Kommentti: Rikkoiko ”viettelijätär” Meghan veljesten välit? Brittihovissa vallitsee nyt täysi kaaos, mutta totuus tilanteesta selviää pian

Julkaistu:

kuninkaalliset
Prinssi Williamin ja prinssi Harryn veljesriita on asettanut brittihovin äärimmäisen kiusalliseen tilanteeseen, kirjoittaa IS:n viihdetoimittaja Niina Enqvist.
Brittihovissa nähtiin aiemmin tällä viikolla liki ennennäkemätön tilanne, kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan avasivat sydämensä syvimmät sopukat Harry and Meghan: An African Journey -dokumentissa.

Kuninkaallinen perhe on äärimmäisen harvoin kertonut yksityiselämästään julkisuudessa, saati myöntänyt, ettei kuninkaallinen elämä ole aivan niin loisteliasta kuin voisi kuvitella.

Brittimedia seurasi sormet syyhyten, kuinka Sussexin herttuapari kertoi elämänsä olevan kurjaa ja miten Meghanilla on ollut vaikeaa sopeutua hoviin. Kun Harry viimein pääsi purkamaan tuntojaan julkisesti, kertoi hän totuuden myös hänen ja prinssi Williamin väleistä.

– Olemme kiistatta eri poluilla tällä hetkellä, mutta tuen Williamia aina ja tietääkseni myös hän tukee minua. Emme näe toisiamme yhtä paljon kuin aikaisemmin, koska olemme niin kiireisiä, Harry selvitteli veljesten välejä dokumentissa.


Siinä se tuli. Kuukausien huhumyllyn jälkeen prinssi Harry vahvisti, etteivät hovin sisäpiiriläisten supinat veljesten viilentyneistä väleistä olleet aivan tuulesta temmattuja.

Sen myöntämällä Harry rikkoi brittihovin vuosikausia kestäneen perinteen siitä, etteivät kuninkaalliset kommentoi heihin julkisuudessa kohdistuvia väitteitä.

Mikä sitten ajoi veljekset erilleen? Monet osoittavat syyttävällä sormella prinssi Harryn puolisoa, herttuatar Meghania, josta on maalailtu monissa brittimedioissa kuva pyrkyrimäisenä viettelijättärenä.

Hovin syväkurkut ovat kertoneet mediassa Williamin ja Harryn olleen erottamattomia, kunnes Harry hullaantui Meghanista kesällä 2016.

Palataanpa ajassa taaksepäin toukokuuhun 2018, jolloin tilanne oli aivan toinen.

Britanniassa oli ilo ylimmillään, kun Harry nai kuvankauniin amerikkalaisnäyttelijän vihkiseremoniassa, joka oli kuin suoraan satukirjojen sivuilta.

Bestmanina toiminut prinssi William seisoi pikkuveljensä tukena ja herttuatar Catherine paimensi morsiusneitoina ja sulhaspoikina tepastelleita pienokaisia.

Williamia ja Catherinea sekä Harrya ja Meghania kutsuttiin ”mahtavaksi nelikoksi”, joiden hehkutettiin nostavan hovin aivan uuteen loistoonsa.


Häähumu oli kuitenkin ehtinyt laskeutua vain muutaman kuukauden ajan, kun brittilehdissä alkoi esiintymään yhä useampia kriittisiä artikkeleita, joiden mukaan morsian Meghan olisi itkettänyt herttuatar Catherinea ennen häitä.

Tätä seurasi uutiset toinen toisensa perään irtisanoutuvista henkilökunnan jäsenistä ja lopuksi ilmoitus prinssi Harryn ja Meghanin muutosta pois Harryn lapsuudenkodista Kensingtonin palatsissa.

Ei tarvinnut olla Sherlock Holmes tajutakseen, ettei Harryn muutto Kensingtonista sujunut ilman draamaa.


Jokin oli repinyt riitaisan railon veljesten välille, ja se jokin oli huhupuheiden mukaan Meghan.

Palatsin käytävillä kuiskuteltiin, että ennen häitä William olisi ilmaissut Harrylle huolensa siitä, että suhde Meghanin kanssa eteni niin nopeasti.

