Hovissa leimahti 25 vuotta sitten ennennäkemätön skandaali, kun Diana kertoi tv-kameroille aivan kaiken – nyt BBC:n syytetään huijanneen prinsessaa katalalla tempulla

Prinsessa Diana puhui suunsa puhtaaksi hänen ja prinssi Charlesin avioliitosta skandaalinkäryisessä haastattelussa 25 vuotta sitten.

Prinssi Charles ja prinsessa Diana avioituivat 1981. Pari ilmoitti erostaan 1992, mutta avioero astui voimaan vasta vuosi Panorama-haastattelun jälkeen, 1996.

BBC ja toimittaja Martin Bashir ovat olleet viime viikkoina suurennuslasin alla Britanniassa. Kaikki sai alkunsa kun prinsessa Dianan veli jaarli Charles Spencer väitti brittilehdille, että hänen siskonsa huijattiin kohuttuun BBC:n Panorama-ohjelman haastatteluun vuonna 1995.

Jaarli Spener on syyttänyt Bashirin ja BBC:n tekaisseen pankkitositteita, joiden mukaan hovin työntekijät olisivat myyneet tietoa prinsessasta medialle. Jaarlin mukaan Bashir oli myös valehdellut Dianan aviomiehellä prinssi Charlesilla olevan suhde perheen lastenhoitajan kanssa.

Veljen mukaan Dianalle valehdeltiin, jotta hänet saataisi suostuteltua tv-haastatteluun.

Prinsessa Dianan BBC:n Martin Bashirille antama haastattelu vuonna marraskuussa 1995 oli aikansa sensaatio, sillä Diana puhui haastattelussa muun muassa prinssi Charlesin salasuhteesta, avio-ongelmistaan ja syömishäiriöstään.

Hovissa kuohui, kun kuninkaallisen perheen likapyykki tuotiin koko kansan nähtäville tv-ohjelmassa. Koskaan aikaisemmin kukaan kuninkaallisen perheen jäsenistä ei ollut kertonut yhtä avoimesti elämästään hovissa. Haastattelussa Diana ei maalannut kovinkaan mairittelevaa kuvaa Britannian kuninkaallisesta perheestä.

Oman osansa Dianan tykityksestä sai Camilla Parker Bowles, joka prinsessan mukaan oli ollut avioliiton kolmas pyörä alusta alkaen. Prinsessa myönsi, että Charlesin suhde Camillaan oli osasyy hänen ja Charlesin avioliiton päättymiselle.

– Meitä oli avioliitossa kolme, joten liitossa oli vähän ahdasta, Diana sivalsi.

Prinsessa kuvaili tienneensä, että hänen aviomiehensä oli rakastunut Camillaan.

– Se oli musertavaa, hän totesi.

Prinsessa puhui Martin Bashirille avoimesti myös häneen liiton aikana kohdistuneista paineista ja odotuksista, jotka lopulta musersivat hänet. Diana sanoi ajautuneensa syvään masennukseen prinssi Williamin syntymän jälkeen vuonna 1982 ja vahingoittaneen itseään. Hän kärsi myös rajusta bulimiasta.

– Vahingoitin itseäni, koska en pitänyt itsestäni. Häpesin, etten pystynyt käsittelemään minuun kohdistuneita paineita.

– Bulimia oli oire avioliittoni ongelmista. Se oli hätähuuto, mutta se ymmärrettiin väärin, Diana sanoi haastattelussa.

–Olimme alussa hyvin rakastuneita. Meihin kohdistui kuitenkin ennennäkemättömiä paineita, Diana sanoi tv-haastattelussa.

Diana myönsi haastattelussa, että myös hänellä oli ollut avioliiton ulkopuolinen suhde. Prinsessan entinen henkivartija James Hewitt oli julkaissut paljastuskirjan heidän suhteestaan ja prinsessa sanoi olevansa asiasta hyvin pettynyt.

– Minä palvoin häntä ja olin häneen rakastunut. Hän petti luottamukseni.

Diana sanoi Panorama-haastattelussa, että hänet leimattiin hovissa ”vaikeaksi” ja ”arvaamattomaksi”, sillä aiemmin kukaan kuninkaallisesta perheestä ei ollut puhunut synnytyksen jälkeisestä masennuksesta tai syömishäiriöstä.

”Aviomieheni pyysi eroa”

Välit Charlesiin viilenivät ja neljän seinän sisällä käytiin rajuja riitoja. Diana sanoi heidän joutuneen kuitenkin esittämään julkisuudessa onnellista paria.

– Tunsin syvää ja musertavaa surua, kun ilmoitimme erosta. Olimme yrittäneet pitää liiton kasassa, mutta molemmilta oli puhti poissa. Se oli tavallaan myös helpotus meille molemmille, sillä olimme viimein tehneet päätöksen. Aviomieheni pyysi eroa ja minä olin samaa mieltä.

Ystävät ovat kertoneet, että Diana katui myöhemmin haastattelua, sillä tv-esiintymistä seurannut kohu oli kova pala hänen lapsilleen Williamille ja Harrylle.

Prinsessan mukaan Charles ja hovin työntekijät yrittivät mustamaalata häntä eron jälkeen. Diana kuvaili Panorama-ohjelmassa, kuinka hänen edustustehtäviään yhtäkkiä peruttiin ja kuinka hänet yritettiin hiljentää.

– Ongelma oli, etten suostunut katoamaan vähin äänin. Aion taistella loppuun asti, koska minulla on velvollisuuksia ja kaksi lasta kasvatettavana, Diana sanoi.

Dianan mukaan William ja Harry eivät juurikaan tienneet vanhempiensa liiton ongelmista, sillä lapset viettivät suurimman osan ajasta yksityiskoulussa. Diana sanoi haastattelussa kertoneensa erosta pojille viikkoa ennen kuin tieto julkistettiin koko maailmalle.

Charlesin ja Dianan avioero astui voimaan vuonna 1996.

Vain vuosi Charlesin ja Dianan avioeron jälkeen Diana kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa. Diana ja tämän miesystävä Dodi Al-Fayed pakenivat paparazzeja Pariisissa elokuussa 1997, kun autonkuljettaja Henri Paul menetti auton hallinnan. Kaikki kolme kuolivat hirvittävän kolarin seurauksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?