Prinssi Andrew puolustautui erikoiselle selityksellä seksirikossyytteitä vastaan: ”En pystynyt tuolloin hikoilemaan” - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Andrew puolustautui erikoiselle selityksellä seksirikossyytteitä vastaan: ”En pystynyt tuolloin hikoilemaan”

Kuvituskuva
Julkaistu: 17.11. 11:34

Britannian prinssi Andrew kertoo tuoreessa haastattelussa erikoisesta terveysongelmastaan. Hän uskoo sen todistavan, ettei hän ole syyllinen häntä vastaan esitettyihin seksirikossyytteisiin.

Myöhään lauantai-iltana Suomen aikaan BBC:llä esitettiin sensaatiomainen televisiohaastattelu, jossa Britannian kuningattaren Elisabet II:n poika prinssi Andrew puhui yhteyksistään Jeffrey Eppsteiniin ja kiisti jyrkästi väitteet siitä, että olisi harrastanut seksiä teinitytön kanssa 18 vuotta sitten.

Virginia Giuffre, entiseltä nimeltään Virginia Roberts, on väittänyt oikeuden dokumenttien mukaan, että hänet pakotettiin 17-vuotiaana harrastamaan kolme kertaa seksiä prinssi Andrew’n kanssa. Giuffren mukaan yksi kerroista tapahtui 10. maaliskuuta 2001 Lontoossa – kaksikon juhlittua sitä ennen yökerhossa.

Prinssi kertoi haastattelussa, että hän oli tuolloin kotona lastensa kanssa Pizza Express -juhlien jälkeen, eikä voinut olla paikalla. Hän perusteli myös lääketieteellisesti sitä, kuinka hän ei voinut olla kyseinen henkilö.

Giuffren väitteen mukaan he olisivat tanssineet yhdessä yökerhossa ja prinssi Andrew olisi hikoillut todella paljon häntä vasten.

– Hän oli todella huono tanssija ja hän hikoili valtavasti minun päälleni. Muistan ajatelleeni, että ”yäk, tarvitsen suihkun, koska tämä on ällöttävää”, Giuffre kuvaili NBC:n haastattelussa syyskuussa.

Tuoreessa BBC:n haastattelussa Andrew kuitenkin kertoo, että hän ei pystynyt tuolloin lainkaan hikoilemaan.

– Hikoilun kanssa on sellainen pieni ongelma, että minulla on erikoinen sairaus, että en voi hikoilla. Tai en pystynyt tuolloin hikoilemaan, koska kärsin sellaisesta, mitä voisi kuvailla adrenaliinin yliannostukseksi, jonka sain, kun minua päin ammuttiin Falklandin sodassa ja minä yksinkertaisesti... minun oli tuolloin käytännössä mahdotonta hikoilla, hän kertoo haastattelussa.

Prinssi Andrew toimi Falklandin sodan aikana vuonna 1982 kuninkaallisen laivaston helikopterilentäjänä.

Kuvituskuva

Tällaista harvinaista tilaa kutsutaan anhidroosiksi eli kyvyttömyydeksi hikoilla. Terveyskirjasto Duodecimin mukaan hikoilun puuttuminen kokonaan on harvinaista, mutta eriasteista hikoilun vähenemistä esiintyy puolestaan monilla. Harvat kuitenkaan hakeutuvat sen vuoksi lääkäriin, koska pelkästään vähentynyttä hikoilua ei pidetä sairautena.

Tyypillisesti anhidroosi on periytyvää, mutta se voi aiheutua myös ihovaurioista tai tiettyjen lääkkeiden vaikutuksesta.

Erilaisiin ihosairauksiin perehtyneen lontoolaisklinikan johtavan ihotautilääkäri tohtori Christopher Rowland Payne kertoo Daily Mail -lehdelle, että anhidroosin voi laukaista myös psykologinen trauma.

– Alitajunnan voima on todella vahvaa, tohtori sanoo.

Hän huomauttaa, että ei voi kommentoida mitään tiettyä tapausta eli tässä tapauksessa prinssi Andrew’n tapausta, mutta toteaa, että sodassa koetut kauheudet voivat aiheuttaa ihmisille monenlaisia fyysisiä oireita.

– Joten psykologinen anhidroosi on ehdottomasti mahdollinen, Payne toteaa.

Kuvituskuva

Torstaina Buckinghamin palatsissa nauhoitetussa haastattelussa toimittaja grillasi prinssi Andrew’ta tämän yhteyksistä itsemurhan aiemmin tänä vuonna tehneeseen liikemies Jeffrey Epsteiniin. Epsteiniä syytettiin useista seksuaalirikoksista, ja kaksikon tiedettiin olleen ystäviä vuodesta 1999 lähtien.

Epsteiniä syytettiin alaikäisten seksikaupasta ja salaliitosta seksikaupan pyörittämiseksi. Syyttäjien mukaan liikemies houkutteli alaikäisiä tyttöjä vierailemaan hänen luonaan.

Prinssi myönsi vierailleensa Epsteinin yksityisellä saarella ja matkustaneensa tämän yksityiskoneella. Saarella hän ei kuitenkaan nähnyt mitään epäilyttävää. Vuonna 2010 Andrew vieraili Epsteinin huvilalla New Yorkissa tämän vapauduttua vankilasta. Hänen tarkoituksenaan oli kertoa Epsteinille, että tuomion takia heidän ei pitäisi näyttäytyä yhdessä.

Prinssi vietti kuitenkin huvilalla useamman päivän ja oli mukana illalliskutsuilla, koska se oli kätevä yöpymispaikka.

– Jälkikäteen ajateltuna se oli ehdottomasti väärin tehty.