Herttuatar Meghan purkautui poikkeuksellisen avoimesti – sitten katsojat huomasivat jotain erikoista

Herttuatar Meghanin tunteikasta haastattelua on verrattu prinsessa Dianan kohua herättäneeseen tv-esiintymiseen 24 vuoden takaa.


23.10.2019 7:16

Uunituore dokumentti prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin elämästä antaa yleisölle harvinaisen kurkistuksen herttuaparin elämään julkisuuden valokeilassa. Harry & Meghan: An African Journey -dokumentissa herttuatar Meghan kertoo kaunistelematta, kuinka rankkaa sopeutuminen kuninkaalliseen elämään on hänelle ollut.

Meghanin elämä on mullistunut hyvin lyhyessä ajassa ja hänestä on tullut yksi maailman seuratuimmista naisista, halusi hän sitä tai ei.

– Kovin moni ei ole kysynyt, olenko ok. Elämme päivän kerrallaan, herttuatar sanoi kyyneleitään pidätellen, kun toimittaja Tom Bradby kysyi häneltä julkisuuden vaikutuksesta hänen jaksamiseensa.

On äärimmäisen harvinaista, että kuninkaallisen perheen jäsen vuodattaa näin avoimesti syvimpiä tuntojaan julkisuudessa.

Brittimedialle ja monille kuninkaallisfaneille herttuattaren kertomus oli kuin aikamatka menneisyyteen, jolloin Walesin prinsessa Diana toi hovin likapyykin koko kansan nähtäväksi.

Walesin prinsessan kohuhaastattelun uskotaan lyöneen kiilan kuningattaren ja Dianan välille. Väitteiden mukaan kuningatar tuomitsi haastattelun vahingoittavan etenkin Dianan ja Charlesin lapsia, Williamia ja Harrya.

Diana puhui vuonna 1995 Panorama-ohjelmassa suunsa puhtaaksi hänen ja prinssi Charlesin avioliitosta, bulimiastaan ja siitä, kuinka onnetonta hänen elämänsä brittihovissa oli.

– Kukaan ei koskaan kehunut minua hyvin tehdystä työstä, tai kysynyt, olenko ok. Mutta jos tein virheen, niin sain heti lokaa niskaani, prinsessa Diana kertoi haastattelussa.

Monet ovat panneet merkille myös, kuinka samankaltaisia herttuatar Meghanin ja prinsessa Dianan eleet ja ilmeet ovat näissä kahdessa tv-haastattelussa. Sosiaalisessa mediassa onkin esitetty epäilyksiä, että Meghan olisi valmistautunut haastatteluun katsomalla prinsessa Dianan haastattelunauhaa 24 vuoden takaa.

Haastatteluiden samankaltaisuudet eivät ole jääneet huomaamatta myöskään brittimedialta, jotka ovat kutsuneet Meghanin avautumista hänen omaksi ”Panorama-hetkekseen”. Herttuatar on saanut julkisuudessa paljon kiitosta ja kannustusta siitä, että hän on uskaltanut puhua ongelmistaan niin rehellisesti.

Avoimuus voi kuitenkin kääntyä herttuaparia vastaa, muistuttaa Telegraph-lehden toimittaja Charles Moore. Veronmaksajat rahoittavat Sussexin herttuaparin elämäntyyliä ja kuninkaallisina Harry ja Meghan edustavat ennen kaikkea brittimonarkiaa. Sitä pari ei Mooren mukaan ole välttämättä ymmärtänyt.

Sussexin herttuaparin ympärillä on vellonut huhuja ja väitteitä siitä lähtien, kun pari julkisti seurustelunsa muutama vuosi sitten. Hovi ei ole kuitenkaan missään vaiheessa kommentoinut niitä. Nyt pari on lähtenyt itse oikomaan väitteitä.

Hän nostaa malliesimerkiksi median ja hovin saumattomasta yhteistyöstä kuningatar Elisabetin ja prinsessa Annen.

– Kuningatar ei koskaan sääli itseään, eikä hermoile siitä, mitä media hänestä kirjoittaa. Myös prinsessa Anne osaa tämän pelin. Hän tekee tehtävänsä, puhuu suoraan, eikä hössötä, Moore kirjoittaa Telegraphin kolumnissaan.

– Sussexin herttuapari vaikuttaa vaativalta. Meghan vaatii huomiota ja Harry rauhaa ja hiljaisuutta. Molemmat vaikuttavat naiiveilta, hän sivaltaa.

Prinsessa Diana menehtyi elokuussa 1997 auto-onnettomuudessa. Harry on kertonut pitävänsä paparazzeja osasyyllisenä äitinsä kuolemaan.

Brittimediassa on pohdittu, millaisia seuraamuksia Harryn ja Meghanin haastattelulla on hovin näkökulmasta. Sillä uskotaan olevan hoviin yhtä rajuja vaikutuksia kuin prinsessa Dianan haastattelulla, joka järkytti brittihovia sydänjuuria myöten.

Kohuhaastattelussaan prinsessa Diana vihjaili, ettei ole saanut minkäänlaista tukea kuninkaalliselta perheeltä avioiduttuaan prinssi Charlesin kanssa. Myös Meghan antoi ymmärtää olevansa hovissa omillaan.

–Elämästä pitää pystyä nauttimaan. Olen yrittänyt opetella paikalliset tavat. Ihan oikeasti olen. Mutta tämä on sisäisesti hyvin raastavaa, Meghan sanoo dokumentissa.

Prinsessa Diana kertoi kaiken elämästään hovissa toimittaja Martin Bashirille Panorama-ohjelmassa 1995.

Brittimedia ei pidä ollenkaan mahdottomana ajatuksena sitä, että tulevaisuudessa Sussexin herttuapari katkaisisi kytkökset hoviin ja luopuisi kuninkaallisista velvollisuuksistaan.

– On selvää, että he eivät ole onnellisia kuninkaallisina. Dokumentti herättää monia kysymyksiä ja näytti heidät haavoittuvaisina. Dokumenttia tullaan väistämättä vertaamaan Dianan Panorama-haastatteluun, kuninkaallisasiantuntija Richard Fitzwilliams on kertonut lehtien haastatteluissa.

Harrya ja Meghania vaaditaan tekemään nyt päätöksiä tulevaisuutensa kannalta ja pohtimaan, haluavatko he todella olla osa kuninkaallista perhettä. Hovi on tiedottanut herttuaparin pitävän kuuden viikon tauon kuninkaallisista velvollisuuksistaan loppuvuodesta ja keskittyvän perhe-elämään.

– Kysymys kuuluukin, miten pitkään he jaksavat ja mitä haastattelu tarkoittaa monarkian kannalta? Fitzwilliams pohtii.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?