Brittihovissa pelätään, ettei kuningatar Elisabet tule enää koskaan tapaamaan pikku-Archieta – näin erilainen suhde monarkilla on prinssi Georgeen - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Brittihovissa pelätään, ettei kuningatar Elisabet tule enää koskaan tapaamaan pikku-Archieta – näin erilainen suhde monarkilla on prinssi Georgeen

Brittihovin lähipiirissä on herännyt huoli siitä, tuleeko Elisabet enää koskaan tapaamaan pikku-Archieta. Sen sijaan prinssi George saa isoisoäidiltään huomiota osakseen myös serkkunsa edestä.

3.8.2020 18:45

Kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan tammikuussa ilmoittivat aikeistaan jättää kuninkaallinen elämä taakseen, miettivät monet, miten herttuaparin shokkipäätös tulisi tulevaisuudessa vaikuttamaan Britannian kuningasperheeseen. Monet pohtivat myös, miten käy reilun vuoden ikäisen Archie-pojan, joka tulee elämään lähes koko lapsuutensa tuhansien kilometrien päässä kaikista sukulaisistaan.

Jopa itse kuningatar Elisabetin on useaan otteeseen kerrottu olevan huolissaan Archien tulevaisuudesta. Sisäpiirilähteiden mukaan kuningatar on nimittäin hädin tuskin nähnyt Harryn ja Meghanin esikoista tämän syntymän jälkeen.

Hiljattain brittimediassa onkin spekuloitu, tulevatko kuningatar Elisabet ja prinssi Philip kenties enää koskaan tapaamaan pojanpojanpoikaansa, jonka tämän vanhemmat ovat visusti päättäneet kasvattaa erillään muusta kuninkaallisesta perheestä.

Tuoreimmat spekulaatiot saivat alkunsa, kun Sussexin herttuapari tiettävästi hylkäsi kuningattaren kutsun saapua elokuussa muun kuninkaallisen perheen kanssa Skotlannin Aberdeenshiressä sijaitsevaan Balmoralin linnaan, missä kuningattarella on ollut tapana viettää kesänsä.

Harry ja Meghan ilmoittivat tammikuussa siirtyvänsä syrjään Britannian kuninkaallisen perheen ytimestä.

Kuningatar Elisabetin seurueeseen Balmoralin linnaan odotetaan saapuvaksi prinssi Charlesia ja herttuatar Camillaa kuten myös Cambridgen herttuaparia, prinssi Williamia ja herttuatar Catherinea sekä heidän jälkikasvuaan. Perinteisesti kuningattaren seuraksi Skotlantiin on matkustanut myös prinssi Philip, mutta tällä kertaa 99-vuotiaan prinssin saapuminen Aberdeenshireen on toistaiseksi epävarmaa.

Sen sijaan hovin sisäpiirissä uskotaan, että Harry ja Meghan tuskin ovat aikeissa matkustaa Los Angelesista Skotlantiin elokuussa, mikä on ollut omiaan lisäämään vettä myllyyn brittihovia ravistelevien huhujen ympärillä, kertoo brittilehti Telegraph.

– Monet ovat alkaneet kyseenalaistamaan, tulevatko Elisabet ja Philip enää koskaan tapaamaan Archieta, toimittaja Camilla Tominey Telegraphista kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan.

Huoli ei ole täysin aiheeton, sillä Harry, Meghan ja Archie viihtyvät nykyisin Los Angelesissa eikä matkustaminen Yhdysvalloista Britanniaan ole koronapandemian vuoksi toistaiseksi mahdollista. Viimeksi pikku-Archie on vieraillut toisessa kotimaassaan joulukuussa eli yli puoli vuotta sitten.

Kuningatar Elisabet on tiettävästi harmissaan siitä, ettei pääse seuraamaan vierestä Archien lapsuutta.

On hyvin mahdollista, että kuningattaren ja Archien yhteinen aika jää tulevaisuudessakin varsin rajalliseksi. Omat haasteensa tilanteeseen tuo koronavirus, jonka uutta aaltoa odotetaan parhaillaan iskeväksi Eurooppaan. Jos näin tapahtuu, vetäytynee kuningatar uudestaan erityksiin Windsorin linnaan yhdessä prinssi Philipin kanssa, joka puolestaan on kärsinyt viime aikoina erinäisistä terveyshuolista.

Kuningatar Elisabet ilmaisi tiettävästi huolensa Archien tulevaisuudesta ensimmäistä kertaa jo tammikuussa – vain muutama päivä sen jälkeen, kun Sussexin herttuapari oli ilmoittanut jättävänsä kuninkaalliset velvollisuudet taakseen ja muuttavansa Yhdysvaltoihin.

– Hän (kuningatar) on hyvin surullinen, sillä hän on hädin tuskin nähnyt Archieta ja nyt hän ei pääse edes seuraamaan hänen kasvuaan serkkujensa ja perheen ympäröimänä, hovin sisäpiiristä kerrottiin tuolloin Daily Mailille.

Pikku-Archie on vieraillut toisessa kotimaassaan viimeksi joulukuussa.

