Kuningatar Elisabet II on selvinnyt monesta skandaalista - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Kuningatar Elisabet II on skandaalien kovettama monarkki – vain yksi niistä on vaikuttanut hänen asemaansa

Kuningatar Elisabet II on nähnyt ja kokenut yksityiselämässään paljon. Tällä viikolla hovia on koetellut prinssi Andrew’n ympärillä vellova kohu.


24.11.2019 7:55

1936 - Kuningas luopui kruunustaan

Vaikka brittihovin lähihistorian suurin skandaali tapahtui jo ennen kuningatar Elisabet II:n hallitsijakauden alkua, sen voidaan ajatella olevan kuningattaren elämän kannalta kaikkein merkittävin.

Mikäli Elisabetin setä, kuningas Edvard VIII, ei olisi luopunut kruunustaan ollakseen paheksutun mielitiettynsä Wallis Simpsonin kanssa, Elisabet ei olisi noussut valtaistuimelle 25-vuotiaana kahden pienen lapsen äitinä.

Wallis Simpsonin ja Edvard VIII:n suhde oli aikansa kuohuttava tapaus.

Setänsä painavan päätöksen ansiosta nuori Elisabet nousi hallitsijaksi sen jälkeen, kun hänen isänsä, kuningas Yrjö VI, kuoli syöpään vuonna 1952.

1948 - Philipin väitetyt naisseikkailut

Elisabetin ja Philipin liittoa on kuvattu yhdeksi maailman suurimmista rakkaustarinoista, mutta parin seitsemän yhteisen vuosikymmenen varrelle on mahtunut myös vastoinkäymisiä.

Onnellinen pari Elisabet ja Philip vuonna 1949, jolloin prinssi Charles syntyi.

Philipin rakkautta Elisabetia kohtaan pidettiin kiistattomana, yksiavioisuutta sen sijaan ei. Prinssin on kerrottu olleen melkoinen naistenmies ja huhujen mukaan Edinburghin herttualla on ollut avioliittonsa ulkopuolisia suhteita.

Suhteista ei kuitenkaan ole koskaan ollut todisteita ja kuningashuone on kautta aikain jättänyt pettämishuhut huomiotta. Oli miten oli, Philipin tiedetään pitävän kauniista naisista ja hallitsevan flirttailun jalon taidon.

1953 - Margaretin luvaton rakkaus

Elisabetin hallitsijakauden ensimmäinen suuri kohu koski hänen pikkusiskoaan prinsessa Margaretia ja tämän salarakasta, 17 vuotta vanhempaa sotasankari Peter Townsendiä.

Prinsessa Margaret ja Peter Townsend laukkakisoissa vuonna 1951.

Brittilehdet saivat selville Townsendin eronneen vaimostaan ja kosineen Margaretia. Kirkko ja hallitus eivät suhtautuneet suopeasti avioeroon, joten prinsessaa painostettiin päättämään suhde.

Pari erotettiin väkisin. Townsend lähetettiin sotilastehtäviin Brysseliin, ja pitkän erossaolon jälkeen pari purki kihlauksensa.

– Kun prinsessa Margaretia kiellettiin menemästä naimisiin, se tuhosi prinsessan elämän, kuninkaallisasiantuntija Harold Brooks-Baker on arvioinut The New York Timesille.

Margaret löysi lopulta puolison juhlimista rakastaneesta valokuvaajasta Anthony Armstrong-Jonesista, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 1960.

Prinsessalla ja hänen aviomiehellään oli useita avioliiton ulkopuolisia suhteita 18 vuotta kestäneen liiton aikana. Avioliiton tilasta kuiskuteltiin vuosikausia, ennen kuin hovi ilmoitti Margaretin ja Armstrong-Jonesin erosta 1976.

Avioero oli brittihovin ensimmäinen sitten vuoden 1540.

Elämäkertakirjassa Margaretin kerrottiin sekaantuneen kokaiiniin Rolling Stonesin keikan yhteydessä 1967, itse Keith Richardsin tarjoamana.

