Harry kohtasi turvallisuusuhan, kun paparazzi-valokuvaajat jahtasivat hänen autoaan.

Prinssi Harry vieraili Britanniassa viimeksi heinäkuussa, kun hän osallistui äitinsä prinsessa Dianan patsaan julkistamistilaisuuteen. Tilaisuudesta poistuessaan hän koki uhkaavan tilanteen, kun paparazzit jahtasivat hänen autoaan.

Mikäli herttuapari, hovi ja Britannian hallitus eivät pääse asiassa yhteisymmärrykseen, on mahdollista, että Philipin muistotilaisuuden lisäksi Harrylta ja Meghanilta jää väliin myös kesäkuulle suunnitellut kuningatar Elisabetin 70 vuotta kestäneen valtakauden juhlallisuudet.

Elämäkerturi ja kuninkaallisasiantuntija Phil Dampier arvioi The Sun -lehdelle, että Harry ei itsekään usko voittavansa oikeusjuttua. Tilanne tarjoaa Dampierin mukaan Meghanille oivan tekosyyn olla palaamatta koskaan takaisin Britanniaan.

– Harry saattaa tulla käymään, mutta Meghanilla on hyvä tekosyy olla tulematta ja samalla jättää lapset pois matkasta, Dampier sanoo.

Tämä tarkoittaisi sitä, ettei kuningatar Elisabet tulisi koskaan tapaamaan hänen itsensä mukaan nimettyä lapsenlapsenlastaan Lilibetiä. Harryn ja Meghanin esikoisen Archienkin kuningatar on tavannut vain pari kertaa. Ikänsä vuoksi Elisabet ei enää matkusta lentokoneella.

Lue lisää: Tällainen tulevaisuus Lilibetiä odottaa – kuninkaallis­asiantuntija täräytti ilmoille musertavan arvion herttuaparin kuopuksen ja kuningattaren tapaamisesta

Brittilehdet kertoivat aiemmin tällä viikolla hovilähteisiinsä vedoten, että Harryn isä prinssi Charles olisi niin innokas näkemään lapsenlapsiaan, että tarjosi heille mahdollisuutta asua hänen luonaan ja käyttää hänen turvamiehiään.

Kirjailija ja kuninkaallisasiantuntija Angela Levin uskoo, ettei Sussexin herttuapari tartu tarjoukseen. Hänen mukaansa herttuatar Meghan pitäisi tilannetta liian kiusallisena.

– Avioliitossa puolisolla on aina sanansa sanottavana. En usko, että Meghan haluaa enää koskaan palata Britanniaan, Levin sanoo The Sunille.

Harry ja Meghan ravisuttivat brittihovia lausunnoillaan Oprah Winfreyn kohuhaastattelussa maaliskuussa 2021. Tällä hetkellä Harryn on kerrottu kirjoittavan muistelmateosta, joka on määrä julkaista tänä vuonna.

Herttuaparin tämän hetkinen turvallisuuspalvelu Kaliforniassa maksaa huhujen mukaan noin 9 000 euroa päivässä eli noin 3,3 miljoonaa euroa vuodessa. Samaa turvallisuuspalvelua käyttävät Daily Mailin mukaan muun muassa Jeff Bezos, Tom Hanks ja Madonna. Turvamiehet ovat FBI:n ja CIA:n entisiä agentteja.

Ennen hovista poistumistaan Harry ja Meghan viettivät vuosittain useita kuukausia Kanadassa, missä Britannian poliisi vastasi heidän turvallisuudestaan. Noiden kulujen on Daily Mailin mukaan arvioitu olleen noin 504 000–720 000 euroa vuodessa.

Kuninkaallisissa tehtävissä toimiessaan Harry ja Meghan saivat toimeentulonsa hovista. Irtautuessaan hovin palveluksesta he ilmoittivat pyrkivänsä kohti taloudellista riippumattomuutta.

Maaliskuussa Harry väitti Oprah Winfreyn kohuhaastattelussa hovin katkaisseen rahahanansa hänen suuntaan vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen aikana. Sen jälkeen herttuapari teki rahakkaat sopimukset Netflixin ja Spotifyn kanssa, mutta Harryn mukaan heillä ei alun perin ollut aikomustakaan solmia moisia sopimuksia jättiyhtiöiden kanssa.

