Dianan skandaali­haastattelusta tihkui järisyttävää tietoa – tutkinta selvittää: huijattiinko prinsessa puhumaan?

Prinssi William on tyytyväinen, että hänen äitinsä prinsessa Dianan kohuhaastattelun taustat tutkitaan nyt perinpohjaisesti.

Prinssi William on ottanut kantaa äitinsä prinsessa Dianan 25 vuoden takaisen haastattelun aiheuttamaan kohuun.

Prinsessa Dianan BBC:lle 25 vuotta sitten antama haastattelu on jälleen noussut otsikoihin Britanniassa. Julkisuudessa on esitetty väitteitä siitä, että prinsessaa haastatellut BBC:n toimittaja Martin Bashir oli tekaissut pankkitositteita, joiden avulla Diana olisi saatu suostuteltua haastatteluun.

Edesmenneen prinsessan veli jaarli Charles Spencer on syyttänyt BBC:tä ja Bashiria epäeettisestä toiminnasta ja valehtelusta. Hän on vaatinut, että BBC tutkii haastattelua edeltävää tapahtumaketjua ja sitä, huijasiko Bashir prinsessa Dianaa.

BBC on ilmoittanut tutkivansa millä tavoin Martin Bashir sai prinsessa Dianan suostumaan haastatteluun.

Vuonna 1995 BBC:n Panorama-ohjelmassa esitetty haastattelu aiheutti valtavan skandaalin, sillä haastattelussa Diana puhui avoimesti muun muassa hänen ja Charlesin onnettomasta avioliitosta.

– Meitä oli avioliitossa kolme, joten liitossa oli vähän ahdasta, Diana lausui haastattelussa ja viittasi prinssi Charlesin ja Camilla Parker-Bowlesin salasuhteeseen.

Nyt BBC on ilmoittanut perehtyvänsä asiaan ja ”selvittävänsä totuuden” haastattelusta. BBC kertoo, että tutkintaa johtaa yksi maan arvostetuimmista tuomareista, lordi Dyson.

BBC:n mukaan tutkinnassa selvitetään nyt tarkemmin Martin Bashirin toimintatapoja ja sitä, millaista viestinvaihtoa Bashir oli käynyt prinsessa Dianan veljen jaarli Charles Spencerin kanssa.

BBC kertoo, että haastattelua edeltäviä tapahtumia tutkittiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1996. Nyt tarkoituksena on selvittää, että löytyikö tutkinnasta jo silloin viitteitä esimerkiksi väärennetyistä pankkitositteista, joilla Bashirin syytetään huijanneen Dianan antamaan haastattelun.

Prinsessa Dianan ja Walesin prinssi Charlesin poika prinssi William on ilmaissut hovin tiedotteessa olevansa tyytyväinen, että asia tutkitaan nyt perinpohjaisesti.

– Tutkinta on askel oikeaan suuntaan. Se auttaa selvittämään totuuden Panorama-haastatteluun johtaneista tapahtumista ja siitä, mitä päätöksiä BBC tuolloin asiasta teki, prinssi William sanoo.

Prinssi William on ilmoittanut olevansa tyytyväinen, että Panorama-haastattelun taustat tukitaan.

William oli äitinsä kohuhaastattelun aikaan vasta teini-ikäinen. Diana ei ollut haastatteluhetkellä eronnut Charlesista virallisesti, mutta he olivat asuneet erillään jo kolme vuotta. Haastattelu järisytti hovia ja pian Panorama-ohjelman esittämisen jälkeen kuningatar Elisabet jyrähti ja vaati paria eroamaan.

Valehdeltiinko Dianalle?

Jaarli Charles Spencer on kertonut julkisuudessa olleensa se henkilö, joka esitteli Bashirin prinsessa Dianalle. Jaarli on kertonut hänellä olevan hallussaan Bashirin lähettämä kirje, jossa Bashir kertoo hänellä olevan todisteita siitä, että prinssi Charles pettää Dianaa perheen lastenhoitajan kanssa.

Prinsessa Dianan veli jaarli Charles Spencer syyttää BBC:n ja Martin Bashirin huijanneen Dianaa.

Jaari Charles Spencerin mukaan Bashir tekaisi suhdeväitteet, jotta saisi painostettua prinsessan antamaan haastattelun. Lastenhoitaja Tiggy Legge-Bourken läheinen suhde hänen lastensa Williamin ja Harryn kanssa oli nimittäin prinsessalle arka paikka, sillä Diana koki syyllisyyttä siitä, että joutui työkiireiden takia viettämään aikaa erossa lapsistaan.

Prinsessan kerrotaan panneen merkillä myös sen, että prinssi Charles viihtyi erinomaisesti lastenhoitajan seurassa.

Prinsessa Diana kertoi kohutussa haastattelussa kaunistelematta muun muassa avioliittonsa ongelmista ja syömishäiriöstään.

Jaarli Spencerin mukaan hänelle oli esitetty ennen Panorama-haastattelua myös väärennettyjä pankkitositteita, joiden mukaan kahdelle hovin pitkäaikaiselle työntekijälle oli maksettu prinsessa Dianaan liittyvistä tiedoista.

– Ilman näitä pankkitositteita en olisi esitellyt Bashiria siskolleni, jaarli Spencer on todennut.

Piilotteleeko Martin Bashir?

BBC:n toimittaja Martin Bashir on pysynyt vaitonaisena häneen kohdistuneista syytöksistä. Brittilehtien mukaan koronatartunnan saanut Bashir on parhaillaan sairauslomalla ja hänen kerrotaan olevan niin huonossa kunnossa, ettei hän ole pystynyt kommentoimaan Panorama-haastattelua.

– Martin Bashir toipuu parhaillaan sydänleikkauksesta ja hän kärsii useista koronan jälkioireista, BBC on tiedottanut.

Brittimediat ovat esittäneet julkisuudessa epäilyksiä siitä, että Bashir pakoilee lehdistöä ja on painunut maan alle.

Martin Bashir on BBC:n toimittaja, joka tunnetaan erityisesti prinsessa Dianan ja poptähti Michael Jacksonin haastatteluista.

Bashir on niittänyt mainetta muun muassa suurilla henkilöhaastatteluillaan. Prinsessa Dianan haastattelu vuonna 1995 teki Bashirista tunnetun ympäri maailmaa. Hänet muistetaan myös vuonna 2003 julkaistusta Living with Michael Jackson -dokumentista, jossa Bashir pääsi kurkistamaan kahdeksan kuukauden ajan yksityisyyttään tarkoin varjelleen poptähti Michael Jacksonin elämään.

Dokumentissa Jackson esitteli Bashirille kotinsa Neverland Ranchin ja kertoi muun muassa nukkuvansa samassa huoneessa Neverlandiin kutsuttujen pikkupoikien kanssa.

Dokumentti aiheutti valtaisan kohun ja Jackson kertoi myöhemmin olleensa erittäin pettynyt tapaan, jolla hänet esitettiin dokumentissa. Poptähden lähipiiristä kerrottiin amerikkalaislehdille, että Jackson oli pitänyt Bashiria ystävänään ja koki toimittajan pettänee hänen luottamuksensa.

– Prinsessa Diana luotti Bashiriin, joten Michael ajatteli, että hänkin voisi, lähipiiristä kerrottiin tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?