Prinssi Harry palasi Britanniaan ja esitti voimakkaan kannanoton perheensä tulevaisuudesta – pyysi kutsumaan itseään uudella nimellä - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Harry palasi Britanniaan ja esitti voimakkaan kannanoton perheensä tulevaisuudesta – pyysi kutsumaan itseään uudella nimellä

Julkaistu: 26.2. 15:02

Prinssi Harry haluaa tehdä selvää pesäeroa monarkiaan.

Sussexin herttua, prinssi Harry on pyytänyt julkisesti ihmisiä kutsumaan häntä vain etunimellään, kertovat muun muassa The Telegraph ja Daily Mail.

Harry saapui tänään keskiviikkona esittelemään ekoystävällistä matkailua edistävää Travalyst-hanketta Edinburghiin. Tilaisuudessa prinssi pyysi asianosaisia puhuttelemaan häntä ”vain Harryna”.

Harry palasi Britanniassa julkisuuteen ensi kertaa herttuaparin suunnitelmien tultua julki.

Paljon mediahuomiota saanut ilmoitus tuli julki, kun kolumnisti Ayesha Hazarika juonsi Harryn sisään tapahtumaan.

– Hän on tehnyt selväksi, että meidän tulisi puhutella häntä vain Harryna. Joten, naiset ja herrat, toivottakaa skottilaisen lämpimästi tervetulleeksi: Harry, Hazarika sanoi tilaisuudessa.

Harry edusti tilaisuudessa yksin ilman vaimoaan, herttuatar Meghania, jonka on tarkoitus saapua Britanniaan vasta ensi viikolla. Rennosti harmaisiin housuihin ja takkiin sekä valkoiseen kauluspaitaan pukeutunut Harry saapui lavalle hymyilevänä aplodien saattelemana. Hän kiitti Hazarikaa, minkä jälkeen siirtyi esittelemään Travelystin ideaa.

Harryn ilmoitus on herättänyt paljon huomiota viime päivinä velloneen brändikiistan ja herttuaparin tulevaisuuteen liittyvien kysymyksien vuoksi. Brittimedia on tulkinnut Harryn viestin voimakkaana kannanottona sille, että pari aikoo tehdä selvää pesäeroa kuninkaalliseen perheeseen.

Sussexin herttuapari aikoo jättää brittihovin 31. maaliskuuta mennessä. Pari julkaisi viime viikolla virallisilla kotisivuillaan mittavan selvityksen ja aikataulun kuninkaallisen perheen ydintiimistä poistumiseen.

Maanantaina uutisoitiin, että Harry ja hänen vaimonsa, herttuatar Meghan olisivat ajautuneet riitaan hovin kanssa ”royal” -sanan (suom. kuninkaallinen) käytöstä. Asiasta kertoi muun muassa The Guardian.

Herttuapari loi vuonna 2018 brändin Sussex Royal eli Sussexin kuninkaalliset. He saivat Sussexin herttuan ja herttuattaren arvonimen kuningatar Elisabetilta avioliittonsa yhteydessä.

Viime viikolla hovi kuitenkin tiedotti, että Sussex Royal -brändi on historiaa.

Meghan ja Harry eivät aio käyttää royal-sanaa markkinoinnissaan.

Sisäpiiriläisten mukaan kuningatar Elisabet olisi kieltänyt Harrya ja Meghania käyttämästä sanaa royal markkinoinnissaan. Hovin lähteet kertovat brittimedialle, että Sussex Royal -brändistä käytiin hovissa kiivasta kädenvääntöä, jonka Harry ja Meghan lopulta hävisivät.

Pari tuntia hovin tiedotteen julkaisun jälkeen Harry ja Meghan läväyttivät julki oman tiedotteensa, jossa käytiin läpi heidän suunnitelmiaan.

Sussexin herttuaparin kotisivuilla julkaistussa tiedotteessa Harry ja Meghan korostavat, ettei monarkia tai mikään muukaan taho omista royal-sanaa, mutta pari ei kuitenkaan aio käyttää sanaa tulevaisuudessa.

Telegraph-lehden mukaan tämä oli sivallus kuningatar Elisabetille, sillä tiedote antoi ymmärtää, että Harry ja Meghan tekivät lopullisen päätöksen asiasta, eikä kuningatar voi määrätä heitä.

Harry on puhunut julkisuudessa muun muassa villieläinten suojeluun, liikaturismin haittojen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen ehkäisyyn keskittyvästä Travalyst-hankkeesta aiemminkin. Tuolloin hänen ulostulonsa herätti runsaasti kritiikkiä, sillä Harry ja Meghan olivat olleet viimeisen kuukauden myrskyn silmässä lennettyään neljä kertaa yksityislennolla 11 päivän sisään.

Lentely suututti brittikansan erityisesti siksi, että pari esiintyy julkisuudessa ilmastoaktivisteina.

Tällä kertaa Daily Mailin mukaan prinssi saapui Kanadasta Britanniaan reittilennolla, minkä jälkeen hän matkusti Lontoosta Edingburghiin ekojunalla.

Brittimedian tietojen mukaan Harry pysyy Britanniassa ensi viikkoon asti, jolloin hänen ja Meghanin on tarkoitus edustaa lukuisissa edustustilaisuuksissa.

Helmikuun 28. päivä Harry osallistuu perustamansa Invictus Games -urheilutapahtumaan yhdessä laulaja Jon Bon Jovin kanssa. Maaliskuun 5. päivä herttuapari edustaa Endeavour Fund -gaalassa ja 6. maaliskuuta Harry nähdään Silverstonen kilpa-autoradalla F1 -kuski Lewis Hamiltonin kanssa.

Maaliskuun 7. päivä Harry ja Meghan osallistuvat Mountbatten Festival of Music -tapahtumaan.

Kuningatar Elisabet on myös kutsunut Harryn ja Meghanin viettämään Kansainyhteisön päivää 9. maaliskuuta. Päivä on tärkeä kuninkaalliselle perheelle ja yleensä koko hovi osallistuu jumalanpalvelukseen Westminster Abbeyssa.