1981- Charlesin ja Dianan myrskyisä liitto

Prinsessa Diana ja prinssi Charles vuonna 1982.

Kun prinssi Charles avioitui lady Diana Spencerin kanssa kesällä 1981, liitto oli enemmänkin Charlesin vanhempien toivoma ja järjestämä kuin miehen itsensä. Myöhemmin selvisi, että kruununperijä oli jo tuolloin korviaan myöten rakastunut Camilla Parker-Bowlesiin.

Samaan aikaan kun Charles tapaili Camillaa kaikilta salaa, prinsessa Diana aloitti salasuhteen ratsastusopettajaansa James Hewittin kanssa.

Pariskunnan avioliiton ulkopuoliset suhteet tulivat julkisuuteen vuonna 1992 julkaistussa paljastuskirjassa. Lukuisista skandaaleista huolimatta Charles ja Diana pysyivät naimisissa vuoteen 1996 asti ja saivat kaksi lasta, prinssit Williamin ja Harryn.

1992 - Prinsessa Annen avioero

Prinsessa Anne nousi otsikoihin samasta syystä kuin tätinsä Margaret: hän ihastui hovin työntekijään. Prinsessa Anne ja kapteeni Mark Phillips avioituivat näyttävin menoin vuonna 1973. Parilla on kaksi lasta.

Avioliiton suurin skandaali tuli ilmi vasta, kun pari oli jo ilmoittanut asumuserostaan. Vuonna 1991 selvisi, että Phillipsillä on syrjähypystä alkunsa saanut kuusivuotias tytär. Annen ja Phillipsin liitto päättyi avioeroon keväällä 1992.

Prinsessa Anne ja Mark Phillips menivät naimisiin vuonna 1973.

Saman vuoden joulukuussa prinsessa Anne nai laivaston virkamiehen, Timothy Laurencen. Tämä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1543, kun eronnut kuninkaallisen perheen jäsen meni uudelleen naimisiin.

1992 - Salaiset puhelut

Britit eivät olleet uskoa silmiään, kun paikallinen tabloidilehti paljasti jymyuutisen hovin seinien sisältä. The Sun oli saanut käsiinsä nauhoitetun puhelinkeskustelun vuodelta 1989, jossa prinsessa Diana leperteli ystävänsä James Gilbeyn kanssa. Nauhoitteella Diana puhui raskaaksi tulemisen pelosta sekä siitä, miten kuningatar häntä kohteli. Diana kielsi, että suhteessa olisi ollut mitään romanttista.

Charlesin ja Camillan julki vuotanut puhelinnauhoite ei sen sijaan jättänyt mitään arvailujen varaan. Australialaislehden paljastamassa jutussa kerrottiin, että Charlesin ja Camillan käymässä puhelinkeskustelussa vaihdettiin pikkutuhmia vitsejä.

Prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla kuvattuna matkalla Uudessa-Seelannissa marraskuussa 2019.

Niistä tunnetuimmaksi tuli se, jossa prinssi kertoi haluavansa muuttua tamponiksi, jotta voisi asua rakkaimpansa pöksyissä.

1996 - Sarah Ferguson

Kuningattaren kolmas lapsi, prinssi Andrew on niin ikään käynyt läpi avioeron. Prinssin ja Sarah Fergusonin vuonna 1986 alkanut yhteiselo päättyi kuutisen vuotta myöhemmin ikävään skandaaliin.

Sarah Ferguson salakuvattiin lomailemasta finanssineuvojansa John Bryanin kanssa. Kamerat taltioivat miehen nuolemassa aurinkotuolissa loikoilevan Sarahin varpaita.

Yorkin herttua Andrew meni naimisiin Sarah Fergusonin kanssa. Kuva on vuodelta 1995.

Pari erosi virallisesti toukokuussa 1996, vain kuukautta ennen Charlesia ja Dianaa. Eron jälkeen Ferguson suljettiin pitkäksi aikaa kuninkaallisen perheen ulkopuolelle.

