Kuningatar Elisabetin viime kuukaudet ovat olleet katastrofaalisia - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Kuningatar Elisabetin viime kuukaudet ovat olleet katastrofaalisia

Kuvituskuva

Brittihovin kaoottinen vuosi lähentelee surullisenkuuluisaa Annus horribilista eli kauhujen vuotta 1992.

Julkaistu: 21.11. 6:31

Vuosi 2019 on ollut brittihoville vaikea. Kuluneiden kuukausien aikana kuningatar Elisabetin lähipiiriä ovat vavisuttaneet lukuisat skandaalit aina auto-onnettomuudesta mystisiin rahalahjoituksiin ja seksikohuun. Britanniassa vihjaillaankin, että vuosi olisi jopa kuuluisan Annus horribilisin eli kauhujen vuoden 1992 veroinen.

Tuolloin kuningatar joutui setvimään jälkikasvunsa skandaaleja toistuvasti, kun prinssi Andrew erosi Yorkin herttuatar Sarahista ja myös prinsessa Annen ja kapteeni Mark Phillipsin avioliitto päättyi eroon.

Samana vuonna hovin maine rajun koki kolauksen, kun rakastettu prinsessa Diana toi paljastuskirjassa julki avioliittonsa vaikeudet. Diana kertoi, että prinssi Charlesilla oli suhde aviossa olevaan nuoruudenrakkauteensa Camilla Parker-Bowlesiin. Vain hieman myöhemmin Charles ja Diana erosivat.

Ihmissuhdekiemuroiden lisäksi kuningattaren karmivaan vuoteen mahtui myös Windsorin linnassa riehunut tulipalo, jonka tuhot korjattiin myöhemmin verorahoilla.

24. marraskuuta 1992 kuningatar kuvasikin vuottaan tyhjentävästi. Hän käytti siitä puheessaan latinaksi sanoilla Annus horribilis, jotka jäivät elämään.

– Se ei ollut vuosi, jota tulen muistelemaan pelkällä ilolla, Elisabet kuvasi ”kauhujen vuottaan”.

Nyt vuosi 2019 on näyttänyt olleen kenties vieläkin pahempi.

Siveetön seksiskandaali

Vuoden vavahduttavimman skandaalin keskiössä on ollut viime päivinä kuningattaren poika, prinssi Andrew.

Yorkin herttua ilmoitti keskiviikkoiltana astuvansa kokonaan syrjään virallisista velvollisuuksistaan brittihovissa.

Hovin virallisesta tiedotteesta käy ilmi, että hän astuu sivuun Jeffrey Epsteiniin liittyvän seksirikosskandaalin vuoksi.

Prinssi antoi lauantaina BBC:lle haastattelun yhteydestään liikemies Jeffrey Epsteiniin. Seksirikoksista syytetty Epstein teki itsemurhan kesällä ja hänen ja Andrew’n tiedettiin olleen ystäviä.

Prinssi vastasi haastattelussa Virginia Giuffren syytöksiin. Giuffre on väittänyt toistuvasti, että hänet pakotettiin vain 17-vuotiaana harrastamaan kolmesti seksiä Andrew’n kanssa.

Andrew antoi BBC:lle haastattelun, joka tyrmättiin myöhemmin katastrofaaliseksi. Brittimedia todisteli pian, että ainakin osa prinssin puheista vaikutti olevan tuulesta temmattuja.

Andrew antoi BBC:lle haastattelun, joka tyrmättiin myöhemmin katastrofaaliseksi. Brittimedia todisteli pian, että ainakin osa prinssin puheista vaikutti olevan tuulesta temmattuja.

Prinssi kiisti syytökset ja vetosi muun muassa siihen, etteivät Giuffren puheet hikisenä tanssineesta prinssistä voineet pitää paikkaansa, sillä Andrew kärsi omien sanojensa mukaan sairaudesta, joka esti hikoilun. Hän myös kiisti olleensa läheisissä tunnelmissa kenenkään kanssa.

Brittimediat luonnehtivat Andrew’n haastattelua ja selityksiä täydelliseksi katastrofiksi. Lehdet myös julkaisivat kuvia hikisestä ja naisten kanssa läheisesti tanssivasta prinssistä. The Sunin mukaan Andrew itse oli kuitenkin tyytyväinen haastatteluunsa ja hehkutti sen onnistumista kuningattarelle.

Daily Mailin mukaan tilanne on kuningattarelle kiusallinen, sillä hän antoi pojalleen luvan puhua televisiossa suhteestaan Epsteiniin. Kuninkaallisasiantuntija A. N. Wilson kirjoittaa lehdessä, että haastattelu nostatti ilmoille huolestuttavan kysymyksen siitä, miksi prinssin annettiin puhua seksiskandaalista holtittomasti koko kansalle ja kuka oikein neuvoo kuninkaallisia ja johtaa hovia.

