Asiantuntijat sanoivat suorat sanat brittihovin katastrofista – näin kuninkaallinen perhe luisui täyteen kaaokseen - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat sanoivat suorat sanat brittihovin katastrofista – näin kuninkaallinen perhe luisui täyteen kaaokseen

Prinssi Andrew’n ympärillä vellova kohu on asiantuntijoiden mukaan yksi suurimmista brittihovin kohtaamista skandaaleista sitten prinsessa Dianan kuoleman.

Julkaistu: 26.11.2019 15:31

Britannian kuninkaallisen perheen viime kuukaudet ovat olleet myrskyisiä. Hovia on kuohuttanut kuningatar Elisabetin kolmannen lapsen, prinssi Andrew’n, yhdistäminen seksirikoksista syytettyyn Jeffrey Epsteiniin. Viime viikon keskiviikkona maailma kuuli historiallisen päätöksen: prinssi ilmoitti astuvansa sivuun kaikista velvollisuuksistaan hovin jäsenenä.

The Independent -lehden haastatteleman kriisiasiantuntijan Mark Borkowskin mukaan hovin kohtaama skandaali vetää jo vertoja prinsessa Dianan kuolemasta aiheutuneelle kriisille vuonna 1997.

– Tämä on yksi suurimmista asioista, mitä on tapahtunut sitten prinsessa Dianan kuoleman, kriisiasiantuntija totesi lehdelle.

Walesin prinsessan kuoltua kuninkaalliset residenssit eivät aluksi suruliputtaneet eikä kuningatar Elisabet esittänyt julkista surunvalitteluaan vasta kuin päiviä kohtalokkaan kolarin jälkeen. Kuninkaallista perhettä syytettiin tällöin rankalla kädellä siitä, että se olisi suhtautunut välinpitämättömästi kansan rakastaman Dianan kuolemaan.

Myös Yorkin herttuan aiheuttama seksiskandaali oli asiantuntijoiden mukaan hyvää vauhtia luisumassa katastrofin puolelle. Pahimmassa tapauksessa koko brittihovin maine olisi ollut historiaa.

– Tämä tilanne oli imaisemassa koko kuninkaallisen perheen Andrew’n aiheuttamaan mustaan aukkoon. He olivat vaarassa kadota sinne kokonaan, kriisiasiantuntija kuvaili Independentille.

Viime viikon keskiviikkona julkaistu tiedote Andrew’n siirtymisestä syrjään saattoi olla avaintekijä koko monarkian maineen pelastamisessa.

– Mitään tällaista ei olisi tapahtunut, jos hän olisi julkaissut jo kolme vuotta sitten tuon tiedotteen, jossa hän katkaisee yhteytensä Epsteiniin, kriisiasiantuntija muistutti.

Prinssi Andrew’n aiheuttama skandaali vetää asiantuntijoiden mukaan vertoja prinsessa Dianan kuoleman aiheuttamalle kriisille.

Prinssi Andrew’n aiheuttama skandaali vetää asiantuntijoiden mukaan vertoja prinsessa Dianan kuoleman aiheuttamalle kriisille.

Prinssi Andrew kertoi historiallisessa tiedotteessaan, että hänen yhteytensä tuomitun seksuaalirikollisen, kesällä itsemurhan tehneen Jeffrey Epsteinin kanssa on osoittautunut ”valtavaksi häiriöksi” kuninkaallisen perheen työlle.

– Olen pyytänyt Hänen Majesteetiltaan lupaa astua syrjään kaikista hovin julkisista tehtävistä ja olen saanut Hänen Majesteettinsa suostumuksen, Andrew totesi.

Myöhemmin brittilehdet uutisoivat, että kuningattaren lempilapsenakin pidetty Andrew ei suinkaan tehnyt päätöstä itse, vaan syrjään astumisen taustalla oli kuningatar itse, mutta myös tuleva kuningas, Andrew’n isoveli prinssi Charles. Walesin prinssi oli samaa mieltä äitinsä kanssa siitä, että sivuun astuminen oli ainut oikea vaihtoehto Andrew’n antaman katastrofaalisen tv-haastattelun jälkeen.