2010 Ferguson joutui tunnustamaan, että oli tarjoutunut järjestämään pääsyn Andrew’n luokse puolen miljoonan punnan korvausta vastaan. Hänen kerrotaan kärsineen eron jälkeen talousvaikeuksista ja alkoholiongelmasta.

1997 - Dianan kuolema

Koko maailman rakastaman prinsessan kuolema on ollut skandaaleista oikeastaan ainoa, joka on horjuttanut kuningattaren suosiota tämän hallintokauden aikana.

Prinsessa Dianan kuolemaa muisteltiin voimakkaasti vielä vuonna 2017.

Elisabetia moitittiin kylmäkiskoiseksi, koska hän puhutteli surevaa kansaansa vasta päiviä kohtalokkaan auto-onnettomuuden jälkeen. Häntä kritisoitiin myös siitä, että hän viipyi Balmoralin linnassa liian pitkään sen sijaan, että olisi palannut Lontooseen surevan kansansa pariin.

Myöhemmin kuningatar perusteli toimintaansa pojanpoikiensa suojelemisella. Äitinsä menettäneet William ja Harry olivat tuolloin vain 15- ja 12-vuotiaita.

2002-2012 - Prinssi Harryn tempaukset

Brittihovin raikuliprinssinä tunnettu Harry on taatusti aiheuttanut isoäidilleen yhden jos toisen harmaan hiuksen. 16-vuotias prinssi jäi vuonna 2002 kiinni kannabiksen polttamisesta ja alkoholin juomisesta kotinsa lähipubissa.

Prinssi Harry on ehtinyt olla mukana monenmoisessa.

Vuonna 2005 prinssi shokeerasi pukeutumalla naamiaisia varten natsimerkein varusteltuun asuun.

Elokuussa 2012 prinssi vietti villin illan syntisessä Las Vegasissa. Biljardipelin hävittyään hän joutui ilkosilleen ja tilanne taltioitui kameralle. Nuori prinssi pahoitteli myöhemmin toimintaansa.

2012-2014 - Vähäpukeinen Catherine

Kuningasperheeseen naitu herttuatar Catherine on myös saanut osansa otsikoista. Catherinen ja Williamin häiden jälkeisenä vuonna ranskalaislehti valokuvasi herttuattaren ottamassa alasti aurinkoa loma-asunnollaan Ranskassa.

Cambridgen herttua William ja herttuatar Catherine ovat aina huomion keskipisteenä, missä ikinä liikkuvatkaan.

Kuvat julkaistiin Ranskassa. Kohuista normaalisti vaikeneva palatsi nosti julkaisusta metelin. Hovin mukaan lehden toiminta rikkoi törkeästi herttuaparin yksityisyydensuojaa. Yleensä räväkkinä tunnetut brittilehdet pidättäytyivät kuvien julkaisusta.

2018 - Tuulahdus Hollywoodista

Toukokuussa 2018 maailma kerääntyi seuraamaan, kuinka prinssi Harry talutti alttarille yhdysvaltalaisen Meghan Marklen. Vaikka parin rakkaus vaikutti aidolta, pelkästään Meghanin tausta Hollywood-näyttelijänä sai skandaalin kytemään. Meghanin julkisuudenkipeä isä Thomas Markle toi lisää väriä jo valmiiksi tulenarkaan aiheeseen.

Sussexin herttua Harrysta ja herttuatar Meghanista on tullut hovin seuratuin pari.

Prinssi Harryn ja Meghanin unelmahäistä ehti kulua vain muutamia kuukausia, kun prinssien ja herttuattarien väliin näytti repeävän riitainen railo. Tammikuussa 2019 julkaistu tv-dokumentti kertoo riitojen juurisyyksi prinssi Williamin kommentin siitä, oliko Harry aivan varma nopeasti edenneestä suhteestaan Meghaniin. Harryn kerrotaan tulkinneen veljellisen huolenpidon negatiivisesti.

