Anitta Näsänen häärää Ruotsin upeimman illallisen kulisseissa: on Kaarle Kustaan nimikkotarjoilija – huomasi suomalaisten ja ruotsalaisten välillä selkeän eron

Suomalainen Anitta Näsänen on kuningas Kaarle Kustaan nimikkotarjoilija Nobel-gaalassa.

Kaupungintalon hovimestari Anitta Näsänen on talon todellinen veteraani, sillä hän on ollut 26 vuotta samassa työpaikassa.

4.12.2019 21:02

Tiistaina 10. joulukuuta osa Ruotsia seisahtuu. Tukholman kaupungintalo on juhlavalaistu illalla. Nobel-palkinnot on jo jaettu aiemmin päivällä Konserttitalossa.

Yhteensä 1 350 ihmistä, nobelistit, kuninkaalliset, poliitikot ja muut juhlavieraat juhlatamineissaan asettuvat Kaupungintalossa kolmituntiseen syömisnautintoon, jonka aikana ei etiketin mukaan saa nousta pöydästä muille tarpeille. Tavallinen väki tapittaa näytelmää televisiosta.

Juhlaväen ja silmäätekevien lisäksi illan pääosissa ovat tarjoilijat. He liikkuvat sulavasti vieraiden seassa pitämättä melua itsestään. Viime vuonna kylläkin eräs tarjoilija varasti show’n pudottamalla vihannespalan vadilta ruokavieraan selkään. Tv-kamera taltioi skandaalin ja sosiaalinen media välitti tapahtuman koko maailmalle.

– Tarjoilija on mukana tänäkin vuonna. Toivottavasti kaikki menee hyvin tällä kertaa, Kaupungintalon hovimestari Anitta Näsänen, 51, naurahtaa.

Nobel-illallinen on Ruotsissa äärimmäisen seurattu tapahtuma, johon kokoontuu maan kuninkaalliset ja kerma.

Hän on talon todellinen veteraani, 26 vuotta samassa työpaikassa. Neljä viime vuotta hän on ollut hovimestarina. Tarjoilijan takin hän pukee päälleen aina Nobel-iltana. Näsänen on tarjoillut kuningas Kaarle Kustaalle jo kymmenen vuoden ajan.

– Kun he pyysivät minua hovimestariksi, sanoin, että ainoastaan siinä tapauksessa, että saan jatkaa kuninkaalle tarjoilemista. Ehtooni suostuttiin, Näsänen sanoo hyvillään ja kertoo juttelevansa niitä näitä Kaarle Kustaan kanssa illan aikana.

– Hän kysyy usein, mitä ruokaa on tarjolla. Menu on ranskaksi ja englanniksi. Minä sitten kerron hänelle ruotsiksi, mitä tuleman pitää. Ihan kuin hän haluaisi tarkistaa, tiedänkö mitä ruokaa tarjoilen, Anitta myhäilee.

Miko Henriksson ja Anitta Näsänen ovat huomanneet, että suomalaiset eivät valita töissä yhtä paljon kuin ruotsalaiset. Siksi heistä pidetään enemmän.

Puheeseen puuttuu toinen suomalainen Nobel-tarjoilija, Miko Henriksson, 51. Hän kertoo, että Nobel-juhlien historiassa jo kolmenkymmenen vuoden aikana kuningasta on palvellut suomalainen tarjoilija.

Miksi?

– Me olemme parempia, he sanovat yhdestä suusta ja purskahtavat nauruun.

– Suomalaiset ovat niin hyviä tekemään töitä. Eivät he valita ja vingu, Näsänen sanoo.

– Me teemme mitä sanotaan, emmekä narise, Henriksson lisää.

– Ruotsalaiset ja ulkomaalaiset tekevät myös hyvin työt, mutta he kommentoivat ja valittavat enemmän, kyseenalaistavat asioita, Näsänen tähdentää.

Miko Henrikssonin perhe muutti Ruotsiin suuren muuttoliikkeen aikaan1970- luvun taitteessa.

Kumpikin heistä on syntynyt Suomessa, Näsänen Hangossa ja Henriksson Tampereella. Molempien perheet muuttivat Ruotsiin suuren muuttoliikkeen aikaan 1970-luvun taitteessa. Näsäsen äiti sai tehtaasta töitä, isä oli roskakuski. Anitta meni ravintolakouluun ja tarjoilijan ura aukeni.

– Kerran äidin kanssa katsoimme Nobel-juhlia televisiosta. Sanoin, että joskus olen tuollakin mukana. Sitten äiti kuoli ja minä aloitin Kaupungintalossa vuotta myöhemmin. Äiti ei voinut jakaa iloani, Näsänen pahoittelee.

Henriksson kävi Suomessa armeijan ja oli Ruotsiin tulonsa jälkeen työttömänä.

