Brittihovissa on tuntemattomia nuoria kuninkaallisia, jotka elävät draamojen ulottumattomissa - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Brittihovi vilisee tuntemattomia nuoria kuninkaallisia, jotka elävät draamojen ulottumattomissa: prinsessa Margaretin lastenlapsista löytyy huippusoutaja ja joogaava keraamikko

Prinsessa Margaretin lapsenlapset Samuel ja Arthur Chatto ovat eläneet melko tavallista opiskelijaelämää, ja kumpikin on löytänyt oman juttunsa. Toinen veljeksistä on maailmanennätyssoutaja, toinen joogaava taiteilija.

Kuningatar Elisabetin sukulaispojat elävät melko rauhallista elämää brittihovin draamojen ulottumattomissa.

31.7. 17:15

Brittikuninkaallisten jälkeläisiä seurataan kansainvälisissä medioissa tiiviisti. Hovin jäsenten ja heidän jälkeläistensä joukosta löytyy kuitenkin useita nuoremman sukupolven edustajia, jotka ovat jääneet suurelle yleisölle tuntemattomammiksi. Matalampaa profiilia pitäviin brittikuninkaallisten jälkeläisiin kuuluvat muun muassa prinsessa Margaretin lapsenlapset, Samuel ja Arthur Chatto.

Parikymppisten veljesten äiti on Lady Sarah Chatto, prinsessa Margaretin ja Snowdonin jaarli Anthony Armstrong-Jonesin tytär. Taidemaalari Sarah on ollut naimisissa ex-näyttelijä ja taiteilija Daniel Chatton kanssa vuodesta 1994.

Chaton veljeksiä nähdään melko harvoin julkisuudessa, sillä asemastaan johtuen he eivät tee kuninkaallisia edustustehtäviä. Vuonna 2018 Sam ja Arthur olivat tyylikkäinä saketeissaan Sussexin herttuapari Harryn ja Meghanin häissä, ja heidät on nähty silloin tällöin myös esimerkiksi Ascotin laukkakilpailuissa sekä muissa seurapiiritapahtumissa.

Sarah ja Daniel Chatto olivat yhdet harvoista keväällä menehtyneen prinssi Philipin hautajaisiin kutsutuista vieraista. Sarahin kerrotaan olevan erityisen läheinen kuningatar Elisabetin kanssa, ja hän muistuttaa kovasti monarkin edesmennyttä sisarta. Prinsessa Margaret menehtyi vuonna 2002, joten nyt parikymppisillä Samuelilla ja Arthurilla ehti olla vain lapsuuden muistoja isoäidistään.

Veljeksillä on hyvin erilaiset kiinnostuksenkohteet. Toinen on suuntautunut taiteelliselle alalle, ja toinen keskittyy urheiluun. Molempia yhdistää kuitenkin rakkaus luontoon ja ympäristönsuojeluun. Etäisyys kruunuun mahdollistaa sen, että nuorukaisilla saa olla omat tilit sosiaalisessa mediassa, ja huikean moni kuninkaallisten ystävä onkin lisännyt heidät seurattaviinsa.

Samuel Chatto Ylämaan kisoissa vuonna 2019.

Vuonna 1996 syntynyt Samuel on Margaretin neljästä lapsenlapsesta vanhin ja kruununperimysjärjestyksessä 28:s. Prinssi Charles on Samuelin kummisetä.

Monen kuninkaallisen perheen jäsenen tavoin myös Samuel on opiskellut kuuluisassa Eton Collegessa. Etonin jälkeen Samuel opiskeli taidehistoriaa Edinburghin yliopistossa Skotlannissa, mistä hän valmistui vuonna 2018.

Tätä nykyä Samuel keskittyy työhön keramiikkataiteilijana, joka ammentaa inspiraatiota erityisesti luonnon ihmeistä. 24-vuotias on lisäksi kouluttautunut joogaohjaajaksi viettäessään pari vuotta sitten aikaa Intiassa. Henkisyys ja luonnonläheisyys ovat Samuelille ilmeisen tärkeitä.

Lady Sarah Chatto poikansa Samuelin kanssa vuonna 2017 Westminster Abbeylla.

