Prinssi Andrew’n painajainen jatkuu: viikonlopun salaiset suunnitelmat lävähtivät julki - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Andrew’n painajainen sai uuden käänteen: viikonlopun salaiset suunnitelmat lävähtivät julki viime hetkellä – perhe joutui puuttumaan peliin

Prinssi Andrew painostettiin perumaan matkansa Bahrainiin.

Prinssi Andrew painostettiin perumaan matkansa Bahrainiin.

Julkaistu: 22.11. 9:02

Prinssi Andrew’n kohujen viikko ei ole ohi. Nyt Yorkin herttua on painostettu perumaan edustusmatkansa Bahrainiin.

Britanniaa ravistelivat keskiviikkoiltana shokkiuutiset, kun kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kolmas lapsi, prinssi Andrew kertoi astuvansa syrjään kaikista tehtävistään hovissa.

Päätöksen taustalla on kuukausia otsikoissa ollut seksiskandaali ja uutiset prinssin ystävyydestä seksirikoksista syytettyyn Jeffrey Epsteiniin. Andrew’n yhteys alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista syytettyä miljonääriä kohtaan selvisi elokuussa sen jälkeen, kun Epstein löydettiin kuolleena sellistään.

The Telegraphin sisäpiirilähde paljasti vastoin aiempia väitteitä, ettei Andrew suinkaan anonut eroa itse, vaan lähtökäskyn antoi kuningatar Elisabet.

Tietojen mukaan Yorkin herttua mateli Elisabetin edessä anteeksi pyydellen kuningattaren järjestämässä hätäkokouksessa keskiviikkona. Hän kertoi olevansa pahoillaan kuninkaalliselle perheelle tuomastaan häpeästä.

– Anteeksi äiti, Mirror kertoo prinssin sopertaneen.

Prinssi Andrew’ta on vuosien varrella pidetty kuningattaren lempilapsena.

Prinssi Andrew’ta on vuosien varrella pidetty kuningattaren lempilapsena.

Nyt Daily Mail paljastaa, että kuningatar on joutunut puuttumaan Andrew’n toimiin jo toistamiseen kahden päivän sisällä. Brittilehti kirjoittaa, että Andrew oli suunnitellut lentävänsä tänä viikonloppuna työmatkalle Bahrainiin edustamaan Pitch@Palace -aloitettaan. Prinsis ei ollut perunut edustusmatkaansa, vaikka oli juuri ilmoittanut astuvansa syrjään kaikista tehtävistään kruunun edustajana.

Daily Mailin mukaan lehti otti yhteyttä Buckinghamin palatsiin kertoakseen, että aikoo kertoa Andrew’n tulevasta matkasta julkisuudessa. Muutama tunti yhteydenoton jälkeen hovin sisäpiiri kertoi lehdelle Andrew’n päättäneen perua matkansa. Tietojen mukaan paine perua matka tuli kuninkaalliselta perheeltä.

– Hänen perheensä painotti, ettei se olisi hyvä idea tämän viikon tapahtumien jälkeen, sisäpiiristä kerrottiin.

Andrew vitsaili rentoutuneena Bahrainin kuninkaan kanssa vielä toukokuussa.

Andrew vitsaili rentoutuneena Bahrainin kuninkaan kanssa vielä toukokuussa.

Päätös vetäytyä julkisuudesta muuttaa Andrew’n elämän täydellisesti. Yorkin herttua joutuu jättämään kaikki hyväntekeväisyysjärjestönsä ja organisaationsa ja kunniatehtävänsä Huddersfieldin yliopistossa. Lisäksi hänen vuosittainen, lähes 300 000 euron palkkionsa jäädytetään. Epsteinin uhrien lakimiehet ovat suunnitelleet haastavansa Andrew’n todistamaan oikeudessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että Andrew joutuisi valan alla kuulusteltavaksi siitä, mitä tietää tapauksesta.

Prinssi Andrew asetettiin syrjään edustustehtävistään kuningattaren toimesta.

Prinssi Andrew asetettiin syrjään edustustehtävistään kuningattaren toimesta.

Prinssi antoi lauantaina BBC:lle haastattelun yhteydestään liikemies Jeffrey Epsteiniin. Seksirikoksista syytetty Epstein teki itsemurhan kesällä ja hänen ja Andrew’n tiedettiin olleen ystäviä. Prinssi vastasi haastattelussa Virginia Giuffren syytöksiin. Giuffre on väittänyt toistuvasti, että hänet pakotettiin vain 17-vuotiaana harrastamaan kolmesti seksiä Andrew’n kanssa.

Prinssi Andrew kuvattuna juhlimassa jahdilla Thaimaassa vuonna 2001.

Prinssi Andrew kuvattuna juhlimassa jahdilla Thaimaassa vuonna 2001.

Prinssi kiisti syytökset ja vetosi muun muassa siihen, etteivät Giuffren puheet hikisenä tanssineesta prinssistä voineet pitää paikkaansa, sillä Andrew kärsi omien sanojensa mukaan sairaudesta, joka esti hikoilun. Hän myös kiisti olleensa läheisissä tunnelmissa kenenkään kanssa.

Brittimediat luonnehtivat Andrew’n haastattelua ja selityksiä täydelliseksi katastrofiksi. Lehdet myös julkaisivat kuvia hikisestä ja naisten kanssa läheisesti tanssivasta prinssistä. The Sunin mukaan Andrew itse oli kuitenkin tyytyväinen haastatteluunsa ja hehkutti sen onnistumista kuningattarelle.

  • Alla olevalla videolla otteita Andrew’n haastattelusta.

Keskiviikkoiltana Andrew kertoi kuitenkin tiedotteessa luopuvansa kaikista tehtävistään hovissa.

Brittimedia kertoo, että Andrew’n teot tulevat todennäköisesti vaikuttamaan myös hänen lapsiinsa. Andrew’lla ja hänen ex-vaimollaan Sarah Fergusonilla on kaksi tytärtä, prinsessat Beatrice ja Eugenie.

Prinssi Andrew’lla on ex-vaimonsa kanssa kaksi tytärtä, prinsessat Eugenie (kesk) ja Beatrice (vas).

Prinssi Andrew’lla on ex-vaimonsa kanssa kaksi tytärtä, prinsessat Eugenie (kesk) ja Beatrice (vas).

Prinsessa Beatrice kertoi vain muutama kuukausi sitten kihlautuneensa kiinteistöpohatta Edoardo Mapelli Mozzin kanssa. Kuninkaallisasiantuntijoiden mukaan Andrew-isän aiheuttama skandaali saattaa vaikuttaa Beatricen ja Edoardon hääsuunnitelmiin. Todennäköisesti Beatrice saa huomattavasti pienemmät häät kuin sisarensa Eugenie viime vuonna.

Mirrorin haastattelema asiantuntija pitää todennäköisenä, että häitä tanssittaisiin yksityisesti ulkomailla, esimerkiksi Mozzin kotimaassa Italiassa.