Prinssi Andrew kuvattuna Virginia Giuffren kanssa vuonna 2001. Nainen on väittänyt, että hänet pakotettiin harrastamaan seksiä prinssin kanssa kolmesti vain 17-vuotiaana.

Prinssi Andrew kuvattuna Virginia Giuffren kanssa vuonna 2001. Nainen on väittänyt, että hänet pakotettiin harrastamaan seksiä prinssin kanssa kolmesti vain 17-vuotiaana.

Telegraph varoitti tiistaina, että Yhdysvalloissa saatetaan julkaista pian uusia lakiasiakirjoja Epsteinin tapaukseen liittyen, ja niissä komeilee myös Andrew’n nimi. Keskiviikkona julkistettiin, että Andrew eroaa hovin virallisista työtehtävistä.

Andrew’n ja Elisabetin tiedetään olevan läheisiä. Prinssin seksiskandaali on varmasti stressanut 93-vuotias monarkkia.

Andrew’n ja Elisabetin tiedetään olevan läheisiä. Prinssin seksiskandaali on varmasti stressanut 93-vuotias monarkkia.

Kiusallinen kolari

Kuningattaren vuosi ei alkanut mairittelevasti, sillä heti tammikuussa hänen aviomiehensä prinssi Philip, 98, kurvaili autollaan varomattomasti Sandringhamin kartanon lähettyvillä ja törmäsi toiseen autoon.

Elisabetin puolison kuljettama Land Rover kellahti rysähdyksessä kyljelleen. Toista autoa ajanut perheenäiti mursi kätensä prinssin pamauttaessa päin hänen Kia-henkilöautoaan. Ajoneuvon kyydissä olivat 28-vuotias nainen ja tämän alle vuoden ikäinen vauva, jotka selvisivät säikähdyksellä samoin kuin prinssi.

Prinssi Philip luopui ajokortistaan kolarin jälkeen.

Prinssi Philip luopui ajokortistaan kolarin jälkeen.

Kuvat Philipin kolarista levisivät mediassa ja onnettomuus aiheutti valtavan kohun. Pari päivää myöhemmin prinssi hyppäsi jälleen rattiin ja paljastui, että hän ajoi ilman turvavyötä.

Jääräpäinen Philip kieltäytyi aluksi pyytämästä anteeksi kolaria ja Elisabet joutui pahoittelemaan tapahtumia. Kuningattaren hovinainen soitti Kiaa ajaneelle naiselle, toivotti tälle pikaista paranemista ja kertoi kuningattaren olevan huolissaan tämän voinnista.

Myöhemmin prinssi antoi periksi ja kuusi päivää onnettomuuden jälkeen nainen sai kirjeen, jossa myös Philip pahoitteli tapahtunutta.

Helmikuussa hovi tiedotti, että prinssi oli päättänyt luopua ajokortistaan. Pian sen jälkeen selvisi, ettei kolarista nostettu syytteitä Philipiä vastaan. Britannian poliisi kertoi puhuttaneensa prinssiä ja antaneensa tälle ”asianmukaisia neuvoja”.

Ylettömiä yksityislentoja

Herttuatar Meghan ja prinssi Harry ovat olleet otsikoissa koko vuoden. Kansa on paheksunut parin valintoja, Meghanin perhe on möläytellyt haastatteluissa ja herttuatar on syyttänyt mediaa mustamaalaamisestaan. Vaikka pienen Archie-pojan syntymä nostatti hovin suosiota, ovat kohut tehneet päin vastoin.

Syyskuussa Sussexin herttuaparin lentomatkat joutuivat suurennuslasin alle, kun kävi ilmi, että pari lenteli yksityiskoneella ympäri Eurooppaa.

Ilmastonmuutoksen ehkäisemisen puolesta puhunut pari sai kansan tulistumaan, kun heidän nähtiin nousevan yksityiskoneeseen Etelä-Ranskassa. Lopulta he lensivät yksityiskoneella peräti neljä kertaa 11 vuorokauden aikana ja heidät leimattiin tekopyhiksi.

Harryn ja Meghanin lennot näyttivät erityisen pahoilta, sillä samaan aikaan prinssi William perheineen marssi 80 euron halpalennolle.

Meghan aiheutti keskustelua myös päätöksellään haastaa suuri brittilehti oikeuteen. Hän syytti lehteä kiusaamisesta ja prinssi Harry puolusti vaimoaan poikkeuksellisen avoimessa kirjeessään. Myöhemmin pari avautui julkisuuden kiroista Afrikassa kuvatussa dokumentissa.

Harryn ja Meghanin edesottamukset ovat olleet otsikoissa koko vuoden ajan.

Harryn ja Meghanin edesottamukset ovat olleet otsikoissa koko vuoden ajan.

Hoville harmaita hiuksia on aiheuttanut myös Meghanin holtiton suku. Niin herttuattaren isä kuin siskokin ovat laukoneet julkisuudessa mielipiteitään Meghanin uudesta elämästä ja tylyttäneet brittihovia.