– Se ei ollut koskaan suunnitelma. Sitä ehdotettiin meille siinä vaiheessa, kun perheeni oli kirjaimellisesti katkaissut kaiken rahaliikenteen minun suuntaani, Harry kommentoi suoratoistodiilejä Oprahille.

Lue lisää: Prinssi Harry väittää kuninkaallisen perheen katkaisseen rahahanat täysin – joutui solmimaan jättisopimukset Netflixin ja Spotifyn kanssa pakon edessä

BBC:n mukaan myöhemmin kävi ilmi, että prinssi Charles on rahoittanut molempien poikiensa, prinssi Harryn ja prinssi Williamin kuluja noin 5,4 miljoonan euron edestä huhtikuussa 2020 alkaneena verovuonna 2020–2021.

Prinssi Charlesin tiedottajan mukaan prinssi oli maksanut Harrylle ja Meghanille ”huomattavan summan rahaa” tukeakseen näiden taloudellista itsenäistymistä. Tiedottajan mukaan järjestely päättyi kesän 2020 aikana, ja herttuapari on siitä lähtien ollut taloudellisesti itsenäinen.

Harryn ja Meghanin tiedottaja selitti, että Harry oli haastattelussa tarkoittanut verovuoden ensimmäistä neljännestä (huhti-kesäkuu), ei kalenterivuoden (tammi-maaliskuu).

Harry ja Meghan ovat solmineet rahakkaita sopimuksia ainakin Netflixin ja Spotifyn kanssa. Niillä he pyrkivät turvaamaan taloudellisen riippumattomuutensa.

Rahaa perheellä on omastakin takaa. Muuttonsa he turvasivat Harryn kertoman mukaan perintörahoilla. Harry ja William perivät äidiltään prinsessa Dianalta yhteensä 13 miljoonan punnan (noin 15,6 miljoonan euron) potin, ja lisäksi Harryn huhutaan saaneen miljoonia myös isoisoäitinsä, kuningataräiti Elisabetin perinnöstä.

– Minulla on omaisuutta, mitä äitini jätti minulle. Ilman sitä emme olisi voineet tehdä tätä (eroa hovista ja muuttoa Yhdysvaltoihin) ollenkaan, Harry sanoi Oprahin haastattelussa.

Meghan puolestaan nettosi kuninkaallista elämää edeltäneellä näyttelijänurallaan sievoisia summia muun muassa Pukumiehet-sarjassa.

Daily Mailin selvityksen mukaan Harryn ja Meghanin edustajat ovat huhtikuun 2020 jälkeen perustaneet 11 uutta yritystä Delawaren osavaltioon, spekulaatioiden mukaan verotuksellisista syistä. Näiden yritysten kautta herttuaparin uskotaan hallinnoivan bisneksiään.

Harrylla on parhaillaan tekeillä muistelmateos, jonka on kerrottu ilmestyvän vuoden 2022 aikana. Kirjassa hänen uskotaan käsittelevän perusteellisesti oma näkemyksensä brittihovin draamasta sekä hänen ja Meghanin eropäätöksestä. Kirjan pelätään varjostavan ikävästi kuningatar Elisabetin juhlavuotta.

Lue lisää: Sisäpiirilähteet: Prinssi Harryn suunnitelmat uhkaavat pilata kuningatar Elisabetille tärkeän juhlavuoden – yksi perheenjäsen on erityisen huolissaan

Kaiken muun ohella herttuapari suunnittelee kenties muuttoa. Mirror kertoi vuodenvaihteessa, että Harryn ja Meghan ovat aikeissa luopua 13 miljoonan euron arvoisesta kartanostaan Kalifornian Montecitossa. Sisäpiirilähteiden mukaan he haluavat pysyä alueella, mutta eivät ole täysin tyytyväisiä nykyiseen kotiinsa ja sen sijaintiin. Avoimeen myyntiin talo ei kuitenkaan ole tulossa.

– Näyttöjä järjestetään vain henkilöille, joilla on varmasti riittävästi varallisuutta ja jotka ovat liikkeellä tositarkoituksessa, Mirrorille kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?