Kuvituskuva

Tuoreimpien tietojen mukaan päätöksen taustalla oli todellisuudessa isompi vyyhti, sillä myös kuningattaren lapsenlapsella prinssi Williamilla on ollut brittilehtien mukaan näppinsä pelissä Andrew’n lähtöpasseissa.

The Times -lehdelle kerrottiin, että prinssi William ei ole katsonut hyvällä skandaalista toiseen ajautuvan prinssi Andrew’n puuhia. Tulevana kuninkaana Williamin kerrotaan olevan yhä enemmän mukana kuningattaren ja prinssi Charlesin päätöksenteossa, eikä William ole koskaan pitänyt Andrew’ta lempisukulaisenaan.

– William on yhä enemmän osana monarkiaa koskevissa päätöksissä ja hän ei ole setänsä prinssi Andrew’n suurin fani, hovin sisäpiiriläiset totesivat lehdelle.

Syrjään astuminen vaikuttaa prinssi Andrew’n elämään ratkaisevalla tavalla.

Times of London kertoi heti kohutiedotteen jälkeisenä päivänä, että prinssin toimisto siirrettiin pois Buckinghamin palatsista. Lehden tietojen mukaan Andrew’ta käskettiin poistamaan henkilökuntansa ja toimistonsa kuningattaren Lontoon-kodista. Sisäpiirilähteiden mukaan myös Andrew’n henkilökohtainen sihteeri Amanda Thirsk olisi irtisanottu tehtävästään välittömästi.

Lähteiden mukaan juuri Thirsk olisi ylipuhunut prinssin katastrofaaliseen tv-haastatteluun, joka pakotti Andrew’n lopulta jättämään hovin.

Brittilehtien mukaan kuningatar Elisabet pisti pelin poikki ja siirsi poikansa prinssi Andrew’n syrjään kuninkaallisista velvollisuuksista.

Brittilehtien mukaan kuningatar Elisabet pisti pelin poikki ja siirsi poikansa prinssi Andrew’n syrjään kuninkaallisista velvollisuuksista.

Maanantaina The Times -lehti uutisoi, että kuningatar olisi perunut myös Andrew’n suuret 60-vuotisjuhlallisuudet. Yorkin herttua täyttää pyöreitä helmikuussa. Alun perin kuningatar aikoi järjestää prinssin ja tämän perustamien hyväntekeväisyysjärjestöjen kunniaksi valtavan juhlatapahtuman.

Andrew’n jättäessä hovin hän menettää myös lähes 300 00 euron vuosittaiset ansionsa, jotka tulevat pääosin veronmaksajilta. Tilipussin keventyminen ei todennäköisesti ole mieluinen uutinen prinssille, joka on tottunut ylelliseen elämäntyyliin matkusteluineen ja ylellisine harrastuksineen.

Andrew omistaa muun muassa 15 miljoonan euron arvoisen huvilan Sveitsissä lähellä laskettelukeskusta sekä 30 huoneen kokoisen asunnon Windsorin tiluksilla. Lisäksi hän on nauttinut golfaamisesta ja laskettelemisesta matkustellessaan ympäri maailmaa.

Kuningattaren ja Yorkin herttuan välit tuskin ovat kaikesta huolimatta täysin poikki, sillä äiti ja poika kuvattiin viime viikolla ensi kertaa yhdessä valtavan myrskyn jälkeen. Prinssi Andrew ja kuningatar Elisabet ikuistettiin valokuviin ratsastamassa Windsorin linnan mailla – vain kaksi vuorokautta kohutiedotteen julkaisemisen jälkeen.

Sussexin herttuaparin dokumentti aiheutti sisäpiiritietojen mukaan närää brittihovin sisällä. Nyt pari rakentaa omaa elämäänsä kaukana parrasvaloista. Joulun he viettävät Yhdysvalloissa pienen Archie-poikansa kanssa.