Kansaa hämmästytti myös Meghanin ja Harryn päätös viettää joulu Yhdysvalloissa ja jättää väliin kuningattaren perinteinen jouluateria.

Veljesten välirikko

Prinssi Williamin ja prinssi Harryn viilenneet välit ovat herättäneet kysymyksiä pitkin vuotta. Veljesten huhuttiin jo kesällä etääntyneen toisistaan ja ajautuneen jopa välirikkoon.

Harry ja herttuatar Meghan erosivat tänä vuonna heidän ja Williamin ja herttuatar Catherinen yhteisestä hyväntekeväisyysjärjestöstä ja muuttivat pois Kensingtonin palatsista, jossa William ja Catherine asuvat.

Lokakuussa veljesten välirikolle saatiin ensi kertaa vahvistus, kun Harry vastasi Afrikassa kuvatussa dokumentissa kysymyksiin veljestään.

– Tähän rooliin, tähän työhön, tähän perheeseen ja sen kokemiin paineisiin kuuluu, että asioita tapahtuu väistämättä. Mutta me olemme veljeksiä. Olemme aina veljeksiä, Harry vastasi.

William ja Harry oli aiemmin erottamattomat, mutta nykyään prinssit kulkevat eri polkuja.

William ja Harry oli aiemmin erottamattomat, mutta nykyään prinssit kulkevat eri polkuja.

Prinssi myönsi, että hän ja William toimivat tällä hetkellä omilla tahoillaan. Hän sanoi rakastavansa Williamia, mutta myönsi, että ”veljeksillä on hyvät ja huonot päivänsä”.

Veljekset eivät ole edustaneet yhdessä totuttuun tapaan eivätkä he vietä joulua yhdessä.

– Olemme kiistatta eri poluilla tällä hetkellä, mutta tuen Williamia aina ja tietääkseni myös hän tukee minua. Emme näe toisiamme yhtä paljon kuin aikaisemmin, koska olemme niin kiireisiä, Harry sanoi.

Hämärää rahaa

Prinssi Andrew’n ex-puoliso Sarah Ferguson sekä prinsessa Annen lapset, eli kenttäratsastaja Zara Tindall sekä tämän veli Peter Phillips, ovat ottaneet vastaan suuria rahasummia hongkongilaiselta pohatalta kuluneen vuoden aikana.

Lehtien mukaan pohatta Johnny Hon luo verkostoa kuninkaallisten kanssa houkutellakseen Kaukoidän sijoittajia kiinnostumaan yrityksistään.

Telegraph-lehti paljasti elokuussa, että kolmikolla on ollut työtehtäviä Honin yrityksissä, mutta tehtävät ovat olleet vaatimattomia palkkioiden suuruuteen nähden.

Zara Tindall joutui vuoden aikana kyseenalaiseen valoon.

Zara Tindall joutui vuoden aikana kyseenalaiseen valoon.

Tindallilla on 100 000 punnan vuosisopimus Honin kanssa, mutta hän otti viime vuonna osaa vain kahteen puhelinpalaveriin.

Peter Phillips perusti Honin kanssa yksityisen hevosurheiluseuran, jonka keulahahmona hän toimii.

Daily Mailin mukaan Ferguson sai mieheltä puolestaan hurjat 375 000 puntaa vuoden aikana.

Brexit-myrsky

Britanniaa repivä brexit-kaaos on kuin kirsikka kakun päälle, mitä tulee kuningatar Elisabetin koottuihin stressinaiheisiin.

Elisabet II on Ison-Britannian kuningatar ja valtionpäänmies, joten hänellä on teoriassa laajat valtaoikeudet maassa. Käytännössä valtaa käyttävät kuitenkin parlamentti ja hallitus, ja Elisabetin asema on lähinnä edustuksellinen.

Kuningatar on välttänyt 67 hallitsijanvuotensa aikana visusti ottamasta kantaa päivän politiikkaan. Maassa jylläävä brexit-myrsky on kuitenkin asia, jonka edessä jopa kuningattaren on toivottu avaavan sanaisen arkkunsa.

Kuningatar Elisabetin hymy ei ole ollut kovin herkässä viime aikoina.

Kuningatar Elisabetin hymy ei ole ollut kovin herkässä viime aikoina.

Elisabet piti lokakuussa parlamentissa maansa hallituksen linjapuheen, jossa hän lausui, että Britannian hallituksen prioriteetti on varmistaa Britannian lähtö Euroopan unionista.

Puhe oli parlamentin istuntokauden avajaisten puhe, ja sinänsä kuningattaren osalta pelkkä muodollisuus.

Hallitsijan rooliin politiikassa on kuitenkin kohdistunut ennennäkemätön määrä kyseenalaistamista ja kritiikkiä nyt, kun brexit on jakanut maan kahtia.