Löytyikö prinssi Andrew’n ökyelämälle selitys? Brittilehti paljastaa kyseenalaisia seikkoja salatuista bisneksistä: ”Se kaikki haiskahtaa” - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Löytyikö prinssi Andrew’n ökyelämälle selitys? Brittilehti paljastaa kyseenalaisia seikkoja salatuista bisneksistä: ”Se kaikki haiskahtaa”

Prinssi Andrew’n tilanne muuttuu päivä päivältä tukalammaksi.

Prinssi Andrew’n tilanne muuttuu päivä päivältä tukalammaksi.

Julkaistu: 1.12.2019 10:58

Prinssi Andrew on joutunut jälleen uuden kohun silmän, kun Daily Mail -lehti julkaisi laajan artikkelin hänen bisneksistään ja toiminnastaan Britannian kauppalähettiläänä.

Prinssi Andrew on kohdannut jälleen uuden takaiskun, kun brittiläinen Daily Mail -lehti on toteuttanut mittavan selvityksen hänen bisneksistään. Lehti on pureutunut prinssin yhteistyöhön ja ystävyyteen multimiljonääri David Rowlandin kanssa. Sen mukaan kaksikko on yhdessä muun muassa houkutellut sijoittajia veroparatiiseihin ja hyödyntänyt prinssin asemaa omien etujensa ajamiseen.

Daily Mail on saanut haltuunsa sähköposteja ja asiakirjoja, joissa käsitellään lehden mukaan hyvin seikkaperäisesti prinssi Andrew’n toimia yhdessä Rowlandin kanssa. Lehden mukaan prinssi hyödynsi häikäilemättömästi asemaansa Britannian kauppalähettiläänä vuosina 2001–2011. Prinssi matkusti tuolloin verovaroin eri puolille maailmaa edistääkseen Britannian kaupankäyntiä.

Daily Mailin mukaan prinssi kuitenkin käytti matkoja oman etunsa tavoitteluun ja otti useita kertoja niille mukaan Rowlandin. Lehden mukaan kaksikko hyödynsi Andrew’n kuninkaallisia kontakteja markkinoidakseen Rowlandin omistamaa, upporikkaille tarkoitettua pankkia.

Daily Mail väittää, että Andrew antoi edustusmatkoillaan Rowlandin osallistua niihin kokouksiin, joihin tämä tahtoi, paljastaen tälle samalla arkaluontoista valtion asiakirjoja.

Prinssi Andrew on toiminut jo vuosia liikemaailmassa. Hän on muun muassa auttanut yrittäjiä löytämään heidän toiminnastaan kiinnostuneita sijoittajia.

Prinssi Andrew on toiminut jo vuosia liikemaailmassa. Hän on muun muassa auttanut yrittäjiä löytämään heidän toiminnastaan kiinnostuneita sijoittajia.

Brittilehti kertoo, että prinssi Andrew omistaa yhdessä Rowlandin kanssa salaisen veroparatiisiyrityksen Karibialla. Lehden haltuunsa saamien sähköpostien mukaan sen avulla houkuteltiin kuninkaallisten varakkaita tuttavia sijoittamaan verovapaisiin rahastoihin.

David Rowland on osallistunut hovin raha-asioihin myös muissa yhteyksissä. Hän muun muassa maksoi Daily Mailin mukaan Andrew’n ex-vaimo Sarah Fergusonin 40 000 punnan velat vuonna 2010.

Prinssi Andrew’n julki tulleet toimet ovat aiheuttaneet närkästystä Britanniassa. Daily Mailin mukaan maan parlamentin ex-jäsen Norman Baker vaatii kuninkaallisen tittelin poistamista Andrew’lta. Sen lisäksi muun muassa Chris Bryant, joka toimi Britannian ulkoministeriössä Andrew’n ollessa kauppalähettiläs, vaatii selvitystä prinssin toimista.

– Se kaikki vain haiskahtaa. Mielestäni hän ei ole koskaan kyennyt tekemään eroa hänen oman henkilökohtaisen etunsa ja kansallisen edun välille. Se on moraalisesti loukkaava, parlamentissa istuva Bryant sanoo Daily Mailille.

The Mirror puolestaan uutisoi, että myös hovin sisällä kuohuu ja prinssi Charles vaatii koolle hätäkokousta veljensä tilanteen vuoksi. Lehden mukaan Charles vaatii avointa ja rehellistä keskustelua, jossa Andrew voi kertoa totuuden hänen yhteyksistään seksirikoksista syytettyyn Jeffrey Epsteiniin.

Brittilehtien mukaan kohu Andrew’n ympärillä alkaa riittää prinssi Charlesille (vas.).

