Prinssi Andrew’n ahdinko syvenee: menettää liki 300 000 euron vuosittaisen palkkionsa – on viettänyt aiemmin ylellistä luksuselämää - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Andrew’n ahdinko syvenee: menettää liki 300 000 euron vuosittaisen palkkionsa – on viettänyt aiemmin ylellistä luksuselämää

Prinssi Andrew menettää tulojaan astuessaan sivuun kuninkaallisista tehtävistä.

Prinssi Andrew menettää tulojaan astuessaan sivuun kuninkaallisista tehtävistä.

Julkaistu: 21.11. 8:52

Prinssi Andrew’n jättäytyminen syrjään keventää hänen tilipussiaan huomattavasti.

Brittihovissa tapahtui ennennäkemätön käänne eilen keskiviikkona, kun kuningatar Elisabet II:n ja prinssi Philipin kolmas lapsi, Yorkin herttua Andrew astui sivuun velvollisuuksistaan Britannian hovin jäsenenä. Aiheesta kertoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Päätöksen taustalla on kuukausia otsikoissa ollut seksiskandaali ja uutiset prinssin ystävyydestä seksirikoksista syytettyyn Jeffrey Epsteiniin.

Daily Mail muistuttaa, että samalla kun Andrew astuu syrjään, hänen tilipussinsa kevenee huomattavasti. Prinssi nimittäin menettää päätöksen seurauksena hovin myöntämän noin 290 000 euron arvoisen vuosittaisen palkkionsa. The Sovereign Grant on rahasto, joka maksaa hovin jäsenille palkkaa virallisten edustustehtävien hoitamisesta.

Sen sijaan Andrew’n saamat tulot kuningattaren yksityisrahastoista pysyvät koskemattomina.

Brittilehdet arvelevat kuningattaren tehneen viimeisen päätöksen poikansa syrjään siirtymisestä.

Brittilehdet arvelevat kuningattaren tehneen viimeisen päätöksen poikansa syrjään siirtymisestä.

Tilipussin keventyminen ei todennäköisesti ole mieluinen uutinen prinssille, joka on tottunut ylelliseen elämäntyyliin.

Andrew matkustelee paljon ympäri maailmaa, ja varsinkin takavuosina prinssi nautti edustustehtävien ohella myös luksusmatkoista, joiden aikana hän nautiskeli golfaamisesta ja laskettelemisesta.

Andrew omistaa muun muassa 13 miljoonaan punnan arvoisen huvilan Sveitsissä lähellä laskettelukeskusta sekä 30 huoneen kokoisen asunnon Windsorin tiluksilla. Prinssi omistaa Sveitsissä sijaitsevan lasketteluhuvilansa yhdessä ex-vaimonsa Sarah Fergusonin kanssa.

Prinssi Andrew ja Sarah Ferguson vuonnna 1986. Liitto päättyi skandaalien saatteleman vuonna 1996.

Prinssi Andrew ja Sarah Ferguson vuonnna 1986. Liitto päättyi skandaalien saatteleman vuonna 1996.

Expressenin haastatteleman kuninkaallisasiantuntijan mukaan on melko epäselvää, että millä prinssi on maksanut vuosien ajan ylellisen elämäntyylinsä aiheuttamat kulut.

– Se on mysteeri, miten hän elää ja miten hän sen rahoittaa, kuninkaallisasiantuntija David McClure totesi lehdelle.

– Andrew’n tilanne nostaa esiin isomman ongelman eli sen, ettei keski-ikäistyvillä kuninkaallisilla ole merkityksellisiä työtehtäviä.

Andrew palveli vuosikausia laivastossa, kuten moni kuninkaallinen. Hän lopetti varsin menestyksekkään uransa vuonna 2001 ollessaan 41-vuotias.

Laivasto maksaa lehden mukaan vuosittaista 20 000 punnan arvoista eläkettä Andrew’lle.

– Hän on sen jälkeen kamppaillut löytääkseen paikkansa elämässä, kuninkaallisasiantuntija pohti.

Kuningatar Elisabet piti kriisipalaverin prinssi Andrew’n kanssa. Keskiviikkoiltana prinssin syrjään siirtymisestä ilmoitettiin tiedotteella.

Kuningatar Elisabet piti kriisipalaverin prinssi Andrew’n kanssa. Keskiviikkoiltana prinssin syrjään siirtymisestä ilmoitettiin tiedotteella.

Ennen kohua ja syrjään astumista kuningatar Elisabet maksoi prinssi Andrew’n työhuoneen Buckinghamin palatsissa sekä hänen yksityissihteerinsä. Nyt lienee selvää, ettei prinssi Andrew pääse enää nauttimaan näistäkään eduista.

Yksi merkittäviä tulonlähteitä prinssille on Expressenin mukaan hänen entinen kotinsa Sunninghill Parkissa. Asunto laitettiin myyntiin, kun prinssi erosi Sarah Fergusonin kanssa 1996. Asunto meni kaupaksi vuonna 2007, jolloin sen osti Kazakhstanin presidentin vävy Timor Kulibayev. Mies maksoi asunnosta noin 17,5 miljoonaa puntaa, mikä oli 3,5 miljoonaa enemmän kuin pyyntihinta.

Brittilehdet ovat nostaneet esiin myös sen, että päätös astua syrjään tuskin on pelkästään prinssi Andrew’n oma idea. Daily Mailin mukaan prinssi Andrew keskusteli asiasta kuningatar Elisabetin ja prinssi Charlesin kanssa Buckinghamin palatsissa.

The Sunin mukaan prinssin nimettömänä pysyttelevä ystävä paljasti heille, että kuningatar oli oikeastaan vain kutsunut poikansa palatsiin kuulemaan hänen päätöksensä.

– Se oli kamala hetki heille molemmille. Hänen maineensa on vaakalaudalla. Hän tuskin tekee kuninkaallisia edustustehtäviä enää koskaan. Hänet on häpäisty, lähipiiristä juorutaan.

Prinssi Andrew’n elämä muuttui pysyvästi seksikohun takia.

Prinssi Andrew’n elämä muuttui pysyvästi seksikohun takia.

Andrew kertoi keskiviikkona tiedotteen muodossa, että hänen yhteytensä tuomitun seksuaalirikollisen kanssa on osoittautunut ”valtavaksi häiriöksi” kuninkaallisen perheen työlle.

Herttua kysyi kuningattarelta lupaa erota julkisista velvollisuuksistaan kuninkaallisena. Kuningatar hyväksyi eropyynnön.

– Kadun yksiselitteisesti harkitsematonta yhteyttäni Jeffrey Epsteiniin. Hänen itsemurhansa on jättänyt ilmaan paljon kysymyksiä, joihin ei saada vastausta, koskien erityisesti hänen uhrejaan. Tunnen suurta myötätuntoa jokaista kohtaan, joka on joutunut osalliseksi tästä ja haluaa päästä eteenpäin asian kanssa jollain tavalla, Andrew sanoo tiedotteessa.

– Voin vain toivoa, että ajan kanssa he kykenevät rakentamaan elämänsä uudestaan.