2019 - Philipin auto-onnettomuus

Edinburghin herttua prinssi Philip ajoi alkuvuodesta 2019 autokolariin. Julkisuudessa käytiin kiivasta keskustelua siitä, onko 97-vuotiaan herttuan paikka enää ratin takana.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip nauttimassa perinteisemmistä hevosvoimista.

Oletusarvona oli, että vaarallinen onnettomuus saisi Edinburghin herttuan puntaroimaan ajotaitojaan, mutta toisin kävi. Jääräpäiseksi moitittu mies tavattiin ratin takaa vain pari päivää kolarin jälkeen - kaiken kukkuraksi ilman turvavöitä.

Muistatko myös nämä?

Elisabet ja Philip ovat sukua

Tiesitkö, että kuningatar Elisabet ja prinssi Philip ovat kaukaisia serkuksia? Siinä ei ollut heidän nuoruudessaan mitään kummallista, mutta seikka on herättänyt ihmetystä myöhemmin.

Charles joi kirsikkabrandyn

Prinssi Charlesin kenties ensimmäinen kohu sai alkunsa, kun prinssi päätyi paikalliseen pubiin ja tilasi kirsikkabrandyn. Prinssi oli vain 14-vuotias, ja koulun purjehdusretkellä.

Charles tapaili ensin Dianan siskoa

Kuninkaallisfanit tietävät, että prinssi Charles tapaili ensin prinsessa Dianan isosiskoa, Lady Sarah McCorquodalea. Romanssi kuihtui kasaan, ja prinssi iski silmänsä Dianaan.

Annen kidnappausyritys

Kuningatar Elisabetin ainoa tytär, prinsessa Anne joutui yllättävään vaaratilanteeseen, kun sittemmin psyykkisesti sairaaksi todettu mies Ian Ball yritti kaapata hänet maaliskuussa 1974. Yritys kuitenkin epäonnistui ja Ball saatiin kiinni.

Tunkeutuja makuuhuoneessa

Työtön Michael Fagan kipusi viemäriputkea pitkin Buckinghamin palatsiin ja suoraan kuningatar Elisabetin makuuhuoneeseen vuonna 1982. Kuningatar keskusteli miehen kanssa pienen hetken, kunnes hänen onnistui hälyttää apua. Miehellä todettiin mielenterveysongelmia.

Windsorin linnan tulipalo

Raju tulipalo riehui Windsorin linnassa vuonna 1992. Liekit tuhosivat 115 huonetta, joiden uudelleenrakennus maksoi jopa yli 50 miljoonaa euroa, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Sophie Rhys-Jones yläosattomissa

Kuningattaren kuopus prinssi Edward on onnistunut välttelemään skandaaleja sisaruskatraasta parhaiten. Hänen vaimonsa Sophie Rhys-Jones sen sijaan joutui epäedulliseen valoon vuonna 1999, kun brittitabloidi julkaisi naisesta yläosattoman kuvan aivan Edwardin ja Sophien häiden alla.

Andrew’tä syytettiin seksuaalisesta häirinnästä

Yhdysvaltalaisen naisen mukaan prinssi Andrewn ystävä, miljardööri Jeffrey Epstein käytti häntä hyväkseen ja käski harrastamaan seksiä myös prinssin kanssa vuonna 2013 hänen ollessaan vain 17-vuotias. Hovi on kieltänyt väitteet jyrkästi.

Kentin prinsessan rasistinen rintakoru

Kuningattaren serkun vaimo, Kentin prinsessa Marie Christine, järkytti ilmestymällä kuninkaalliselle joululounaalle 2017 rinnassaan rasistiseksi tulkittu koru.

Williamin villi laskettelureissu

Vaikka Harry on saanut kantaakseen raikuliprinssin leiman, ei ole Williamkaan aivan puhdas pulmunen. Poikien laskettelureissulla 2017 prinssi päätyi rellestämään mallikaunotarten seurassa. Herttuatar Catherine ei ilahtunut otsikoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?