Prinssi William avautui Harryn ja Meghanin kohueron vaikutuksista ystävälleen – välit katkesivat musertavasti: ”En voi tehdä sitä enää”

Kuninkaallinen kriisikokous pidetään Sandringhamissa maanantaina. Siihen osallistuu myös prinssi William, joka on viimein puhunut välirikostaan veljensä kanssa.

Kuningatar Elisabet on päättänyt pitää kriisikokouksen maanantaina selvittääkseen prinssi Harryn ja tämän puolison herttuatar Meghanin ilmoitusta vetäytyä kuningasperheen ydintiimistä.

Brittimediat kertovat, että kokous pidetään Elisabetin kartanossa Sandringhamissa. Läsnä ovat kuningattaren ja Harryn lisäksi myös ainakin Harryn isä, prinssi Charles ja veli, prinssi William. Tiettävästi Meghan osallistuisi kokoukseen puhelimitse Kanadasta, minne hän lensi torstaina vietettyään Britanniassa vain kolme päivää.

Harry ja Meghan kertoivat keskiviikkona keskittyvänsä jatkossa omiin hyväntekeväisyysprojekteihinsa ja pyrkivänsä taloudelliseen riippumattomuuteen. Täytenä yllätyksenä jopa kuninkaalliselle perheelle tullut ilmoitus on aiheuttanut modernin monarkian kenties suurimman skandaalin.

Herttuaparien välirikko on vellonut jo vuoden ajan, eikä ratkaisua näy.

Tapahtumista vaitonaisena pysynyt William on nyt avannut sanaisen arkkunsa vaikeasta tilanteesta. Arvostetun brittilehden The Sunday Timesin sisäpiirilähde kertoo Williamin olevan tapahtumista äärimmäisen surullinen.

– Olen pitänyt veljeäni siipieni suojassa koko elämämme ajan, mutten voi tehdä sitä enää. Olemme ajautuneet erilleen, Williamin kerrotaan sanoneen ystävälleen.

– Olen surullinen siitä. Voimme vain yrittää tukea heitä ja toivoa, että olemme joku päivä taas samalla sivulla. Haluan kaikkien pelaavan samalla puolella.

Harry ja William olivat vielä hyvissä väleissä vuonna 2017. Sittemmin veljekset ovat ajautuneet eri poluille.

Kuninkaallisten on tarkoitus pohtia muun muassa sitä, kuinka paljon rahaa Harry ja Meghan jatkossa saavat, mitä heidän titteleilleen tapahtuu ja minkälaisia kaupallisia sopimuksia he voivat tehdä.

Tapaaminen tulee olemaan ensimmäinen sen jälkeen, kun Sussexin herttuapari ilmoitti ottavansa uuden roolin kuninkaallisessa perheessä.

Harry ja Meghan haluavat pitää tittelinsä, mutta elää monarkiasta taloudellisesti riippumatonta elämää. He haluavat myös asua osan ajastaan Kanadassa.

Brittiläinen kuninkaallisasiantuntija Peter Hunt arvioi IS:lle lauantaina, että vaikka prinssi William, prinssi Charles ja kuningatar itse olivat herttuaparin äkkinäisestä toiminnasta henkilökohtaisesti loukkaantuneita, ymmärtävät he, että kuninkaallisen perheen on nyt toimittava tilannetta tyynnyttävästi.

– Ihmisten välit ovat olleet varmasti pahasti tulehtuneet, mutta kuninkaallisina he ovat ymmärtäneet siirtää omat henkilökohtaiset tunteensa syrjään, jotta tilanne saataisiin hallintaan.

Prinssi Charlesin tiedetään olevan hyvin huolissaan pojastaan.

Hunt huomautti, että hovin pöyristyminen oli selkeästi huomattavissa herttuaparin ilmoitusta seuranneesta hovin omasta ilmoituksesta. Hovista pyrittiin antamaan kuvaa, jonka mukaan Harryn ja Meghanin suunnitelmat ovat edelleen alkuvaiheessa.

– Se oli ennennäkemätöntä. Ikinä aikaisemmin ei ole sellaista tapahtunut.

BBC:n hovikirjeenvaihtajana vuosina 2003–2017 toiminut Hunt on seurannut kuninkaallisen perheen toimia lähietäisyydeltä pitkään. Hänen mukaansa herttuaparin ratkaisusta on turha syyttää yksin Meghania.

– Missään nimessä tässä ei pitäisi syyttää häntä. Prinssi Harrylla on ollut vaikea suhde mediaan siitä lähtien, kun kuvat hänestä 12-vuotiaana kävelemässä äitinsä arkun takana paloivat verkkokalvoillemme. Hän on usein haastatteluissa pohtinut, millaista olisi elää normaalia elämää.

Elisabet ei tiennyt mitä odottaa, kun seurasi pojanpoikansa ja Meghanin satuhäitä toukokuussa 2018.

Sussexin herttuaparin lähipiiriin kuuluva journalisti Tom Bradby pohtii, että herttuapari varoitti tuntemuksistaan syksyllä esitetyssä dokumentissa, jossa he kertoivat muun muassa eristyneisyyden tunteestaan. Bradby uskoo, että osapuolia tyydyttämätön sopimus voisi johtaa katastrofiin, joka vetäisi monarkiaa yhä syvemmälle lokaan.

– Minulla on jonkinlainen käsitys siitä, mitä suorasukainen ja säästelemätön haastattelu pitäisi sisällään. En usko, että siitä tulisi kovin kaunista, hän pohtii Sunday Timesin kirjoituksessaan.

Kuninkaallisesta ydinpiiristä poistuva Sussexin herttuapari voi asiantuntijoiden arvioiden mukaan tienata tulevaisuudessa jättimäisen omaisuuden.

Herttuaparin brändiarvon uskotaan olevan yksi maailman suurimmista.

Brittilehtien analyysien mukaan lähestulkoon vain taivas on rajana sille, paljonko Harry ja Meghan voisivat tulevaisuudessa tienata hyödyntämällä brändiarvoaan ja tunnettavuuttaan muun muassa kirjoilla, tv-diileillä, yhteistyösopimuksilla ja puhujavierailuilla. Tällä hetkellä kuninkaallinen protokolla kieltää heitä nostamaan erillistä korvausta vierailuistaan.

Julkkispsykologi Jo Hemmings pohti aiemmin brittimediassa, että Harryn välirikko prinssi Williamin kanssa olisi alun perin juontanut juurensa juuri Meghanista ja hänen vaikeuksistaan soveltua kuninkaalliseen perheeseen. Meghan olisi hänen teoriansa mukaan kokenut tämän henkilökohtaisena loukkauksena ja kannusti Harrya viilentämään välejään perheeseensä.

Psykologi muistutti myös, että Harryn ja Meghanin suhde on edennyt hyvin nopeasti: pari on kahden vuoden sisällä mennyt naimisiin, hankkinut esikoisensa ja nyt tehnyt päätöksen muuttaa Britanniasta.

– Uskon, että Meghan uskoo oman versionsa totuudesta. Voimme vain odottaa, joko Harry antaa Meghanin dominoida häntä jatkossakin, vai alkaako hän tehdä päätöksiä myös itse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?