– Harry suojelee Meghania kaikelta, ja hän otti Williamin kommentin osoituksena siitä, että muu perhe ei täysin tukenut tätä tulevaa liittoa. En usko, että veljesten välit ovat olleet samat enää tämän jälkeen, Vanity Fair -lehden kuninkaallistoimittaja Katie Nicholl on sanonut.

Veljekset ovat aina toverillisesti naljailleet toisilleen, mutta erimielisyydet elämänkumppanista ovat aivan eri luokan riita.

Sosiaalisen median kirjoittelujen perusteella monet britit uskovat voimakastahtoisen Meghanin vievän Harrya kuin pässiä narussa.


Onko Meghan kuitenkaan ainoa syy veljesten välirikkoon? Tuskinpa sentään.

Totuus on, että läheisistä väleistään huolimatta veljekset ovat kulkeneet elämänsä ajan hyvin erilaista polkua. Heidän välillään on ollut aina yksi merkittävä eroavaisuus, joka on väistämättäkin vaikuttanut heidän väleihinsä. William on tuleva kuningas, Harry ei.

Harryn asema kuninkaallisessa perheessä on hankala. Kruununperillisen veljenä hän on saanut elää Williamia vapaampaa elämää, mutta silti hänen halunsa ja tarpeensa ovat olleet toissijaisia ikiaikaisessa instituutiossa.

Britanniassa veljesten asemaa hierarkiassa on kutsuttu näsäviisaasti termillä ”the heir and the spare” eli perillinen ja perillisen korvaaja. Harry ei taatusti ole koskaan kadehtinut isoveljensä raskasta taakkaa, mutta eihän kukaan halua olla pelkkä ”jämäperillinen”.

On hyvin mahdollista, että mitä vanhemmaksi veljekset ovat kasvaneet, sitä selkeämmäksi heidän luonteensa eroavaisuudet ja velvollisuudentunto – tai sen puute – monarkiaa kohtaan ovat tulleet.

Harry ei halua elää elämäänsä muiden säännöillä, William sen sijaan näkee elämäntehtävänään monarkian tulevaisuuden turvaamisen.

Oman lusikkansa soppaan tähän ristiriitaan on iskenyt Meghan, joka Harryn tavoin omaa voimakkaat mielipiteet, joita hän ei pelkää sanoa ääneen. Harryn kapinaa on voinut lietsoa se, että hänellä on nyt rinnallaan puoliso, joka ei tyydy noudattamaan kiltisti hänelle annettuja ohjeita.


Veljesten isä Walesin prinssi Charles on yrittänyt toimia sovittelijana poikiensa välillä. Se, että oma poika sanoillaan ja teoillaan vastustaa monarkiaa ja tuo likapyykkinsä koko kansan pilkattavaksi, on varmasti kuin kylmä rätti päin kasvoja.

– Charles on Harrysta samalla tavalla huolissaan kuin prinsessa Dianasta, hovin lähteet kertoivat The Sunille torstaina.

– Harryn aiheuttama hässäkkä vie kokonaan huomion prinssi Charlesin työltä sekä Williamin ja Catherinen tekemältä hyvältä työltä Pakistanissa.

Suurin kysymys Britanniassa tuntuukin olevan nyt, mihin toimiin hovissa ryhdytään railon kuromiseksi umpeen. Todennäköisesti hätiin kutsutaan kuningatar Elisabet, joka lienee ainoa ihminen maailmassa, joka saa taottua järkeä pojanpoikiensa päähän.

Veljesriita on asettanut hovin nyt äärimmäisen kiusalliseen tilanteeseen.

Joulu lähestyy vauhdilla ja pyhinä koko kuninkaallinen perhe suuntaa joulunviettoon Sandringhamin kartanoon. Harry ja Meghan tosin ovat ilmoittaneet jäävänsä marraskuussa kuuden viikon lomalle.

Saa nähdä, mahtuvatko molemmat herttuaparit saman joulupöydän ääreen tänä vuonna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt