Harry muistelee prinssi Philipiä poikkeuksellisen avoimesti – kertoo yksityiskohtaisesti isoisän ja pojanpojan suhteesta - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Harry muistelee prinssi Philipiä poikkeuksellisen avoimesti – kertoo yksityiskohtaisesti isoisän ja pojanpojan suhteesta

Prinssi Harry julkaisi lausunnon, jossa hän kuvailee edesmenneen isoisänsä luonnetta värikkäästi ja pilke silmäkulmassa.

Prinssi Harry lensi Yhdysvalloista Iso-Britanniaan pian isoisänsä kuoleman jälkeen.

12.4. 19:26 | Päivitetty 12.4. 20:53

Britannian prinssi Harry on julkaissut lausunnon isoisänsä prinssi Philipin kuoleman johdosta.

– Hän oli aito oma itsensä. Nopeaälyinen ja kykeni keräämään karismallaan läsnäolijoiden huomion – erityisesti siksi, ettei voinut tietää mitä hän seuraavaksi sanoisi, Harry kirjoitti sutkauksistaan tunnetusta Philipistä.

Prinssi Philip kuoli perjantaiaamuna 99-vuotiaana. Harryn lausunnosta uutisoivat useat brittiviestimet, muiden muassa Hello.

Harryn mukaan Philip muistetaan Englannin pitkäaikaisimpana hallitsijan puolisona, velvollisuudentuntoisena sotilaana, prinssinä ja herttuana.

– Mutta kuten kaikille, jotka ovat menettäneet rakkaansa tai isovanhempansa tänä vaikeana vuonna, minulle hän oli vaari: Grillimestari, legendaarinen keppostelija ja rääväsuu loppuun saakka, Harry muistelee lausunnossaan.

Harry ylistää isoisänsä pysyneen vaimonsa, kuningatar Elisabetin peruskalliona 73 vuotta kestäneen avioliiton ajan.

– Nyt hän sanoisi tuoppi kädessään meille kaikille, jatkakaa eteenpäin!

– Vaari, kiitos palveluksestasi, omistautumisestasi isoäidille ja siitä, että olit aina oma itsesi. Muistamme ja kaipaamme sinua aina – koko kansakunta ja maailma.

Prinssi Harry välitti terveiset myös perheeltään.

– Pysyt aina Meghanin, Archien ja minun (sekä myös tulevan pojanpojantyttäresi) sydämessä.

Viestinsä Harry päätti latinankieliseen Per Mare, Per Terram -lauseeseen, joka on Britannian merivoimien tunnus ja tarkoittaa ”merellä ja maalla”.

Prinssi Philip oli sotaveteraani, joka palveli toisessa maailmansodassa Britannian laivastossa.

Aiemmin maanantaina oman surunvalittelunsa julkaisi Harryn isoveli prinssi William.

Prinssi Harry kertoo ikävöivänsä rakasta isoisäänsä syvästi.

Kuningasperhe tervehti kansaansa kesäkuussa 2014.

Prinssi Harry alkoi järjestellä paluutaan Iso-Britanniaan heti prinssi Philipin kuoleman jälkeen viime perjantaina. Harry laskeutui Lontooseen kaksi päivää myöhemmin sunnuntaina iltapäivällä.

Harryn raskaana oleva puoliso Meghan jäi perheen uuteen kotiin Los Angelesissa. Buckinghamin palatsi oli tiedottanut aiemmin, että Meghan jää lääkärin kehotuksesta Yhdysvaltoihin.

99-vuotiaana kuolleen prinssi Philipin hautajaisia vietetään lauantaina 17. huhtikuuta Windsorin linnassa.

Tilaisuudessa odotetaan nähtävän veljekset William ja Harry nähdään pitkästä aikaa yhdessä. Heidän välillään on tiettävästi ollut eripuraa siitä saakka, kun Harry päätti jättää kuninkaallisen elämän taakseen tammikuussa 2020.

Kriisiä syvensi entisestään Harryn ja Meghanin maaliskuussa 2021 Oprahille antama kohuhaastattelu.

Harry ja William päivänä, jolloin Harry ja Meghan astuivat avioon.

Brittilehtien jututtamien asiantuntijoiden mukaan Harryn saapuminen hautajaisiin voi kuitenkin olla käännekohta veljesten väitetysti viileiden välien suhteen. Harryn osallistuminen hautajaisiin voi antaa veljeksille mahdollisuuden tavata pitkästä aikaa ja korjata ”tulehtuneita välejään”.

Kuninkaallisen perheen uskotaan haudanneen kaikki sotakirveensä ja surevan yhdessä prinssi Philipin kuolemaa.

Prinssiveljekset William ja Harry hyvissä tunnelmissa huhtikuussa 2018.

Juttua muokattu kauttaaltaan 12.4.2021 kello 20.37: Korjattu palvelusmies sotilaaksi ja päivitetty käännöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?