Sussexin herttuaparin dokumentti aiheutti sisäpiiritietojen mukaan närää brittihovin sisällä. Nyt pari rakentaa omaa elämäänsä kaukana parrasvaloista. Joulun he viettävät Yhdysvalloissa pienen Archie-poikansa kanssa.

Sen sijaan pinnalle ponnahtivat huhut toisenlaisesta välirikosta. Hovin sisäpiiriläiset ovat kertoneet brittimedialle, että kuninkaallinen perhe kuningatar etunenässä tyrmistyivät prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin Harry and Meghan: An African Journey -dokumentista. Hovin jäsenten väitetään suivaantuneen siitä, että Sussexin herttuapari toi perheen ongelmat julkisuuteen.

People-lehdelle kerrottiin parin lähipiiristä, että muiden perheenjäsenten välit Harryyn ja Meghaniin ovat dokumentista johtuen niin mutkikkaat, ettei heihin juurikaan pidetä yhteyttä.

– Mikään ei ole muuttunut. He eivät ole puheväleissä perheen kanssa. Kukaan ei vaihda kuulumisia tai lähettele heille viestejä, People-lehdelle kerrottiin.

Herttuatar Meghan ja prinssi Harry ovat tehneet selvää pesäeroa brittihoviin viime vuosina. Harryn veli prinssi William ja hänen puolisonsa herttuatar Catherine kruunataan jonain päivänä hallitsijapariksi.

Herttuatar Meghan ja prinssi Harry ovat tehneet selvää pesäeroa brittihoviin viime vuosina. Harryn veli prinssi William ja hänen puolisonsa herttuatar Catherine kruunataan jonain päivänä hallitsijapariksi.

Viime ajat ovat siis kiistatta olleet brittihoville poikkeuksellisen raskaat. Independent-lehden haastattelema kuninkaalliskirjailija Penny Junor arvelee kuningattaren olevan kauhuissaan hovia ravisuttaneiden skandaalien johdosta.

– Prinssi Andrew’n siirtyminen syrjään oli väistämätöntä, ja päätös oli oikea. Se luultavasti ehkäisi kriisin. Vuosi on ollut katastrofaalinen, Junor sanoi.

– Kuninkaallisen perheen ahkerat ja paljon töitä tekevät jäsenet kuten kuningatar, prinssit Charles ja William sekä herttuattaret Camilla ja Catherine ovat tehneet upeaa työtä, mutta kohut ovat luoneet varjon kaiken sen ylle, Junor analysoi.

Prinssi Charles astuu mitä todennäköisimmin valtaistuimelle äitinsä kuningatar Elisabetin jälkeen. Hän oli mukana päättämässä myös prinssi Andrew’n kohtalosta.

Prinssi Charles astuu mitä todennäköisimmin valtaistuimelle äitinsä kuningatar Elisabetin jälkeen. Hän oli mukana päättämässä myös prinssi Andrew’n kohtalosta.

¨

Kuningattaren pitkän hallitsijakauden varrelle mahtuu paljon vaikeita aikoja. Yksi niistä oli vuosi 1992, joka tunnetaan nimellä Annus horribilis, ”kauhujen vuosi”. Kuninkaallisasiantuntijoiden mukaan prinssin Andrew’n ja Sussexin herttuaparin aiheuttamista kriiseistä huolimatta tilanne ei ole vielä niin huono kuin 27 vuotta sitten.

– Vuosi 1992 oli kauhujen vuosi. Nämä ovat olleet vasta kauhujen viikot, historiaan erikoistunut professori Judith Rowbotham muistutti.

Professorin mukaan on kuitenkin selvää, että entisen suosikkipojan siirtäminen syrjään ei ole ollut 93-vuotiaalle Elisabetille helppo päätös.

– Se on varmasti suuri suru kuningattarelle.

Tuoreimmat osastosta