Kuningatar Elisabet ei tosin ole ainoa Britannian kuninkaallisen perheen jäsen, joka on harmitellut sitä, ettei pääse seuraamaan vierestä Archien lapsuutta. Myös Harryn isän, prinssi Charlesin on kerrottu olevan hyvin murheissaan siitä, ettei tule olemaan jatkuvasti läsnä pojanpoikansa elämässä.

– Missä Archien juuret tulevat olemaan? Entäpä Dianan perhe, Spencerit? Harry ja William tietävät varsin hyvin, kuinka vahingolliset seuraukset epätasapainoisella lapsuudella voi olla, sisäpiirilähteet harmittelivat Sunday Timesille tammikuussa.

Vaikka Harryn ja Meghanin esikoisen tulevaisuus Britannian kuninkaallisessa perheessä on toistaiseksi mysteeri, samaa ei voi sanoa prinssi Georgesta. Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen esikoisesta koulitaan nimittäin maan tulevaa kuningasta, joka tulee perimään valtaistuimen isoisänsä Charlesin ja isänsä Williamin vanavedessä.

Kuninkaallisasiantuntija Katie Nichollin mukaan myös George itse on erittäin hyvin perillä siitä, että hänestä tulee jonakin päivänä kuningas. Vaikka Cambridgen herttuapari on parhaansa mukaan yrittänyt kohdella lapsiaan tasavertaisina, saa George jatkuvasti sisaruksiaan enemmän huomiota osakseen muun muassa isoisoäidiltään kuningattarelta.

– Uskon, että George on jo isänsä tapaan ymmärtänyt hyvin nuoresta pitäen, että hän on erilainen kuin pikkuveljensä tai -sisarensa, ja myös hänen tulevaisuutensa tulee olemaan hyvin erilainen, Nicholl totesi hiljattain OK-lehdelle.

Kuninkaallisasiantuntijan mukaan prinssi George tiedostaa erityisen asemansa brittihovissa.

Cambridgen herttuaparilla, prinssi Wiliamilla ja herttuatar Catherinella on kolme lasta. Hovin virallisissa kanavissa lapsista huomattavasti eniten esillä on kuitenkin juuri seitsemänvuotias George. Joulun aikaan hovi julkaisi sosiaalisen median kanavissaan videon, jossa nuori prinssi leipoo yhdessä kuningattaren, isänsä ja isoisänsä kanssa. Muutamaa kuukautta myöhemmin hovi julkaisi myös virallisen potretin samaisesta nelikosta, maan nykyisestä ja tulevista hallitsijoista.

– Georgea kuitenkin kuvataan usein yhdessä kuningattaren kanssa, joten hänen on täytynyt ymmärtää, että häntä kohdellaan eri tavalla, Nicholl huomautti.

– Mutta hän tuskin ymmärtää vielä sitä, millaista hänen elämänsä tulee jonakin päivänä olemaan. Ainakaan täysin, hän jatkoi.

Tuleva kuningas George matkustaa niin ikään elokuussa Skotlantiin yhdessä vanhempiensa sekä pikkusisarustensa Charloten ja Louisin kanssa. Kun Meghan, Harry ja Archie eivät brittilehtien mukaan ole aikeissa liittyä kuninkaalliseen kesänviettoon Balmoralin linnaan on epäselvää, koska Cambridgen herttuaparin lapset tulevat tapaamaan serkkunsa seuraavan kerran.

Sisäpiirilähteiden mukaan William ja Catherine yrittävät parhaansa mukaan kasvattaa lapsiaan yhdenvertaisina.

Britanniassa monet kuninkaallisasiantuntijat ovatkin toistuvasti ihmetelleet, eivätkö Harry ja Meghan halua Archien tutustuvan isänsä puolen sukuun. Muun muassa kuningatar Elisabetin entinen tiedottaja Dickie Arbiter on kritisoinut Harryn ja Meghanin päätöstä kasvattaa Archie kaukana hovin loisteesta.

Aiemmin keväällä australialaiselle televisiokanavalle antamassaan haastattelussa Arbiter huomautti kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin olevan jo iäkkäitä. Arbiterin mukaan olisikin ensiarvoisen tärkeää, että Archie pääsisi tutustumaan heihin, ennen kuin on liian myöhäistä – etenkin nyt, kun prinssi Philipin terveydentila on jo pitkään ollut suuri mysteeri.

– Se on ilkeää, eikä kovin huomaavaista. Kuningatar täyttää 94 vuotta huhtikuussa ja prinssi Philip täyttää 99 vuotta kesäkuussa. He eivät ole keskuudessamme enää kovin kauaa, Arbiter totesi australialaismedialle maaliskuussa.

– Archien täytyy tutustua perheeseensä. On sääli, jos Archieta ei tuoda vierailulle, että hänen isoisovanhempansa pääsisivät näkemään hänet, hän jatkoi.

Nähtäväksi kuitenkin jää, pyörtääkö jälleen uuden kohun keskelle ajautunut Sussexin herttuapari päätöksensä viitata kintaalla kuningattaren kutsulle saapua viettämään kesää yhdessä muun Britannian kuninkaallisen perheen kanssa. Nykyinen maailmantilanne huomioiden tämä vaihtoehto näyttäytyy kuitenkin hyvin epätodennäköisenä. Se, koska Archie tapaa jälleen isoisoäitinsä ja muut sukulaisensa, säilynee siis edelleen arvoituksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?