Näin kuningatar Elisabet sairasti 70-vuotisen valtakautensa aikana – huoli heräsi vasta viimeisinä vuosina

96-vuotiaana kuollut kuningatar Elisabet II eli pitkän ja terveen elämän. Hän sairasti vain harvoin, ja kun niin kävi, huolestui koko Britannia hallitsijansa terveydentilasta.

Elisabet eli pitkän ja hyvin terveen elämän. Kuningatar piti valtakautensa aikana sairauslomaa vain hyvin harvoin.

8.9.2022 23:00

Kuningatar Elisabet II sairasti pitkään elämäänsä nähden erittäin vähän, ja jäi vain hyvin harvoin pois edustustehtävistään. Aina kun näin kävi, leimahtivat huhut hallitsijan terveydentilasta.

Kuningatar edusti hyväntuulisen näköisenä vain kaksi päivää ennen kuolemaansa tavatessaan Britannian uuden pääministerin Liz Trussin. Loppu oli nopea: pian tapaamisen jälkeen hovi tiedotti kuningattaren levon tarpeesta ja pian kuultiin jo suru-uutinen.

Ennen kuin Elisabetista tuli kuningatar, sairasti hän Telegraphin mukaan tuhkarokon. Prinsessa Elisabet sairastui vuonna 1949, pian sen jälkeen kun hänen esikoispoikansa, prinssi Charles oli syntynyt. Elisabet jouduttiin erottamaan vastasyntyneestä pojastaan, jotta hän ei tartuttaisi tätä.

Elisabet vuonna 1947.

Muutamaa vuotta myöhemmin Elisabet nousi kuningattareksi. Ensimmäiset kolme vuosikymmentä hän oli erittäin terve. Vuonna 1982 kerrottiin ensi kertaa julkisesti, että kuningatar oli joutunut sairaalahoitoon. Tuolloin häneltä poistettiin brittimedian mukaan viisaudenhammas.

Vuonna 1993 Elisabet sairastui pahaan flunssaan ja joutui perumaan joitakin edustehtäviään sen vuoksi. Telegraphin mukaan samana vuonna yksi kuningattaren rakkaista corgeista puri häntä. Koiran purema jouduttiin ompelemaan sairaalassa ja kuningatar sai käteensä kolme tikkiä. Hän ei tuolloin kuitenkaan perunut edustustehtäviään.

Vuotta myöhemmin Elisabet mursi vasemman ranteensa ratsastaessaan. Kuningatar hakeutui Telegraphin mukaan hoitoon vasta vuorokautta myöhemmin, ja jopa ratsasti murtuneella kädellä.

Talvella 2003 kuningatar Elisabet loukkasi vasemman polvensa, joka operoitiin pian tapaturman jälkeen. Britannian hovin mukaan kuningattaren polvileikkaus kesti 45 minuuttia ja sen aikana hänen polvestaan poistettiin repeytynyttä rustoa.

Polvioperaatio onnistui hyvin ja kuningatar lepäsi sen jälkeen muutaman viikon. Myöhemmin hän edusti kävelykepin kanssa kuntouttaessaan polveaan.

Elisabet käytti kävelykeppiä tammikuussa 2003.

Saman vuoden joulukuussa operoitiin myös 77-vuotiaan Elisabetin oikea polvi. Sille suoritettiin vastaava operaatio kuin vasemmalle polvelle aiemmin.

Kierros jalkapalloseura Arsenalin stadionille jouduttiin Express-lehden mukaan perumaan lokakuussa 2006, sillä Elisabet kärsi selkävaivoista. Telegraphin mukaan kuningatar oli venäyttänyt selkänsä aiemmin lomalla Balmoralissa, eikä kipu ollut helpottanut.

Selkäkivut palasivat kuusi vuotta myöhemmin, ja vuonna 2012 Elisabet joutui perumaan kaksi edustustapahtumaa niiden vuoksi.

1. maaliskuuta 2013 87-vuotias Elisabet kärsi Guardianin mukaan vatsataudista ja joutui jättämään väliin sotilasjuhlat Walesissa.

Kaksi päivää myöhemmin hän joutui sairaalahoitoon ensi kertaa kymmeneen vuoteen oireidensa jatkuessa. Kuningatar perui sairastelunsa vuoksi edustusmatkan Roomaan sekä ohjelmaa viikon ajalta.

Vuonna 2015 kuningattaren terveydentilaa spekuloitiin laajalti. Express-lehden mukaan kesäkuussa 2015 Buckinghamin palatsi yllättäen kertoi, että kuningatar oli käynyt rutiinitarkastuksissa Kuningas Edward VII:n sairaalassa Lontoossa.

Joulukuussa 2016 Elisabet jäi pois joulupäivän jumalanpalveluksesta ensi kertaa 30 vuoteen. Daily Mailin mukaan kuningatar kärsi tuolloin vilustumisesta. Uutinen 90-vuotiaan kuningattaren sairaudesta sai Britannian kansan huolestumaan. Myös tuolloin 95-vuotias prinssi Philip oli Daily Starin mukaan sairastanut flunssan joulun alla.

Elisabet joutui tuolloin jättämään väliin myös uudenvuodenpäivän jumalanpalveluksen Sandringhamissa, sillä sitkeä flunssa ei helpottanut joulun välipäivien aikana.

Loppiaisena 2017 kuningatar kuitenkin palasi edustustehtäviinsä hyväkuntoisena.

Kesällä 2018 julkisuudessa kerrottiin, että Elisabetille oli suoritettu silmäleikkaus. Reutersin mukaan kuningattaren silmät operoitiin kaihin vuoksi. Lyhyt ja suunniteltu operaatio sujui hyvin ja kuningatar toipui siitä ongelmitta. Elisabet edusti leikkauksen jälkeen tavallisten silmälasiensa sijaan aurinkolaseissa.

Elisabet ja keväällä 2021 kuollut Philip joutuivat koronapandemian vuoksi vetäytymään pitkälti eristyksiin vuonna 2020 samalla, kun useita muita perheenjäseniä sairastui. Heidät rokotettiin tammikuussa 2021.

Elisabet sairastui koronaan lopulta helmikuussa 2022, mutta selvisi iästään huolimatta taudista ilmeisesti suhteellisen lievin oirein. Hän kertoi kuitenkin myöhemmin, että tauti jätti hänet hänet hyvin uupuneeksi ja heikoksi.

Vakavin huoli tuolloin 95-vuotiaan Elisabetin terveydestä alkoi nousta koronauutisen jälkeen alkuvuonna 2022, kun hän totesi itse eräässä tapaamisessa keppiin nojaten ja kameroiden kuullen, ”ettei pysty liikkumaan kovin hyvin”.

Tuon jälkeen kuningatar jätti osallistumassa useisiin tärkeisiin edustustapahtumiin peruuttaen tulonsa usein aivan viime hetkillä. Huhujen mukaan hän joutui liikkumaan lähinnä pyörätuolilla, mitä ei haluttu näyttää julkisuuteen.

Viimeinen julkinen esiintyminen oli vain kaksi päivää ennen kuolemaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?