Prinssi Philipin testamentti asetettiin salaiseksi 90 vuoden ajaksi - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Philipin testamentti asetettiin salaiseksi 90 vuoden ajaksi

Päätös perustui kuningattaren arvokkuuden suojelemiseen.

Prinssi Philip kuoli 99-vuotiaana 9. huhtikuuta 2021.

17.9. 8:35

Huhtikuussa menehtyneen prinssi Philipin testamentti on asetettu salaiseksi 90 vuoden ajaksi, BBC kertoo.

Britannian ylemmän oikeusasteen tuomioistuimen (High Court) mukaan päätöksen taustalla on kuningattaren arvokkuuden ja aseman suojeleminen.

Kyseessä on vanha menettely, jossa kuninkaallisen perheenjäsenen kuoltua tuomioistuinta pyydetään salaamaan testamentti.

Salauksen purkamisesta voidaan päättää 90 vuoden kuluttua, mutta silloinkaan koko testamentin sisältö ei välttämättä tule julkiseksi.

Tuomari Andrew McFarlane kuuli lausunnot prinssi Philipin perintöä edustavilta asianajajilta sekä pääministeriltä ja hallituksen johtavalta oikeudelliselta neuvonantajalta. McFarlane kertoi päätöksestään torstaina. Tuomarin mukaan hän ei tiedä prinssi Philipin testamentin sisällöstä mitään.

Perheoikeuden tuomari McFarlanen mukaan hänellä on tallelokero, jossa on yli 30 kirjekuorta, joista jokainen sisältää edesmenneen kuninkaallisen perheenjäsenen salatun testamentin. Hän kertoo BBC:lle, että ensimmäinen kuninkaallinen salattu testamentti kuului Prinssi Francisille, kuningatar Maryn nuoremmalle veljelle, joka kuoli vuonna 1910. Viimeisimpänä salaus tehtiin vuonna 2002 prinsessa Margaretin testamentille.

Tuomioistuimen mukaan monarkin aseman sekä kuninkaallisen perheen takia on perusteltua noudattaa erityistä käytäntöä kuninkaallisten testamenttien suhteen.

Poikkeuksellisesti prinsessa Dianan testamentti oli julkinen. Vuonna 1997 menehtynyt prinsessa antoi suurimman osan omaisuudestaan pojilleen, prinssi Harrylle ja prinssi Williamille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?