Prinsessa Diana valmisteli salamyhkäistä operaatiota, päästi tv-väen palatsiin ja antoi palaa – kuningatar sihisi järkytyksestä

Prinsessa Diana halusi purkaa patoutumansa BBC:n tuntemattomalle toimittajalle. Maanantaina nähdään dokumentti siitä, miten kohuttu Panorama-haastattelu syntyi.

Prinsessa Diana ja Martin Bashir pysyivät ystävinä haastattelun jälkeenkin.

11.1.2021 15:40

Vuonna 1995 prinsessa Diana otti valtavan riskin. Petetty prinsessa antoi palaa ja kertoi kaiken tv-kameroille. Haastattelu räjäytti sadun kuplan palasiksi ja ravisteli Britannian hovia.

Miksi Diana teki sen? Dianan veli jaarli Charles Spencer väittää, että hänen siskonsa huijattiin BBC:n Panorama-kohuohjelmaan. Tuore dokumentti Historia: Prinsessa Dianan haastattelu paljastaa, mitä tapahtui ohjelman kulisseissa.

Vuotta aiemmin prinssi Charles oli antanut haastattelun, jossa hän myönsi pettäneensä vaimoaan. Diana halusi maailman kuulevan hänen versionsa ja tutustui BBC:n Panoraman tuikituntemattomaan toimittajaan Martin Bashiriin.

Dianan entinen hovimestari Paul Burrell sai emännältään käskyn hakea ”joku” kaupungilta ja tuoda hänet Kensingtonin palatsiin, jossa Diana asui.

– Martin Bashir makasi auton takapenkillä ja peittelin hänet viltillä. Luulin, että Bashir antaisi Dianalle vain mediaohjeita. En olisi koskaan uskonut, mitä kaiken takana on, Burrell kertoo.

Kun Bashirin pomo Richard Ayre sai kuulla Bashirin suunnitelmista, hän epäröi.

– Jos olisi pitänyt valita Panoraman toimittajista se, joka saa tällaisen maailmanluokan skuupin, Martin olisi ollut viimeinen, hän myöntää.

Bashirin väitetään huijanneen Dianan haastatteluun näyttämällä hänelle tekaistuja dokumentteja, joiden mukaan hovin työntekijät olisivat myyneet tietoa prinsessasta medialle ja uskottelemalla, että prinsessaa tarkkaillaan ja seurataan.

Dianan hyvin tuntenut Daily Mailin entinen hovitoimittaja Richard Kay on toista mieltä.

– Se Diana, jonka tunsin, halusi tehdä ohjelman, ja hän aikoi tehdä sen, oli dokumentteja tai ei.

Samaa sanoo BBC:n entinen hovitoimittaja Jennie Bond, joka oli ystävystynyt Dianan kanssa.

– Diana tuli kuninkaallisen perheeseen punastelevana ja heikkona teinimorsiamena, mutta hänestä kasvoi vahva persoona, ja Panoraman ohjelma oli osoitus siitä.

Bondille Diana kuitenkin harmitteli yhtä sanomistaan. Diana oli haastattelussa sanonut haluavansa olla kansan sydänten kuningatar, muttei maansa kuningatar. Myöhemmin hän totesi, ettei olisi pitänyt pölistä mitään sydänten kuningattaresta.

Haastattelulla oli tiukka ehto: siitä ei saisi kertoa hoville. Kun haastattelupäivä koitti, Diana passitti hovimestarin matkoihinsa.

– Diana sanoi, että pidäpäs vapaapäivä tällä viikolla, mene kotiisi ja leiki lastesi kanssa. Ajattelin, että tämäpä outoa, Burrell kertoo.

BBC:n kolmen hengen – kameramiehen, tuottajan ja Bashirin – ryhmä huijasi Kensingtonin palatsin vartijoita sanomalla tulevansa asentamaan äänentoistolaitteita. Kamerat viritettiin olohuoneeseen, ja valaistuksesta tehtiin intiimi. 90 minuutin haastattelun aikana Diana turhautui kameramiehen mukaan vain kysymykseen ex-rakastajastaan James Hewittistä, jota hän myönsi jumaloineensa ja rakastaneensa.

Hovimestari Burrell ihmetteli seuraavana päivänä outoa huonekalujärjestystä olohuoneessa. Kun hän uteli siitä Dianalta, tämä valehteli jumpanneensa siellä jumppaohjaajansa Jennyn kanssa.

Kun BBC:n pomot saivat käsiinsä haastattelunauhan, heillä oli vaikeuksia uskoa kuulemaansa. Richard Ayre tiesi, että tämä aiheuttaisi kolauksen BBC:lle ja hoville, muttei epäröinyt ohjelman lähettämistä.

Diana puhui muun muassa prinssi Charlesin salasuhteesta, masennuksestaan ja syömishäiriöstään. Oman osansa sai Camilla Parker Bowles, joka prinsessan mukaan oli ollut avioliiton kolmas pyörä alusta alkaen. Hän myönsi, että Charlesin suhde Camillaan oli osasyy hänen ja Charlesin avioliiton päättymiselle.

Kun haastattelu julkaistiin 20.11.1995, lehdistö hyökkäsi Dianan kimppuun. Kansa puolestaan rakasti prinsessan rehellisyyttä ja uhmaa.

Hovissa myrskysi. Sir Richard Eyre muistelee käyneensä pian kuningattaren kanssa lounaalla, ja kuningatar sihisi miniänsä tehneen ”hirmuisen teon”.

Diana painotti Bashirille, ettei halunnut erota. Sisimmässään hän pelkäsi menettävänsä poikansa. Nöyryytetty kuningatar oli kuitenkin saanut tarpeekseen ja lähetti Charlesille ja Dianalle kirjeet, joissa patisti heitä eroamaan.

Dokumenttiin on haastateltu Dianan entistä hovimestaria Paul Burrellia.

– Se oli hinta, jonka Diana maksoi Panorama-haastattelusta, Burrell muistuttaa.

Historia: Prinsessa Dianan haastattelu maanantaina 11.1. TV1 klo 19.00

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?