rac

Japanin keisarinna Masako palasi näyttävästi julkisuuteen vuosikausia kestäneen surun jälkeen – edusti ylväänä puolisonsa rinnalla

Julkaistu:

Japanin hovi
Japanilaisten katseet suuntautuivat keisarin juhlaparaatissa keisarinna Masakoon, joka esiintyi itsevarmana puolisonsa rinnalla.
Japanilaiset kokoontuivat Tokiossa seuraamaan seuraamaan juhlaparaatia, jossa uusi keisari Naruhito ja hänen puolisonsa keisarinna Masako matkasivat viiden kilometrin matkan keisarin palatsista asuntoonsa Tokion keskustassa.

Paraati piti järjestää jo lokakuussa osana vallanvaihtoseremoniaa, mutta sitä siirrettiin Japania runnelleen Hagibis-hirmumyrskyn vuoksi.

AFP kertoo satojen ihmisien jonottaneen turvatarkastuksiin jo tunteja ennen paraatin alkua. Erityisen paljon kiinnostusta paikalle saapuneissa japanilaisissa herätti se, millaisen asun keisarinna Masako on pukenut ylleen.


– Odotan kovasti sitä, millainen puku Masakolla on, kuusikymppinen Hiroko Kikuta sanoi AFP:lle.

– Tämä on viimeinen mahdollisuuteni nähdä keisarillinen paraati. Keisari on muutaman vuoden minua nuorempi, mutta kuuluu samaan sukupolveen. Masako puolestaan käy roolimalliksi moderneille naisille, jotka haluavat käydä kokopäivätöissä, täydensi Kikutan ikätoveri Yukari Oshita.


– Keisarinna näytti kauniilta. Paraati oli hyvin koskettava, Japanin yleisradio NHK:lle kerrotaan.


Monien japanilaisten toiveet lepäävätkin nyt keisarinna Masakon harteilla, jonka toivotaan tuovan vanhoilliseen Japanin hoviin modernin tuulahduksen.


Japanissa toivottu, että vallanvaihdon myötä Japanin hovi voisi viimein uudistua ja luopua pinttyneistä lainsäädännöistä. Vain miehet voivat periä Japanissa kruunun, mutta suoraan perimysjärjestykseen ei ole syntynyt yhtäkään poikavauvaa sitten vuoden 1960.


Telegraphin mukaan japanilaiset ovat kannattaneet lainmuutosta, joka mahdollistaisi kruunun periytymisen myös naisille.

Romahti paineiden alla

Keisari Naruhitolla ja keisarinna Masakolla on yksi tytär, vuonna 2001 syntynyt Aiko. Korkeasti koulutetulla ja arvostetun työuran tehneellä Masakolla tiedetään olleen vaikeaa sopeutua Japanin hoviin. Häneen kohdistui alusta asti valtavia paineita synnyttää poikalapsi.

Kun hovin odottamaa poikavauvaa ei syntynytkään, tunsi Masako epäonnistuneensa.

Suru ja häpeä synkistivät mielen. Valtavien paineiden alla Masako sairastui vaikeaan stressiperäiseen masennukseen, jonka takia hän katosi julkisuudesta vuosikausiksi kokonaan.

Masako on myöntänyt julkisuudessa olleensa hyvin surullinen myös siitä, että hän joutui jättämään uransa hänen ja Naruhiton häiden jälkeen.

– En voinut vierailla ulkomailla kuuteen vuoteen. Siihen sopeutuminen vaati minulta paljon, Masako on sanonut.

Naruhito on tukenut vaimoaan ja todennut julkisuudessa hovin odotusten uuvuttaneen Masakon.

– Minusta Masako on uupunut yrittäessään sopeutua kuninkaalliseen elämään viimeisen kymmenen vuoden aikana, Naruhito sanoi vuonna 2004.

Toipuminen kesti pitkään ja kansainvälisessä mediassa onkin pohdittu, miten Masako sopeutuu uuteen rooliinsa keisarinnana.

Japan Times kertoo monien murehtineen hänen jaksamisesta turhaan, sillä Masakosta on kuoriutunut itsevarma keisarinna. Masakon kuvaillaan ryhtyneen valmistautumaan tulevaan vallanvaihtoon jo viime vuosina. Hänen kalenteriinsa on lisätty yhä enemmän julkisia esiintymisiä ja osoittanut lasten hyvinvoinnin ja mielenterveystyön olevan lähellä sydäntään.

– Haluan omistaa itseni ihmisten onnellisuudelle, Masako on sanonut.

– Pohtiessani tulevaisuutta tunnen itseni usein epävarmaksi siitä, pystynkö palvelemaan kansaa odotusten mukaan.


Japanilaiset ovat kiitelleet keisarinnan olevan maanläheinen ja helposti samaistuttava, sillä myös hän on kokenut elämässään vastoinkäymisiä.

– Hän ymmärtää varmasti hyvin muiden ihmisten tuskan, sillä hän on itsekin kärsinyt ahdistuneisuudesta, Japan Timesille kerrotaan.

Lokakuussa Nagoyan yliopiston professori Hideya Kawanishi arvioi uutistoimisto Reutersille, että uusi keisaripari voi nostaa hovin ennennäkemättömän suosituksi.

Professori totesi Naruhiton ja Masakon uudistavan Japanin ikivanhaa monarkiaa omalla esimerkillään.

– Vaikka entinen keisari ja keisarinna tuntuivat ihmisistä läheisiltä, niin Naruhito ja Masako ovat vielä läheisimpiä kansalle. Se johtunee siitä, että he vaikuttavat enemmän tavallisilta ihmisiltä, Kawanishi arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt