Huomasitko tämän koskettavan yksityiskohdan Philipin hautajaisissa? Prinssin rakas harrastus oli läsnä koko siunaustilaisuuden ajan - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Huomasitko tämän koskettavan yksityiskohdan Philipin hautajaisissa? Prinssin rakas harrastus oli läsnä koko siunaustilaisuuden ajan

Prinssi Philip tunnettiin moniosaajana, jolla oli monta kiinnostuksenkohdetta. Tämä näkyi myös hänen hautajaisissaan.

Hevosvaunut hautajaisissa olivat kaunis kunnianosoitus miehelle, joka omisti ison osan elämästään hevosurheilulle.­

17.4. 20:09

Prinssi Philipin tiedetään olleen suuressa roolissa omien hautajaistensa suunnittelun suhteen. Prinssi inhosi kaikenlaista hössötystä ja suuria eleitä, ja tekikin kaikkensa, jotta hänen viimeisestä tilaisuudestaan tulisi hänen itsensä näköinen. Prinssi muun muassa suunnitteli oman ruumisautonsa.

– Tuuppaatte minut vaan Land Roverin peräosaan ja ajatte Windsoriin, sanoi prinssi Philip omista hautajaisistaan.

Ihan niin yksinkertaisesti asiat eivät kuitenkaan edenneet, vaan hautajaisista tuli tilaisuus, jonka jokainen yksityiskohta oli mietitty viimeistä myöten. Iso osa hautajaisjärjestelyistä oli prinssin omia toiveita.

Yksi hautajaispäivän kauneimmista yksityiskohdista oli Windsorin linnan pihalla päivystänyt hevosvaljakko, joka edusti Edinburghin suurta rakkautta hevosurheilua kohtaan. Prinssi Philip oli suuri valjakkoajojen ystävä ja kilpaili lajissa vielä vanhoilla päivilläänkin.

– Minä vanhenen ja minun refleksini ovat entistä hitaammat, eikä muistiini ole aina luottamista. Siitä huolimatta en ole koskaan lakannut nauttimasta siitä, että saan johdattaa valjakkoni brittiläisen maaseudun läpi, prinssi kertoi hevosurheiluun keskittyneessä kirjassaan.

Prinssin henkilökohtaiset valjakkoajovälineet olivat nähtävillä hautajaisissa.­

Hautajaisissa nähdyt vihreät hevosvaunut ovat kahdeksan vuotta vanhat ja prinssin itse itselleen suunnittelemat. Alumiinista ja teräksestä valmistetuissa vaunuissa mahtuu matkustamaan neljä ihmistä ja niihin voi valjastaa peräti kahdeksan hevosta.

Hautajaispäivänä vaunuihin oli kytketty prinssin lempiponit, Notlaw Storm ja Balmoral Nevis, joista jälkimmäinen on kuningattaren oma kasvatti. Samaisilla vaunuilla prinssin tiedetään ajeluttaneen rakkaita lapsenlapsenlapsiaan.

Vaunut olivat Windsorin linnan pihalla koko siunaustilaisuuden ajan.

Tarkkanäköisimmät huomasivat, että hevosvaunujen istuimella lepäsi osa Philipiä: hänen hanskansa, piiskansa ja hattunsa. Lisäksi henkilökohtaisiin tavaroihin kuului pieni punainen sokeripurkki, josta herttualla oli tapana antaa makupaloja hevosilleen.

Hevosten seurana seisoi kaksi tallityöntekijää, joiden kanssa herttua teki yhteistyötä yli 16 vuoden ajan.

Prinssi Philip tuli kuninkaallisen hevostallin työntekijöille tutuksi kuluneiden vuosien aikana.­

Prinssi Philip aloitti valjakkoajamisen 50 vuotiaana sen jälkeen, kun hänen piti luopua hevospoolosta rannevaivojensa takia. Prinssi jatkoi harrastusta kilpatasolla aina vuoteen 2003 saakka ja jatkoi vielä senkin jälkeen lajin parissa tuomarina ja ajanottajana. Hän oli hevosvaununsa kanssa tuttu näky kuninkaallisilla mailla lähes loppuunsa saakka.

Prinssi opetti urheilulajin salat myös tuleville sukupolville. Hän tutustutti valjakkoajoihin ainakin kreivitär Sophien sekä tämän tyttären Louise Windsorin.

Juttua muokattu 17.4. kello 22.56. Hevosvaunujen istuimella näytillä olleet välineet eivät liity ratsastukseen vaan valjakkoajoon. Tavaroiden joukossa ollut päähine ei ole kypärä, toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?