West Sussexissa asustava keraamikko on melko suosittu Instagramissa, mutta viime vuosina julkaisut ovat olleet harvassa. Samuelia seuraa kuvapalvelussa yli 89 000 silmäparia. Instagramin esittelytekstissään Sam kuvailee itseään ”tekijäksi ja kirjoittajaksi”, välineinään savi ja sanat. Samuel jakaa Instagramissa kuvia teoksistaan ja matkoistaan, ja raottaa samalla luomisprosessinsa taustaa.

Samuelin elämä etäällä hovin vilskeestä vaikuttaa somen välityksellä jokseenkin seesteiseltä ja taiteentäyteiseltä.

– Yritän aina tietoisesti tasapainottaa luovuuden ja kovan työn hetkiä levolla ja pohdiskelulla, Samuel kirjoittaa yhden Instagram-julkaisunsa kuvatekstissä.

Samuel ei ole lähisuvussaan ainoa käsistään kätevä taiteilija. Samuelin vanhemmat ovat molemmat taiteilijoita, ja eno David Linley on luksushuonekaluja ja kodintarvikkeita myyvän Linley-brändin takana. Anthony-isoisä oli puolestaan valokuvaaja.

Samuel ja Sarah Chatto Ylämaan kisoissa vuonna 2019.

Lady Sarahin nuorempi poika Arthur Chatto on syntynyt vuonna 1999 ja on kruununperimysjärjestyksessä veljensä jälkeen 29:s.

Veljensä tavoin Arthur on opiskellut Edinburghin yliopistossa pääaineenaan maantiede. Myös hän on käynyt Etonin sisäoppilaitoksen. Etonissa opiskellessaan Arthur osallistui nuorisojärjestö Combined Cadet Forcen toimintaan, jossa armeijaurasta kiinnostuneet nuoret pääsevät harjoittelemaan hyödyllisiä taitoja.

Arthurille on osoitettu myös kuninkaallisia tehtäviä. Arthur oli vuodesta 2009 vuoteen 2015 isotätinsä kuningatar Elisabetin kunniahovipoika. Tehtävään kuului valtion seremonioihin osallistuminen ja kuningattaren pitkien seremoniakaapujen laahuksen kannattelu. Arvostettuun tehtävään valitaan yleensä teini-ikäisiä aateliston tai kuningassuvun poikia.

Atleettisella Arthurilla on Instagramissa yli tuplasti enemmän seuraajia kuin veljellään, peräti 221 000. Kuvien perusteella nuorimies nauttii luonnossa liikkumisesta, kuten juoksemisesta, hyisissä vesissä sukeltamisesta ja vuorikiipeilystä. Kuvat esittelevät nuoren urheilijan toinen toistaan vaikuttavampia suorituksia.

Arthur on noussut somessa pyörivien kuninkaallisfanien suosikiksi lihaksikkaiden somejulkaisujensa myötä. Myös muotilehdet kuten Vogue ja Marie Claire ovat hehkuttaneet salskean nuorukaisen Instagram-kuvia.

Arthur Chatto (toinen oikealta) äitinsä Sarah Chatton rinnalla Sussexin herttuaparin häissä.

22-vuotias Arthur on saavuttanut soudussa kaksi maailmanennätystä. Arthur oli nuorin jäsen Britannian ympärisoudun tähän mennessä nuorimmassa joukkueessa vuonna 2020. Joukkueen jäsenillä ei ollut aiempaa soutukokemusta.

Nelikko keräsi mittavan soutu-urakan avulla varoja merien saastumisen vastaiseen työhön ja Britannian Punaiselle ristille. Arthur jakoi tunnelmia yli 3200 kilometrin mittaiselta soutulenkiltä Instagramissaan.

– Innoissamme ilmoitamme, että saimme loppuun Great British Rown Tower Bridgen alla ja meistä tuli nuorin joukkue koskaan, joka teki sen. Teimme sen 42 päivässä, 8 tunnissa, 23 minuutissa ja 16 sekunnissa, Arthur kirjoitti joukkueen päästyä maaliin.

Arthurin liikunnalliseen arkeen kuuluu myös työskentely personal trainerina. Nuorukainen on myös löytänyt rinnalleen Lizzie Friendin, opiskelutoverin, jonka kanssa Arthur on käynyt muun muassa Ascotin laukkakilpailuissa.

Arthur on ollut yksi kuningattaren kunniahovipojista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?