Vuosia Espanjassa asunut prinsessa Birgitta latasi suorat sanat Ruotsista – ”Siellä on kamalaa”

Julkaistu:

kuninkaalliset
Ruotsin kohuprinsessa nauttii Espanjan lämmöstä eikä haikaile takaisin kotimaahansa.
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan sisko prinsessa Birgitta tunnetaan värikkäistä lausunnoistaan ja omapäisistä elämänvalinnoistaan. 82-vuotias prinsessa karkotti synnyinmaansa tomut jaloistaan jo 57 vuotta sitten.

Kuninkaallislehti Svensk Damtidning julkaisi lokakuussa artikkelin, jossa prinsessa kertoo tuoreita kuulumisiaan Espanjan auringon alla.

Birgitta asuu pysyvästi tapaksien ja punaviinin luvatussa maassa Mallorcan saarella. Hänellä on koti upeista rannoistaan tunnetulla, mutta rauhallisella Santa Ponsan alueella noin puolen tunnin ajomatkan päässä Palman kaupungista.

Lämpimät päivät hujahtavat golfia pelaten ja ystäviä tavaten.

Toimittaja kysyy prinsessalta, koska hän aikoo seuraavan kerran matkustaa Ruotsiin käymään.

– Sitäpä en tiedä! En ainakaan vähään aikaan, se on varmaa. Ruotsissa tulee nyt talvi, ja sitten siellä on kylmää ja kamalaa. Se ei houkuttele minua yhtään, kuuluu Birgittan vastaus.

– Minulla on kaikki niin hyvin täällä Mallorcalla. Tänäänkin on 29 astetta lämmintä.


Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Birgitta sanoo suoran mielipiteensä kotimaastaan.

– Siellä on liian pimeää ja kylmää. Mitä minä siellä kylmässä tekisin, hän sanoi Expressenille viitisen vuotta sitten.

– Täällä paistaa aurinko koko ajan, ja jos kerran voi valita missä asuu, niin miksei sitten täällä.

Prinsessa vakuuttaa nyt Svensk Damtidningenille, että hänen sydämensä kuuluu kuitenkin aina Ruotsiin, vaikka häntä ei kotimaassaan enää liiemmin nähdä.

– Olen ehdottomasti ruotsalainen ja olen syntynyt Ruotsissa, hän sanoo painokkaasti.


Birgittan puoliso, prinssi Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen kuoli vuonna 2016. Pariskunta sai yhdessä kolme lasta, joilla on kullakin kuninkaallinen titteli. Esikoinen on 57-vuotias prinssi Carl Christian of Hohhenzollern, toinen lapsi 56-vuotias prinsessa Désirée of Hohhenzollern ja kuopus puolestaan 53-vuotias prinssi Hubertus of Hohhenzollern.

Prinsessa Birgitta on kritisoinut kuninkaallista perhettä historian varrella julkisuudessa muutamaankin otteeseen. Hän sanoi kaksi vuotta sitten haastattelussa, ettei haluaisi ihmisten puhuttelevan häntä lainkaan prinsessan tittelillä.

– Birgittaksi kutsuminen on paras ratkaisu. En halua, että minua kutsutaan kuninkaalliseksi korkeudeksi tai prinsessaksi tai miksikään muuksi.


Birgitta on aina ollut hyvin urheilullinen. Hän kävi 50-luvulla voimisteluohjaajan koulutuksen ja opetti sen jälkeen liikuntaa. 60-luvulla räväkkä prinsessa julkaisi oman jumppaohjelmansa, jossa siniseen bodyyn pukeutunut prinsessa opasti ruotsalaisia jumppaliikkeissä.

”Raikuliprinsessa” on sanonut suoraan, että hänen lapsuutensa oli kuin häkissä elämistä. Hovin tiukat etikettisäännöt eivät sopineet urheilulliselle, mutta ujolle nuorelle tytölle ollenkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt