Kuningatar Elisabetin ompelija paljastaa monarkista puolen, joka on kätketty visusti piiloon julkisuudelta – James Bond sai tekemään harvinaisen päätöksen

Julkaistu:

james bond
Kuningatar Elisabetin luotto-ompelija Angela Kelly paljastaa, että James Bond -rooli sai kuningattaren innostumaan välittömästi.
Kuningatar Elisabetin virallinen ompelija ja pukija Angela Kelly paljastaa tuoreessa elämäkerrassaan harvinaisia yksityiskohtia monarkin poikkeuksellisesta elämästä. Kelly kertoo tuoreessa The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe -kirjassaan, millaista hänen työnsä hovin kulisseissa on ja millainen henkilö kuningatar Elisabet todella on.

CNN:n mukaan Kelly on toiminut kuningattaren pukijana jo 25 vuoden ajan. Hän on saanut kuningattarelta luvan kirjansa julkaisuun.

– Oli ilo muistella näitä tarinoita kuningattaren kanssa ja nyt minulla on kunnia jakaa ne kanssanne. Kuningatar oli mukanani projektin jokaisella askeleella, Kelly kertoo kirjassaan CNN:n mukaan.

Kelly paljastaa kirjassaan muun muassa sen, millainen huumorintaju maailman pisimpään hallinneella monarkilla on. Kuningatar Elisabet on totuttu näkemään julkisuudessa äärimmäisen hillittynä ja etikettiä tarkkaan varjelevana hallitsijana. Kellyn mukaan hän on kuitenkin kulissien takana varsin huumorintajuinen ja herkästi innostuva ihminen.

Eräs Kellyn kirjassaan jakama tarina liittyy vuoden 2012 Lontoon kesäolympialaisiin. Tuolloin urheilutapahtuman avajaisseremoniassa nähtiin video, jolla esiintyi Daniel Graig James Bondina sekä itse kuningatar.

Kellyn mukaan Elisabet rikkoo protokollaa vain hyvin harvoin. Olympialaisten alla hän kuitenkin innostui elokuvaohjaaja Danny Boylen ideasta niin paljon, että päätti heittää etiketin romukoppaan. Bond-ohjaaja Boyle kehitti idean lyhytelokuvasta, jossa agentti 007 tervehtisi kuningatarta ja saattaisi tämän helikopteriin.


Kelly tarttui nopeasti tuumasta toimeen ja marssi suoraan kuningattaren puheille ja ehdotti ideaa tälle. Hänen mukaansa kuningatar oli hyvin huvittunut suunnitelmasta ja suostui siihen samalta istumalta.

– Kysyin häneltä, haluaisiko hän puheroolin. Ilman epäröintiä hänen majesteettinsa vastasi: ”Totta kai minun täytyy sanoa jotakin. Hänhän kuitenkin saapuu pelastamaan minut”, Kelly kertoo CNN:n mukaan

People-lehden mukaan kuningattarella oli rooliinsa yksi tiukka ehto.

– Kuningattaren ainoa ehto oli, että hän saisi sanoa ikonisen lauseen: ”Hyvää iltaa, herra Bond”, Kelly kertoo kirjassaan.

Elokuvaohjaaja Boyle lähes putosi tuoliltaan, kun hän kuuli kuningattaren suostuvan mukaan lyhytelokuvaan ja haluavan myös puhua siinä.

Projektin lopputulos esitettiin, kun Lontoon olympialaiset pyörähtivät käyntiin. Videolla James Bond meni hakemaan kuningatarta Buckinghamin palatsista helikopterilla ja kaksikko vaikutti laskeutuvan stuntissa olympiastadionille laskuvarjoilla. Videon jälkeen Elisabet ilmestyi stadionin VIP-osion portaille.

Kellyn mukaan toinen harvoista kerroista, jolloin kuningatar Elisabet on rikkonut protokollaa, tapahtui Michelle Obaman kanssa. Tuolloin Obama ja Elisabet lähes halasivat toisiaan, vaikka hovin etiketin mukaan kuningatarta ei saa koskaan koskettaa.


Kenkien esikäyttäjä

Kelly on pitkässä työpestissään huolehtinut kuningattaren asuista ja siitä, että tällä on mukava olla niissä erilaisissa edustustilaisuuksissa.

Kelly paljastaa elämäkerrassaan, että yksi tärkeä osa kuningattaren pukeutumista ovat hänen kenkänsä, jotka on usein valmistettu mustasta nahasta. Jotta kengät istuisivat Elisabetille hyvin ja tällä olisi mukavaa seisoa niissä pitkissäkin edustustilaisuuksissa, käyttää Kelly itse niitä etukäteen.

Kuningattaren pukija varmistaa, että kengät muotoutuvat ja pehmenevät, ja tuntuvat mukavilta siinä vaiheessa, kun kuningatar sujauttaa ne jalkaansa.

– Kuningattarella on hyvin vähän omaa aikaa eikä hänellä ole aikaa käyttää kenkiään, ja koska meillä on sama kengänkoko, on se kaikella tavalla järkevintä, Kelly perustelee kuningattaren kenkien käyttämistä.


Kellyn teoksessa kerrotaan yksityiskohtia myös kuninkaallisten vauvojen yllä nähdystä kastepuvusta. Vuonna 2004 Elisabet pyysi Kellya valmistamaan kopion vuonna 1841 käyttöön otetusta puvusta, jota peräti 62 kuninkaallista oli käyttänyt kuningatar Viktorian jälkeen.

Kelly toteutti kuningattaren toiveen, tilasi pitsiä Italiasta ja käytti projektiin yhdeksän kuukautta. Jotta puku saatiin näyttämään samalta kuin 1800-luvulta peräisin oleva alkuperäinen vaate, värjättiin se Yorkshiren teellä kellertäväksi.

Sittemmin kopiota alkuperäisestä kastepuvusta on käytetty muun muassa Cambridgen ja Sussexin herttuaparien lasten kastejuhlissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt