Prinsessa Margaretille kävi kiusallinen kömmähdys uimapuvun kanssa – hyvä ystävä paljastaa nyt, miten tyhjentävästi kuninkaallinen reagoi tilanteeseen - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinsessa Margaretille kävi kiusallinen kömmähdys uimapuvun kanssa – hyvä ystävä paljastaa nyt, miten tyhjentävästi kuninkaallinen reagoi tilanteeseen

Vuonna 2002 kuollut prinsessa Margaret oli hovin musta lammas, joka rakasti juhlimista ja miehiä. Kuva vuodelta 1970.

Julkaistu: 14.11.2019 19:41

Edesmennyt prinsessa Margaret lomaili usein Karibialla. Eräällä matkalla hänen uimapukunsa paljasti hieman liikaa ja prinsessan ystävä ja avustaja päätti huomauttaa tälle asiasta.

Kuningatar Elisabetin sisko, prinsessa Margaret on tullut viime vuosina monille tutuksi Netflixin hittisarjasta The Crown. Sarjassa kuningattaren pikkusiskoa näytteli ensimmäisellä tuotantokausilla Vanessa Kirby ja tällä viikolla ensi-iltansa saavalla kolmannella kaudella Helena Bonham Carter.

Sarjassa on nähty väläyksiä Margaretin värikkäästä elämästä brittihovissa ja isosiskonsa vallan varjossa. Margaret on jäänyt monille mieleen ”kuninkaallisena kapinallisena” ja hänet tunnetaan myös polveilevasta rakkauselämästään. Prinsessa kapinoi brittihovin tiukkoja sääntöjä vastaan, juhli rankasti eikä arkaillut näyttää tunteitaan.

Vuonna 2002 menehtyneen prinsessaan elämää käsitellään nyt myös hänen ystävänsä ja pitkäaikaisen henkilökohtaisen assistenttinsa lady Anne Glenconnerin elämäkerrassa Lady in Waiting: My Extraordinary Life in the Shadow of the Crown.

Expressin mukaan lady Glenconner kertoo kirjassa hetkistään Margaretin palveluksessa ja paljastaa, millainen kohusta toiseen purjehtinut prinsessa todella oli. Kirjassa kuvataan Margaretin mutkatonta suhtautumista asioihin esimerkiksi erään vaatemokan avulla.

Lady Glenconner kertoo teoksessaan, että prinsessa Margaret herätti runsaasti huomiota lomaillessaan Karibialla 1970-luvulla. Avioeroskandaalin pyörteissä ollut prinsessa lomaili tuolloin upeilla hiekkarannoilla, joilla hän nautti auringosta ja pulikoi turkoosina hohtavassa meressä.

– Päivisin hän pukeutui ainoastaan norsunluilla tuettuihin uima-asuihin ja lyhyeen hameeseen, prinsessan henkilökohtaisena assistenttina toiminut Lady Glenconner kertoo elämäkerrassaan Expressin mukaan.

Prinsessa Margaret pukeutui 1970-luvulla ajan henkeen sopivaan uima-asuun, johon kuului lyhyt hame. Kastuessaan asu kuitenkin paljasti hieman liikaa.

Margaretin assistentti huomasi pian, että meressä pulikoinut prinsessa sai kummallisen paljon huomiota aina, kun hän nousi ylös vedestä. Katseet viipyilivät hänessä ja ihmiset puhuivat. Pian lady Glenconner tajusi, että huomio johtui prinsessan vaatetuksesta.

– Ne (uima-asut) oli kuvioitu raidoilla ja kukkasilla ja istuivat hänen tiimalasivartaloonsa, mutta aloin huomata kuiskailua ympärillä aina, kun hän nousi pois vedestä. Pian huomasin, että se johtui siitä, että hänen uimapukunsa olivat läpinäkyviä, kun ne olivat märkiä.

Margaret lomaili Karibialla vuonna 1978.

Prinsessa oli siis nauttinut Karibian lämmöstä kaikessa rauhassa läpinäkyvissä uimapuvuissa. Hänen assistenttinsa päätti puuttua tilanteeseen, jottei kuninkaallisen perheen jäsen saisi osakseen enempää huvittuneita katseita.

– Lähestyin kohdetta varoen ja sanoin: ”Madam, minä mietin, että oletteko tietoinen, että uimapukunne on melko läpinäkyvä? Ehkä minä voisin teettää teille siihen vuorin”, lady Glenconner kertoo kirjassaan.

Margaretin vastaus kuitenkin paljasti, että prinsessa vähät välitti tilanteesta.

– ”Voi Anne”, hän sanoi hieman ärsyyntyneesti. ”Minä en välitä. Jos he haluavat katsoa, he saavat katsoa. Ja se siitä”, Margaret vastasi kirjan mukaan.

Lady Glenconner oli prinsessa Margaretin hyvä ystävä.

Lady Glenconnerin mukaan Margaret nautti suuresti lomailusta Karibialla, sillä hän vietti siellä aikaa assistenttinsa ja tämän puolison, lordi Glenconnerin omistamalla Mustique Island -saarella. Sittemmin saaresta tuli seurapiirien luksuslomakohde, jossa on viettänyt aikaa muun muassa Cambridgen herttuapari.

Prinsessa Margaretille rakennutettiin aikanaan saarelle Les Jolies Eaux -nimeä kantava lukaali, jossa hän sai oleilla rauhassa. Yksityisellä paratiisisaarella prinsessa sai olla ilman uteliailta katseilta, piiloutua valokeilasta ja paeta kohuja.

Prinsessa Margaret joutui 1970-luvulla valtavan skandaalin silmään, kun hän päätti erota puolisostaan, valokuvaaja Anthony Armstrong-Jonesista. Hovi tiedotti parin erosta vuonna 1976, vaikka Margaretin liitto oli kyseenalaistettu laajalti jo aiemmin. Parilla huhuttiin olleen useita suhteita avioliittonsa ulkopuolella ja niistä osa oli päätynyt myös brittilehtiin.

Jo ennen avioeroa Margaretista levisi brittilehtiin kuvia, joissa hän lomaili Karibialla 17 vuotta nuoremman rakastajansa Roddy Llewellynin kanssa. Kansalaiset paheksuivat suhdetta ja syyttivät prinsessan välttelevän velvollisuuksiaan, sillä Margaretin edustustilaisuudet olivat vähentyneet vuosien saatossa merkittävästi.

Tänä vuonna prinsessa Margaretin kuolemasta tuli kuluneeksi 17 vuotta. Hän menehtyi 71-vuotiaana 9. helmikuuta 2002 hänen saatuaan useita aivohalvauksia.