Prinssi Williamin rooli hovissa voi muuttua merkittävästi koronaviruksen vuoksi – asiantuntijoilta selkeä arvio - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Williamin rooli hovissa voi muuttua merkittävästi koronaviruksen vuoksi – asiantuntijoilta selkeä arvio

Prinssi William saattaa tuurata koronavirukseen sairastunutta isäänsä ja ikänsä vuoksi riskiryhmään kuuluvaa isoäitiään hovin tehtävissä.

Julkaistu: 25.3. 21:11

Voi olla, että prinssi Williamin rooli hovissa muuttuu, sillä prinssi Charles, 71, on sairastunut koronavirukseen ja kuningatar Elisabet, 93, elää eristyksissä Windsorissa.

Brittihovi tiedotti keskiviikkona, että Britannian tuleva kuningas prinssi Charles on sairastunut koronavirukseen. BBC:n mukaan Charles on tällä hetkellä karanteenissa Balmoralissa, Skotlannissa.

Hovi tiedotti, että Walesin prinssi voi tartunnastaan huolimatta tällä hetkellä hyvin ja ettei hänen puolisonsa, Cornwallin herttuatar Camilla ole saanut tartuntaa.

Prinssin tiedetään edustaneen viimeksi 12. maaliskuuta ja Reutersin mukaan hän olisi tuolloin tavannut myös kuningatar Elisabetin. Viimeiset yhteiskuvat kaksikosta on otettu 9. maaliskuuta.

93-vuotias kuningatar Elisabet vetäytyi 19. maaliskuuta Windsoriin ja pysyttelee siellä eristyksissä. Buckinghamin palatsin mukaan kuningatar voi hyvin ja noudattaa kaikkia asianmukaisia toimia suojautuakseen virukselta.

Prinssi Charlesin ja kuningatar Elisabetin ollessa toistaiseksi poissa pelistä, voi prinssi Williamin rooli brittihovissa muuttua huomattavasti. William on kantanut vuosia vastuuta erilaisista edustustilaisuuksista ja hovin tehtävistä, ja koronakriisin pitkittyessä hänen roolinsa voi kasvaa.

Daily Mail -lehti haastatteli kuninkaallisasiantuntijoita kuningattaren vetäytyessä eristykseen viikko sitten. Asiantuntijoiden mukaan jo tuolloin oli mahdollista, että prinssi Williamille pedataan suurempaa roolia hovin johtohahmona siihen saakka, kunnes hänen isänsä ja isoäitinsä voivat palata normaaleihin rutiineihinsa.

37-vuotias William ei tiettävästi kuulu koronaviruksen riskiryhmään Charlesin,71, ja Elisabetin, 93, tapaan. Kuninkaalliskirjailija Nigel Cawthornen mukaan William saattaakin tarjota hovin ”fyysistä läsnäoloa”, sillä välin, kun Elisabet ja prinssi Charles elävät eristyksissä.

– On täysin järkevää, että prinssi William toimii kuningattaren paikkaajana, Cawthorne sanoi Daily Mailille.

– Monarkialla on oltava myös fyysinen läsnäolonsa, ei vain virtuaalinen. William on kolmantena kruununperimysjärjestyksessä ja terve kuten veljensäkin, ja COVID-19 ei todennäköisesti ole vakava uhka hänelle, hänen vaimolleen tai lapsilleen. Hän tekee varmasti loistavaa työtä.

Herttuatar Catherine ja prinssi William vierailivat viime viikolla Lontoon ambulanssipalveluiden päämajassa koronapandemian vuoksi.

Samaa mieltä ovat myös kuninkaallinen kommentaattori Robert Jobson sekä kuninkaallisen perheen entinen hovimestari Grant Harrold.

– On mahdollista, että jos kuningatar ja Walesin prinssi ovat eristyksessä, ottaa prinssi William aktiivisempaa roolia sinä aikana, Harrold totesi Daily Mailille.

Asiantuntijat korostivat sitä, ettei hovi voi lopettaa päivittäisiä toimiaan edes pandemian aikana. Se on tiettävästi perunut edustustilaisuuteensa toistaiseksi, mutta prinssi William saattaa ottaa vastuullisemman aseman yhteydenpidossa ja asioiden hoitamisessa.

BBC:n mukaan koronavirukseen sairastunut prinssi Charles on tehnyt viime aikoina töitä kotoaan käsin. Myös kuningattaren on kerrottu jatkaneen työntekoa Windsorissa.

Daily Mailin mukaan on mahdollista, että tilanteen pitkittyessä apuun astuisivat myös yhdeksäntenä kruununperimysjärjestyksessä oleva prinsessa Beatrice. Lehti väläyttää myös mahdollisuutta siitä, että mikäli tilanne muuttuu vielä haastavammaksi, saattaisi hovin tehtävät jättänyt prinssi Harry kantaisi kortensa kekoon.

Daily Mailin mukaan prinssi William on tällä hetkellä Amner Hallissa, Norfolkissa yhdessä herttuatar Catherinen ja parin lasten kanssa. Prinssi Harry ja herttuatar Meghan puolestaan ovat Kanadassa.

Hovin eturivin jäsenet viettävät siis tällä hetkellä kaikki aikaa eri osoitteissa. Myös prinssi Charles ja herttuatar Camilla on brittilehtien mukaan eristetty toisistaan Charlesin koronatartunnan varmistuttua tiistaina.

Koko kuninkaallinen perhe edusti edellisen kerran yhdessä Kansanyhteisön päivänä 9. maaliskuuta Westminster Abbeyssa.

Koko kuninkaallinen perhe kokoontui 9. maaliskuuta samaan jumalanpalvelukseen. kaksi viikkoa myöhemmin prinssi Charlesilla todettiin koronavirus.