Kuningatar Elisabetin anoppi pidettiin visusti poissa parrasvaloista – surullinen tarina nostaa ihon kananlihalle - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Kuningatar Elisabetin anoppi pidettiin visusti poissa parrasvaloista – surullinen tarina nostaa ihon kananlihalle

Prinssi Philipin äiti (kuvassa vasemmalla) eli traagisen elämän.

Prinssi Philipin äiti (kuvassa vasemmalla) eli traagisen elämän.

Battenbergin prinsessa Alicen tarina on samaan aikaan surullinen ja sankarillinen. Hän oli syntyessään kuuro, ja myöhemmin hänellä diagnosoitiin paranoidi skitsofrenia. Sairautta hoidettiin hyvin kyseenalaisin keinoin.

Julkaistu: 19.11. 7:21

Britannian hovin vaiheista kertovan The Crown -sarjan tuoreen tuotantokauden neljäs jakso nostaa esiin julkisuudessa kohtuullisen tuntemattomana pysytelleen kuninkaallisen perheenjäsenen tarinan.

Hän on kuningatar Elisabet II:n puolison prinssi Philipin äiti, Battenbergin prinsessa Alice.

Toisin kuin miniänsä ja poikansa, Alice ei elänyt palvelusväen ja jokapäiväisten juhla-aterioiden keskellä. Sen sijaan hänen elämänsä on samaan aikaan surullinen tragedia sekä vertaansa vailla oleva sankaritarina.

The Crown -sarjan jaksossa eletään 60-luvun loppua. Kuninkaallisten suosio on pohjamudissa, ja prinssi Philip puuhailee täyttä höyryä tv-dokumenttia perheensä elämästä nostattaakseen monarkian suosiota kansan keskuudessa.

Sarjassa esitetään, että Philipin mielestä hänen tupakkaa käryttelevä vanha äitinsä ei missään nimessä sopisi mukaan dokumenttiin. Philip tekee kaikkensa pitääkseen äitinsä poissa parrasvaloista.

Lehtitoimittaja saa kuitenkin elämänsä skuupin, kun hän törmää kuningattaren nunnapukuiseen anoppiin Buckinghamin palatsissa ja saa suostuteltua tämän antamaan haastattelun. Alice kertoo haastattelussa elämäntarinansa alusta loppuun.

Prinsessa Alice syntyi Windsorin linnassa kuurona.

Prinsessa Alice syntyi Windsorin linnassa kuurona.

Vuonna 2016 kun The Crown -sarja alkoi, sen uutisoitiin olevan Netflix-palvelun kaikkien aikojen kunnianhimoisin yksittäinen tv-sarjaprojekti. Yhdysvaltalainen maksupalvelu upotti brittien hovista kertovan historiallisen draamasarjan luomiseen hurjat 100 miljoonaa puntaa eli noin 117 miljoonaa euroa.

Sarjan on luonut käsikirjoittaja ja tuottaja Peter Morgan, joka tunnetaan innostuksestaan brittien kuninkaallisen perheen historiaa kohtaan. Hän käsikirjoitti myös palkitun, vuonna 2006 ilmestyneen elokuvan The Queen.

The Crown -sarjan historialliset käänteet mukailevat tositapahtumia, mutta kaikki sarjassa esitetyt tapahtumat eivät perustu puhtaaseen faktaan.

Jane Lapotaire esittää The Crown -sarjan kolmannella tuotantokaudella prinsessa Alicea.

Jane Lapotaire esittää The Crown -sarjan kolmannella tuotantokaudella prinsessa Alicea.

Tosielämässä Alice teki ensimmäisen näyttävän esiintymisensä julkisuudessa kuningatar Elisabetin kruunajaisissa kesäkuussa 1953.

Kirkon käytävää pitkin lipui timantteihin ja juhlapukuihin koristautuneiden aatelisten keskellä yksinäinen nunnakaapuinen vanha nainen.

Vaatimaton ulkoasu kätki sisäänsä huiman tarinan. Nunna oli oikeasti prinsessa, kuuro sellainen, ja hänet oli aikoinaan passitettu vasten tahtoaan mielisairaalaan.

Aloitetaan tarina alusta.

Battenbergin prinsessa Alice syntyi Windsorin linnassa vuonna 1885 isoisoäitinsä kuningatar Viktorian läsnä ollessa. Alicen isä oli Saksan prinssi Louis ja äiti Viktorian tyttärentytär, Viktoria itsekin. Kahdeksanvuotiaana Alice sai diagnoosin: hän oli kuuro, mutta hän opetteli lukemaan huulilta sekä englantia että saksaa.

Alice rakastui 17-vuotiaana päätä pahkaa Kreikan ja Tanskan prinssi Andreasiin. Pariskunta meni naimisiin jo seuraavana vuonna suurissa häissä, joihin kokoontuivat kaikki kuningatar Viktorian ja Tanskan kuningas Kristianin jälkeläiset. Heitähän riitti pitkin Euroopan hoveja.

Pari sai yhteensä viisi lasta, joista nuorin, prinssi Philip, syntyi vuonna 1921.

Alice sai miehensä kanssa yhteensä viisi lasta.

Alice sai miehensä kanssa yhteensä viisi lasta.

Perhe-elämä alkoi kaikin puolin mallikkaasti, mutta sitten asiat alkoivat mennä pahasti pieleen.

