Prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana – suora lähetys Windsorin linnan edustalta - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana – suora lähetys Windsorin linnan edustalta

Prinssi Philip on kuollut perjantaiaamuna Windsorin linnassa. Hovi tiedotti asiasta ja kertoi Edinburghin herttuan nukkuneen rauhallisesti pois.

9.4. 14:05 | Päivitetty 9.4. 16:07

Prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana. Hovi tiedotti suru-uutisesta perjantaina päivällä.

– Suuren surun saattelemana hänen majesteettinsa kuningatar Elisabet ilmoittaa, että hänen rakas puolisonsa, hänen kuninkaallinen korkeutensa prinssi Philip, Edinburghin herttua, on nukkunut rauhallisesti pois tänä aamuna Windsorin linnassa.

Hovi julkaisi tiedon asiasta myös Twitterissä.

Prinssi Philipin kuolemasta alkaa kahdeksan päivän suruaika Britanniassa. Se tarkoittaa, ettei seuraavien päivien aikana tehdä lakiesityksiä kuningattaren hyväksyttäväksi. Myös kaikki viralliset valtiovierailut on perinteisesti keskeytetty suruaikana. Lisäksi hovin sivut on suljettu väliaikaisesti Philipin kuoleman takia. Sivuille oli ilmestynyt Philipin kuva tummalla taustalla ja vuosiluvut 1921–2021.

Myös Britannian pääministeri Boris Johnson esitti surunvalittelunsa kuningattarelle.

Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa Johnson kertoo koko kansan surevan kuningattaren kanssa prinssin poismenoa. Lausunto toteaa Prinssi Philipin eläneen poikkeuksellisen elämän, joka inspiroi lukuisia nuoria ihmisiä.

Johnson myös kiitti Edinburghin herttuaa hänen vuosikymmeniä kestäneestä työstään Britannian hyväksi.

Telegraphin mukaan Philip on esittänyt eläessään toiveen hautajaisistaan. Hänen kerrotaan toivoneen mahdollisimman pienimuotoisia hautajaisia.

Prinssi haudataan tämän hetken tietojen mukaan Windsoriin, mutta virallista hautajaispäivää ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Prinssi Philip menehtyi 99-vuotiaana.­

Prinssi Philip oli ennen kuolemaansa kuukauden sairaalahoidossa. Prinssi Philip vietiin 16. helmikuuta Lontoossa sijaitsevaan Kind Edvard VII’s Hospital -sairaalaan, jossa hän sai hoitoa hänellä todettuun infektioon. Hän ei ollut koskaan aiemmin ollut yhtä kauan sairaalahoidossa.

Alla olevalla videolla kuvia prinssi Philipin elämän varrelta.

Myöhemmin Philip siirrettiin sydänvaivoihin erikoistuneeseen St Bartholomew’n sairaalaan. Siellä prinssille suoritettiin sydänoperaatio hänellä aiemmin todettuun sydänvaivaan.

Hän kotiutui 16. maaliskuuta.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip vuonna 2012.­

Prinssi Philip oli naimisissa kuningatar Elisabetin kanssa vuodesta 1947 alkaen. Kuningattarella ja prinssillä on neljä lasta, kahdeksan lastenlasta ja 10 lastenlastenlasta.

Prinssi Philip olisi viettänyt 100-vuotispäiväänsä 10. kesäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?