– Yksi kaverini oli pizzeriassa töissä ja sanoi, että ”tule tänne kunnes saat oikeita töitä.” Mutta minähän jäin sinne pitemmäksi aikaa. Tykkään olla ravintolassa töissä. Kaikki me ollaan vähän hulluja, mutta olemme hauskoja hulluja. Meillä on töissä niin vietävän hauskaa, Henriksson naurahtaa.

 

Kruununprinsessa Victoria on aina yksi Nobel-illan seuratuimmista hahmoista. Kuvassa prinsessa nauttii prameasta illallisesta vuonna 2017.

Vuosien mittaan pizzeria vaihtui Tukholman ravintoloiden eliittiin, Operakällareniin ja Grand Hoteliin. Kaupungintaloon hän pääsi töihin yhdeksän vuotta sitten. Työ ei ole vakituista, vaan tarjoilijoita tarvitaan vain kun talossa järjestetään juhlallisuuksia.

– Olen vaeltanut pitkän tien ilman kouluja, oppinut itse ja käynyt palvelu- ja viinikursseja, Henriksson toteaa.

– Minä pidän näistä ihmisistä, jotka tulevat tänne ruokailemaan ja hienosta tarjoilusta. Tämä ei ole mikään pubi. Tänne tulee kuninkaita ja presidenttejä. Kaikenlaisia hienoja ihmisiä. Heillä on etiketin taju ja he tietävät miten käyttäytyä illallispöydässä, mitä haarukkaa ja veistä käyttää, Näsänen kuvailee.

Henriksson kiittelee Kaupungintalon työtehtävien organisointia ja järjestystä.

– Saamme aina kirjallisen ajolistan, missä järjestyksessä työt sujuvat ja tiedot ruoka-allergioista. Täytyy olla aika hölmö jos ei listaa ymmärrä. Ei voi epäonnistua, jos on vähänkin aivoja, Henriksson perustelee.

Kuningas Kaarle Kustaan nimikkokuppi.

Nobel-päivänä Anitta Näsänen saapuu töihin yhdeksäksi aamulla, ja tekee työporukan kanssa viime hetken säädöt, asettaa menut pöydille ja huolehtii että tuolit ovat puhtaita. Lounaan jälkeen alkaa kahdensadan paikalle tulleen tarjoilijan henkilöllisyyspaperien tarkastus. Heidän kännykkänsä laitetaan myös talteen.

Sitten koko porukka tapaa Kultaisessa salissa, missä käydään läpi illan ohjelma ja saadaan ohjeita siitä miten pääruoka asetellaan lautaselle. Lopuksi tarjoilijat harjoittelevat Sinisen salin valtaisten rappusten alas menoa niin että jokainen löytää oman tarjoilupaikkansa.

– Siinä huomaa jos on vähän liian hidas, niin tarvitsee vähän nostaa vauhtia, Henriksson toteaa.

Pöydät ja liinat on laitettu paikoilleen Siniseen halliin jo pari päivää etukäteen. Pelkkään pöytien kattamiseen menee kokonainen työpäivä. Mittatikulla pitää mitata tarkasti, että jokainen ruokailija saa 60 senttimetriä liikkumistilaa itselleen. Pääpöydässä, missä kuningas istuu, on pari senttiä enemmän tilaa.

– Etukäteen on sovittu, kuka tarjoilee perunat, kuka kastikkeen. Ryhmätyö on helppoa, kun täällä on hyvää porukkaa, joka toimii hyvin ryhmässä, Näsänen kehuu.

Nobel-gaalaakin suurempi asia kaksikolle oli kun Suomi täytti sata vuotta ja erityisesti se, että he saivat tehdä töitä presidentinlinnassa Helsingissä itsenäisyyspäivänä.

Mittatikulla pitää mitata tarkasti, että jokainen ruokailija saa 60 senttimetriä liikkumistilaa itselleen.

He meilasivat Linnan silloiselle päähovimestarille Teemu Mykkäselle yhdessä työtarjouksen.

Vastaus oli positiivinen, ja Näsänen ja Henriksson hoitivat yhdessä kyseisenä iltana vastaanoton seisovaa pöytää. Matkat ja hotellit he maksoivat itse.

– Minun piti vuokrata smokki, kun olen lihonut. Taloudellisesti matka meni miinukselle, mutta sillä ei ole mitään väliä. Tärkeintä oli että saatiin olla mukana. Läsnäolo siellä oli sydämelle suurempi asia kuin Nobel. Täällähän me olemme joka vuosi, Miko Henriksson kertoo.

Nobel-gaala järjestetään 10.12. Tukholman kaupungintalossa. TV-lähetys juhlista nähdään Yle Femillä alkaen klo 20.00.

Anitta Näsänen suostui hovimestariksi sillä ehdolla, että hän saa yhä tarjoilla kuninkaalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?