Kreikan kuningas Konstantin I joutui luopumaan kruunustaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksa-yhteyksiensä vuoksi. Kuten suuri osa Kreikan kuningasperhettä, myös Alice ja Andreas joutuivat lähtemään lapsineen maanpakoon Ranskaan. He saivat tyytyä elämään uudessa kotimaassaan sukulaisten ja tuttavien avustuksella.

Alicen ennestään vahva uskonnollisuus alkoi saada outoja sävyjä elämänmuutoksen myötä. Hän muun muassa väitti saavansa taivaallisia viestejä ja kommunikoivansa erinäisten hahmojen kanssa.

Vuonna 1930 prinsessalla diagnosoitiin paranoidi skitsofrenia. Alice raahattiin vasten tahtoaan saamaan hoitoa Saksaan.

Psykiatrit päättivät konsultoida kuulun Sigmund Freudin menetelmiä, joiden mukaan Alicen ongelmat johtuivat seksuaalisista turhautumista. Hoidoksi ehdotettiin munasarjojen pommittamista röntgensäteillä libidon nujertamiseksi.

Hello-lehden mukaan Alicea hoidettiin vuosien ajan sähkösokkihoidoilla. Lisäksi hänen menopaussiaan onnistuttiin aikaistamaan röntgensädehoidoilla. Alice yritti paeta useasti.

Kuuro prinsessa rakastui vain 17-vuotiaana tulenpalavasti prinssi Andreakseen. Kun Alice suljettiin hoitolaitokseen Saksaan, Andreas lähti rakastajattarensa kanssa Rivieralle.

Kuuro prinsessa rakastui vain 17-vuotiaana tulenpalavasti prinssi Andreakseen. Kun Alice suljettiin hoitolaitokseen Saksaan, Andreas lähti rakastajattarensa kanssa Rivieralle.

Tällä välin puoliso Andreas oli häipynyt rakastajattarensa kanssa Rivieralle, ja Philip lähetetty Englantiin asumaan Mountbatten-enojensa luokse. Kun Alice vihdoin pääsi pois laitoksesta, hän ja Andreas eivät enää palanneet yhteen.

Avioelämän sijaan Alice pyhitti elämänsä heikommassa asemassa olevien auttamiselle. Toisen maailmansodan aikaan hän piilotteli vintillään juutalaisperhettä aivan gestapon päämajan lähellä. Kotoa lähetetyt ruokapaketit hän jakoi sodan aikaan apua tarvitseville.

Alice ei välittänyt sodan vaaroista, vaan kertoman mukaan totesi vain, ettei kuuroutensa vuoksi kuitenkaan kuulisi häntä tappavaa luotia etukäteen. Siksi hän ei sitä osannut edes pelätä.

Sodan jälkeen, vuonna 1949 Alice perusti Ateenaan luostarin ja orpokodin. Silloin hän vetäytyi maailmasta nunnanelämäänsä.

Alice pyhitti elämänsä muiden auttamiselle päästyään pois laitoshoidosta.

Alice pyhitti elämänsä muiden auttamiselle päästyään pois laitoshoidosta.

Kuten The Crown -jaksossa esitetään, prinssi Philip tosiaankin lennätti sairaan äitinsä vuonna 1967 viimeisiksi vuosikseen Buckinghamin palatsiin.

Sen sijaan se on epäselvää, millaiset välit äidillä ja pojalla todellisuudessa olivat. Joidenkin lähteiden mukaan Philip piti koko aikuiselämänsä tiiviisti yhteyttä äitiinsä. The Crown -sarjassa puolestaan annetaan ymmärtää, että Philip olisi suhtautunut äitiinsä kylmäkiskoisesti. Totuuden tietänee vain 98-vuotias prinssi Philip itse.

Hieman ennen 84-vuotiaana koittanutta kuolemaansa Alice kuitenkin kirjoitti pienestä asti yksin selviytymään joutuneelle pojalleen kirjeen:

”Rakkain Philip, ole rohkea ja muista etten koskaan jätä sinua ja löydät minut aina silloin kun tarvitset minua eniten. Kaikella hartaalla rakkaudellani, sinun vanha Äitisi.”

Prinssi Philip lennätti äitinsä tämän viimeisiksi elinvuosiksi Buckinghamin palatsiin. Kuvassa prinssi Philip ja kuningatar Elisabet.

Prinssi Philip lennätti äitinsä tämän viimeisiksi elinvuosiksi Buckinghamin palatsiin. Kuvassa prinssi Philip ja kuningatar Elisabet.

Alice toivoi, että hänet haudattaisiin Jerusalemiin ja näin lopulta tapahtui. Sankariprinsessa ei koskaan puhunut sodanaikaisista teoistaan ja nämä selvisivät omalle perheellekin vasta paljon tämän kuoleman jälkeen. Holokaustin muistosäätiö palkitsi hänet vuonna 1994.

– Epäilen, että hänelle ei tullut mieleenkään, että hänen tekonsa olivat jollakin lailla erityisiä. Hän piti sitä varmasti täysin luonnollisena inhimillisenä reaktiona hädässä olevia kohtaan, prinssi Philip lausui muistotilaisuudessa.

98-vuotias prinssi Philip ja 93-vuotias kuningatar Elisabet II. He lienevät ainoat ihmiset, jotka tietävät varmuudella koko totuuden Alicen ja prinssi Philipin väleistä.

98-vuotias prinssi Philip ja 93-vuotias kuningatar Elisabet II. He lienevät ainoat ihmiset, jotka tietävät varmuudella koko totuuden Alicen ja prinssi Philipin väleistä.

Lähteet: IS Arkisto, Telegraph, Insider, Mirror