Rutiköyhän Swazimaan kuningas törsäsi 13 miljoonaa euroa luksusautoihin – hankki menopelit kaikille 14 vaimolleen - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Rutiköyhän Swazimaan kuningas törsäsi 13 miljoonaa euroa luksusautoihin – hankki menopelit kaikille 14 vaimolleen

Kuningas Mswati III:n toimet ovat aiheuttaneet paheksuntaa Swazimaan väestön keskuudessa.

Kuningas Mswati III:n toimet ovat aiheuttaneet paheksuntaa Swazimaan väestön keskuudessa.

Julkaistu: 13.11. 17:22

Kuningas Mswati III hankki peräti 19 Rolls Roycea, jotka hän lahjoitti vaimoilleen sekä äidilleen. Kuninkaan tekoa pidetään itsekkäänä, sillä maassa vallitsee köyhyys.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Eswatinin eli entisen Swazimaan kuningas Mswati III elää varsinaisessa yltäkylläisyydessä, vaikka kuningaskunta itsessään on verrattain köyhä. 1,5 miljoonan asukkaan Swazimaassa keskivertotyöläisen kuukausipalkka on noin 110 puntaa eli vaivaiset 130 euroa.

Talouslehti Forbesin mukaan 51-vuotias kuningas on yksi maailman rikkaimmista monarkeista ja arvioivat tämän omaisuuden olevan noin 180 miljoonaa euroa. Nyt kuningas Mswati III:a syytetäänkin siitä, että hän viis veisaa köyhien alamaistensa ahdingosta.

Kuningas hankki nimittäin hiljattain yhteensä 19 Rolls-Royce -luksusautoa sekä yli sata BMW:tä, joista mies sai pulittaa yhteensä huimat 13 miljoonaa euroa, kertoo The Sun. Uutinen alkoi välittömästi levitä sosiaalisessa mediassa, jossa silminnäkijät julkaisivat kuvia maahan tuoduista menopeleistä.

The Sunin mukaan kuningas ei kuitenkaan ostanut autoja itselleen, vaan vaimoilleen ja perheenjäsenilleen. Kuningas Mswati III:lla on yhteensä 14 vaimoa ja 23 lasta. Autot hän hankki kaikille vaimoilleen sekä äidilleen.

Kuningas Mswati III:lla on 14 vaimoa ja 23 lasta.

Kuningas Mswati III:lla on 14 vaimoa ja 23 lasta.

Afrikkalaismediassa kuninkaan viimeaikaisia hankintoja on arvosteltu varsin terävin sanakääntein muun muassa toimittajien sekä poliitikkojen toimesta. Maan pääoppositiopuolue Pudemon edustajat leimasivat kuninkaan teon ylimieliseksi.

– Tämä on kuninkaalta räikeä ylimielisyyden osoitus. Hän laiminlyö Swazimaan köyhiä asukkaita täysin. Periaatteessa hän näyttää heille keskisormea ja todistaa kaikille, että hän on itse laki, täräytti oppositiopoliitikko Wandile Dludlu.

– Häikäilemätön kuningas jatkaa itsensä ja perheensä hemmottelua. Hän unohtaa täysin ne lukemattomista ongelmista kärsivät ihmiset, joiden johtava hän väittää olevansa. Emme missään nimessä voi sallia yhden perheen ajaa meitä köyhyyteen. Meidän täytyy taistella vastaan ja ottaa takaisin se, mikä meille kuuluu, Dludlu jatkoi.

Kuningas vaihtoi viime vuonna 50-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Swazimaan nimen Eswatiniksi.

Kuningas vaihtoi viime vuonna 50-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Swazimaan nimen Eswatiniksi.

Mswati III on valtakunnassaan täydellinen itsevaltias. Viime vuonna mies päätti 50-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi nimetä koko Swazimaan valtion uudestaan ja nykyään maa tunnetaankin nimellä Eswatini. Kuninkaan henkilökohtaisten menojen on arvioitu vievän noin neljäsosan koko maan budjetista.

Moniavioisella kuninkaalla on tällä hetkellä 14 vaimoa. Kuninkaalla on tapana valita itselleen uusi vaimo seremoniassa, jossa nuoret naiset tanssivat paljain rinnoin kuninkaan kunniaksi. Ilta-Sanomat kirjoitti kyseisestä seremoniasta vuonna 2008, jolloin kuninkaalla oli jo 13 vaimoa.

Swazimaa tunnetaan myös vakavasta HIV- ja AIDS-ongelmastaan. Vuonna 2005 tilastot osoittivat, että lähes kolmas osa maan 15-19 vuotiaista naisista kantaa HI-virusta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan maassa ei kunnioiteta lainkaan sananvapautta eikä yhdistymisvapautta.