Mihin katosi maanpakoon luikkinut Juan Carlos? Espanjan ex-kuninkaan olinpaikasta ristiriitaista tietoa - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Mihin katosi maanpakoon luikkinut Juan Carlos? Espanjan ex-kuninkaan olinpaikasta ristiriitaista tietoa

Espanjan ex-kuningas Juan Carlos, 82, ei ole saapunut Dominikaaniseen tasavaltaan, kertoo maan maahanmuuttovirasto.

5.8. 11:06

Dominikaanisen tasavallan maahanmuuttoviraston edustajan mukaan Espanjan ex-kuningas Juan Carlos ei ole saapunut maahan, vaikka joidenkin tietojen mukaan vapaaehtoiseen maanpakoon lähtenyt ex-kuningas olisi saapunut Karibianmeren valtioon tiistaina.

Espanjalainen La Vanguardia -lehti kertoi tiistaina, että korruptioepäilyjen kohteeksi joutunut Juan Carlos, 82, olisi lentänyt Dominikaaniseen tasavaltaan Portugalista. Lehden mukaan hän aikoi oleskella muutaman viikon Casa de Campossa, joka on luksustason lomakeskus.

Saarivaltion maahanmuuttoviraston edustajan mukaan Juan Carlos ei ole kuitenkaan saapunut maan alueelle. Maan ulkoministeriö kertoi niin ikään uutistoimisto AFP:lle, ettei sillä ole tietoa, että Juan Carlosin olisi määrä viettää aikaa maassa.

La Vanguardian mukaan Juan Carlos aikoi oleskella muutaman viikon luksustason lomakeskuksessa Dominikaanisessa tasavallassa.­

Espanjalaismedia El Pais kertoo, että viimeinen varma havainto Juan Carlosin liikkeistä on sunnuntailta, kun hän illasti ystäviensä kanssa Sanxenxossa Espanjassa. Viimeisen viikonlopun hän vietti rakkaan harrastuksensa parissa merellä purjehtien. Tuon jälkeen hänen on spekuloitu jatkaneen matkaa Portugaliin ja siitä edelleen Karibialle. Joidenkin portugalilaismedioiden mukaan Juan Carlos majailisi kuitenkin edelleen pääkaupunki Lissabonin lähellä Cascaisin rantalomakohteessa.

Juan Carlos ilmoitti maanantaina jättävänsä kotimaansa ja siirtyvänsä maanpakoon ulkomaille. Ex-monarkki on ollut jo pitkään yhä kovenevien korruptiosyytösten kohteena. Puoliso, kuningatar Sofia jäi Espanjaan.

Juan Carlos kirjoitti pojalleen kuningas Felipelle kirjeen, jossa hän kertoo aikeistaan poistua maasta. Juan Carlos kertoo, että lähtee Espanjasta ”palvellakseen parhaiten Espanjan kansaa ja sen instituutioita”.

Maaliskuussa kuningas Felipe vaikutti saaneen tarpeekseen isänsä toilailuista ja lakkautti ex-kuninkaan vuotuisen määrärahan, joka on ollut vajaan 200 000 euron suuruinen.­

Emerituskuninkaan ystävät puolestaan arvioivat keskiviikkona el Mundo -lehdelle, että maanpako on vain väliaikainen ja että Juan Carlos palaisi takaisin kotimaahansa jo syyskuussa.

Juan Carlos nousi Espanjan kuninkaaksi vuonna 1975 fasistidiktaattori Francisco Francon kuoleman jälkeen. 39 vuotta maata hallinnut kuningas oli pitkään suosittu hahmo, jota kiiteltiin demokratian vakiinnuttamisesta Espanjaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?