Brittilehtien mukaan kohu Andrew’n ympärillä alkaa riittää prinssi Charlesille (vas.).

Daily Mail kertoo lähestyneensä Buckinghamin palatsia Andrew’n toimista 24 seikkaperäisen kysymyksen kera. Kuusi päivää myöhemmin palatsi julkaisi lausunnon prinssin toiminnasta kauppalähettiläänä.

– Herttua oli Britannian erityisedustaja kansainvälisessä kaupassa ja sijoituksissa vuodesta 2001 heinäkuuhun 2011 ja sinä aikana päämäärä oli, että hänen toimistonsa markkinoi Britanniaa ja Britannian etua ulkomailla, ei yksityishenkilöiden etua, palatsi kommentoi tiedotteessa.

BBC uutisoi vuonna 2011, että Andrew jätti pestinsä kauppalähettiläänä pian sen jälkeen, kun hänen ystävyytensä seksirikoksista jo tuolloin tuomittuun Epsteiniin paljastui.

Prinssi Andrew ei vastannut Daily Mailin kommenttipyyntöihin. Myös Rowland kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Selitys ökyelämälle?

Prinssi Andrew’n ylellinen elämäntapa on herättänyt Britanniassa kysymyksiä, sillä hänen tulonsa ovat koostuneet hyvin pitkälti hovin rahaston noin 290 000 euron vuotuisesta palkkiosta sekä laivaston reilun 23 000 euron suuruisesta eläkkeestä.

Daily Mail vihjaakin nyt, että prinssi on saattanut rahoittaa ökyelämäänsä yhteyksillään multimiljonääri Rowlandiin.

Prinssi on viime vuosina lomaillut hulppeilla jahdeilla ja upeissa lukaaleissa, matkustanut yksityiskoneilla ja helikoptereilla ja käyttänyt miljoonia Windsorissa sijaitsevan kotinsa kunnostamiseen. Hänellä ja Sarah Fergusonilla on myös yhteinen, yli 10 miljoonan euron arvoinen huvila Sveitsissä.

Myös Sarah Ferguson on päässyt nauttimaan leveästä elämästä, vaikka hänen ja Andrew’n liitto päättyi jo vuonna 1996.

Myös Sarah Ferguson on päässyt nauttimaan leveästä elämästä, vaikka hänen ja Andrew’n liitto päättyi jo vuonna 1996.

Daily Mailin mukaan prinssillä on myös mittava kokoelma erittäin kalliita rannekelloja, joihin kuuluu Rolexeja, Cartiereja ja ökyversio suositusta Apple Watchista. Osa hänen kelloistaan maksaa jopa 175 000 euroa. Lisäksi hän omistaa useita luksusautoja.

Ahdinko syvenee pian

Britanniassa uskotaan, että prinssi Andrew’n tukala tilanne tulee muuttumaan entistä hankalammaksi huomenna maanantaina, kun BBC:llä esitetään häntä seksisuhteesta syyttäneen Virginia Giuffren haastattelu. Jo reilu kuukausi sitten nauhoitetussa haastattelussa Giuffre uusii väitteensä siitä, että hänet pakotettiin 17-vuotiaana harrastamaan seksiä prinssi Andrew’n kanssa.

Andrew itse antoi aiemmin BBC:lle haastattelun, jossa hän kiisti väitteet ja korosti, ettei ole käyttäytynyt sopimattomasti ketään kohtaan. Myös Buckinghamin palatsi on kiistänyt jyrkästi Giuffren väitteet.

Prinssi Andrew antoi marraskuussa BBC:lle pitkän haastattelun, jossa hän selitti yhteyksiään Jeffrey Epsteiniin.

Prinssi Andrew antoi marraskuussa BBC:lle pitkän haastattelun, jossa hän selitti yhteyksiään Jeffrey Epsteiniin.

Prinssi Andrew’n ahdinko alkoi jo aiemmin tänä vuonna, kun oikeusasiakirjat paljastivat hänen yhteytensä seksirikoksista syytettyyn liikemies Jeffrey Epsteiniin. Oikeudenkäyntiä odottanut Epstein löydettiin kesällä kuolleena sellistään. Häntä syytettiin muun muassa alaikäisten tyttöjen seksikaupasta.

Skandaalin vuoksi Buckinghamin palatsi ilmoitti reilu viikko sitten, että prinssi Andrew jättää kaikki tehtävänsä hovissa. Kuningatar Elisabet myös peruutti poikansa helmikuulle suunnitellut 60-vuotisjuhlat.

Tuoreimmat osastosta