Lilibet-nimen uskotaan loukanneen kuningatar Elisabetia – asiantuntijat pöyristyivät Harryn ja Meghanin ”kammottavasta” ratkaisusta

Asiantuntijat eivät usko kuningatar Elisabetin ilahtuneen siitä, että Harry ja Meghan nimesivät tyttärensä tämän mukaan.

Harryn kerrotaan keskustelleen Lilibet-nimestä isoäitinsä kanssa, joskin ennen viime aikaisia tapahtumia.

9.6.2021 6:45

Britannian kuninkaallinen perhe sai lauantaina uuden jäsenen, kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan toivottivat tervetulleeksi toisen lapsensa. Sunnuntaina pari tiedotti, että tytär sai nimekseen Lilibet Diana Mountbatten-Windsor. Herttuaparin mukaan tytön kutsumanimeksi tulee Lili.

Lue lisää: Tätä Meghanin ja Harryn tyttövauvan nimi tarkoittaa – Lilibet-etunimellä koskettava tarina

Harryn ja Meghanin nimivalinta on sittemmin jakanut britit rajusti kahtia. Monien mielestä Lilibet oli pariskunnalta tahditon valinta tyttären nimeksi, sillä edesmenneen prinssi Philipin tiedetään kutsuneen puolisoaan kuningatar Elisabetia kyseisellä lempinimellä. Osa kuvaili herttuaparin toimintaa jopa törkeäksi, ottaen huomioon heidän tiettävästi tulehtuneet välinsä muuhun kuninkaalliseen perheeseen.

Hovin sisäpiirissä uskotaan Elisabetin ilahtuneen pienen Lilibetin nimestä.

Kaikki eivät kuitenkaan suhtautuneet Lilibet-nimeen yhtä jyrkästi, vaan valintaa kuvailtiin myös upeaksi kunnianosoitukseksi kuningatar Elisabetille. Elisabet itse ei toistaiseksi ole kommentoinut asiaa julkisesti ja brittimediassa onkin kiivaasti arvuuteltu, mikä mahtaa olla kuningattaren suhtautuminen pienen Lilibetin nimeen. .

Nimi ei tullut kuningattarelle yllätyksenä. Brittihovin sisäpiiristä kerrotaan Mirrorille, että prinssi Harry olisi haaveillut esikoistyttärensä nimeämisestä Lilibetiksi jo kauan ennen kuin hän edes tapasi puolisonsa herttuatar Meghanin.

Buckinghamin palatsista on lisäksi vahvistettu kuningattaren olleen etukäteen tietoinen siitä, että Harry ja Meghan aikovat nimetä tyttärensä Lilibet Dianaksi kuningattaren sekä edesmenneen prinsessa Dianan mukaan. Lehden haastattelemien sisäpiirilähteiden mukaan kuningatar olisi ilahtunut huomionosoituksesta.

– Harry ei ole koskaan salannut toivettaan omasta perheestä tai siitä kuinka ihanaa olisi saada sekä poika että tytär, jonka hän voisi nimetä kahden elämänsä tärkeimmän naisen mukaan: kuningattaren ja hänen äitinsä, hovin sisäpiiristä todettiin Mirrorille.

– Lopulta hän mainitsi Lilibetin Meghanille, kun he keskustelivat potentiaalisista nimistä lapsilleen ja hän ihastui ajatukseen.

Prinssi Harry nimesi tyttärensä isoäitiään sekä äitinsä muistoa kunnioittaen.

Asiantuntijat ovat kuitenkin ilmaisseet epäilyksensä väitteistä, joiden mukaan kuningatar Elisabet olisi suhtautunut Sussexin herttuaparin nimivalintaan yksinomaan suopeasti. Mirrorin haastattelemat sisäpiirilähteet kertovat, että Harry olisi keskustellut asiasta isoäitinsä kanssa, mutta kauan ennen viime aikaisia hovia ravistelleita tapahtumia.

Kuninkaallisasiantuntija Sally Bedell Smith totesikin Vanity Fairille, että juuri viime aikaisten tapahtumien valossa kuningattarella ei yksinkertaisesti ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä parin ratkaisu.

– Jännittyneen ilmapiirin vuoksi kaikki ovat varpaisillaan Harryn ja Meghanin ympärillä. Voisin siis kuvitella, ettei kuningattarella ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä hänelle esitelty nimivaihtoehto, vaikka se olisikin ymmärrettävästi tuntunut hänestä turhan intiimiltä ja sopimattomalta, Bedell Smith pohti Vanity Fairille antamassaan haastattelussa.

Samoilla linjoilla oli myös hovin elämään erikoistunut kirjailija Angela Levin. Levin kuvaili Harryn ja Meghanin toimintaa nimenomaan kuningattaren yksityisyyttä loukkaavaksi.

– Tämä oli erityinen lempinimi, jonka hänen isoisänsä antoi Elisabetille hänen ollessaan erittäin pieni. Sen jälkeen Edinburghin herttua poimi nimen omaan käyttöönsä. Se oli hyvin rakastava. tunteellinen ja intiimi nimi. Mielestäni tämä on yksinkertaisesti kammottavaa, Levin täräytti taannoin suorassa televisiolähetyksessä.

Asiantuntijat uskovat kuningattaren loukkaantuneen Harryn ja Meghanin ratkaisusta.

Levin nosti televisiokanava ITV:n haastattelussa esiin myös Harryn ja Meghanin sekä muun Britannian kuninkaallisen perheen tulehtuneet välit. Harry ja Meghan jättivät elämän hovissa taakseen tammikuussa 2019, jonka jälkeen he ovat ruotineet brittihovia terävin sanakääntein muun muassa kohutussa Oprah Winfreylle antamassaan haastattelussa.

– Ottaen huomioon kaiken, mitä on tapahtunut, uskon kuningattaren olevan tästä syvästi pahoillaan, sillä Harry ja Meghan ovat olleet erityisen epäkohteliaita kuningatarta kohtaan, Levin totesi.

Vaikka Lilibet Dianasta tulee kruununperimysjärjestyksessä kahdeksas, hän ei tule saamaan kuninkaallista arvonimeä. Telegraph-lehden mukaan on myös oletettavaa, että hänen ristiäisensä järjestetään täysin yksityisesti, eikä kummeja julkisteta.

Lisäksi kuninkaallinen perhe ei mitä todennäköisimmin ole tapaamassa pientä Lilibetiä aivan lähiaikoina. Harryn ja Meghanin esikoislapsen Archien kuninkaallinen perhe näki viimeksi syksyllä 2019 ennen Harryn ja Meghanin muuttoa Kanadaan. Nykyään prinssi Harry ja Meghan lapsineen asuvat Santa Barbarassa Kaliforniassa.

Lue lisää: Tällainen tulevaisuus Lilibetiä odottaa – kuninkaallis­asiantuntija täräytti ilmoille musertavan arvion herttuaparin kuopuksen ja kuningattaren tapaamisesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?